Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční "psychopovídka"

Jedna vánoční tradice, kterou jsem v dětství prožil velmi netradičně, ve mně zanechala nesmazatelné stopy. Po letech přišel čas se s tímto malým traumatem vyrovnat.

Šedavý kousek popela se na okamžik sotva znatelně zachvěl a pak se lehounce snesl do připraveného popelníku.

Zpocená a chvějící se mužova ruka držící cigaretu, oklepla zbytek zuhelnatělého tabáku a přenesla cigaretu k ústům. Mocné, přitom však nervózní potáhnutí rozžhavilo konec cigarety do jasně oranžova. Muž se na něj zahleděl. Kdysi dávno vygoogloval, že při potáhnutí z cigarety je teplota na jejím konci 700oC. Takové množství teploty a energie koncentrované do necelého centimetru čtverečního. Křečovitě se pousmál. Cítil se velmi podobně. V jeho mozku pulsovalo obrovské dilema. Příliš mnoho negativní energie na jednu hlavu, pomyslel si. Nervózně polkl a s lítostí pohlédl na otevřenou láhev domácí kořalky. Zklamala ho, tak strašně moc ho zklamala. Snažil se jí otupit své smysly natolik, aby byl schopen vykonat to, co vykonat musel, k čemu byl rodinou pověřen, doslova povolán. Ale úleva v podobě tichého cvaknutí v mozku nepřicházela. Pokračovat v pití by sice znamenalo uvést se do kýženého stavu, ale zase by nebyl schopen činu, který se od něho vyžadoval. Opět položil cigaretu na její místo na okraji popelníku. Ruce si nervózně otřel o gumovou zástěru. Nesnášel pohled na krev. Při představě toho, že mu stéká po lesklém povrchu zástěry a pomalu skapává na podlahu, musel zvrátit hlavu dozadu. Pomalu trhaně dýchal.

Slabá žárovka z dob, kdy o těch úsporných ještě nebylo ani slechu, jako by vycítila mužovo rozpoložení. Zapraskala a několikrát zamrkala. Chabě osvětlený sklep se v tu chvíli stal ještě mnohem pochmurnějším místem. Pavučiny visící ze stropu a trámů byly náhle výraznější. Pavouci se na krátký okamžik stali mýtickými postavami děsivých bohů shlížejících na dění pod sebou. Nečisté stěny, svědkyně mnoha činů, se pomalu přiblížily k sobě. Muž jasně vycítil, jak se prostor, kde mělo dojít k zásadnímu zlomu jeho života, zmenšil a doslova se ho dotkl svou hustotou a elektrizujícím napětím. Přestože ve skutečnosti se stěny nepohnuly, cítil, že nic už není tak, jak bývalo.

Zamžourání žárovky vykreslilo krátký, ale intenzivní odlesk na čepeli ostrého nože, který tiše a pokojně spočíval na dřevěném stole připraven posloužit muži v jeho díle. A ještě něco vystoupilo při tom krátkém zaváhání zdroje světla do popředí. Místo, kde svoboda je jen prázdným pojmem, místo, kde se vystrašeně choulí nic nechápající vězeň.

Muž se naklonil. Pohledy věznitele a vězně se na nekonečně dlouhý okamžik setkaly. Právě pohled do tmavých a chladných, už předem téměř mrtvých očí, to bylo to, co muže od počátku vysilovalo nejvíce. A pak to ticho. Ticho přivádějící ho k šílenství. Jeho oběť prakticky neprotestovala, jen několik neobratných pohybů, když se pokoušela uniknout. Tento odpor snadno překonal díky své obrovské fyzické převaze. Ale vše se odehrávalo v mlčení, které chtěl-li muž přetrhnout, musel to učinit sám. A několikrát to skutečně udělal, když vzduch prořízla některá z jeho nadávek.

Nyní tady však sedí chvějící se, zmítaný pochybnostmi a jeho odhodlanost „udělat, co musí“ je rozdrcena napadrť těmi tenzemi v hlavě, vnitřním třasem a ostnem pochybnosti, který se zarývá snad do všech částí jeho těla. Ví, že rodina to očekává, rodina čeká, že splní svou povinnost. Ale rodina netuší nic o jeho obrovském boji. Žárovka opět zapraskala a sklepní kobka na chvíli zcela potemněla. Když se děsivé panoptikum obklopujících ho věcí se světlem opět vrátilo, zoufale pohlédl na bezmocného vězně. Měl jim zaplatit. Měl jim zaplatit, aby to udělali ONI. Stálo by ho to více peněz, to ano, ale co je to ve srovnání s mukami, jež prožívá. ONI by to udělali za tebe, opakoval si v duchu a bezděky mačkal cigaretu v sevřené ruce. Až dotek žhavého popela jej vymrštil zpět do reality. Prudkým pohybem nedopalek zamáčkl a pohodil do popelníku. Razantně vstal a jistým krokem odcházel po schodech vzhůru. Potřebuje čas, potřebuje si oddechnout. Udělá to ráno, do rána se rozhodne. Rukou nahmatal vypínač. S pohasnutým světlem náhle zmizel i svírající pocit hrůzy. Když zavřel dveře a vstoupil do svého známého světa nenásilí, hlasitě vydechl.

Záhy však pochopil, že svým démonům neunikne. Marně se snažil usnout, zatímco zbytek rodiny poklidně dřímal a za okny se tiše snášel sníh. Tu noc vůbec nespal. Kolem čtvrté hodiny ranní vstal, oblékl se a vyrazil do sklepa. Prohrál. Svůj boj se sebou samým prohrál.

Vězeň byl stále na svém místě. Jako by tím muž byl překvapen, i když mu bylo zřejmé, že uprchnout za žádných okolností nemohl. Vztáhl své ruce a přinutil oběť vydat se do mrazivého vzduchu s ním. Ulice byly liduprázdné a cesta k řece trvala jen chvíli. Tady se jejich oči naposledy setkaly. Nevyřeší to nůž, ale voda. Tohle vánoční dilema skončí. A muž pustil kapra po proudu řeky.

Autor: Lukáš Volný | neděle 16.1.2022 10:47 | karma článku: 7,90 | přečteno: 221x
  • Další články autora

Lukáš Volný

Jiří Drahoš není bůh a Miloš Zeman není ďábel, ale...

Jiří Drahoš není bůh a Miloš Zeman není ďábel, ale jejich souboj tentokrát není jen prostou volbou hlavy státu. Svým způsobem je to referendum o hodnotové orientaci našeho národa.

19.1.2018 v 21:26 | Karma: 29,15 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Lukáš Volný

Svoboda není samozřejmost

Svoboda není samozřejmost, i když se nám to může zdát. Dokonce i v demokracii o ni musíme pečovat. Nebo možná právě tehdy. O svobodu nás totiž nemusí připravit jen celospolečenské změny, ale plíživě i naše vlastní lhostejnost...

29.10.2017 v 21:05 | Karma: 11,96 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Lukáš Volný

Kontrola

Mám podivný pocit, že byrokracie, administrativa a všemožné kontroly začínají pomalu vytvářet jakousi zvláštní realitu v realitě. Nebo se mi to jen zdá?

13.8.2016 v 21:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 567x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 4
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 582x
Pohybuji se v oblasti sociálních služeb a vzdělávání. Působil jsem 12 let jako ředitel Charity Hlučín, nyní se věnuji supervizím, koučování, lektorování a poradenství. Jsem zastupitelem v Ostravě-Třebovicích. Zajímá mě vše, co se týká kvality lidského života, svobody, politiky a otázek "proč" a "jak" tady na zemi žijeme. A poslouchám metal :-)

Seznam rubrik