Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z mraku přímo do bahna! Aneb, pane prezidente, chybíte nám!

Před pěti lety, 18. prosince 2011, zastihla mnoho lidí v republice smutná zpráva. Zemřel Václav Havel. Prezident, dramatik a filozof. Opravdový filozof na ,,českém trůně". Živoucí legenda. Ovšem máme mu za co děkovat?

  Byl to Václav Havel, kdo odpustil komunistům 41 let tyranie a ponížení českého a slovenského národa. Kdo umožnil fakt, že vedoucí funkcionáři přinejmenším neshnili ve vězení, nebo ve vlastních lágrech? Nebo nedostali rovnou rozsudky smrti. Mnoho STBáků, kteří zničili mnoha lidem životy uniklo spravedlnosti...
  Došlo ke snížení úrovně života většiny občanů, kupónová privatizace byla zločinem na státním majetku. Byla nepřipravená, i přesto, že už dva roky před listopadem '89 soudruzi věděli, že se blíží konec. (To mohu potvrdit, protože můj děda pracoval na ministerstvu vnitra na telefonech a stýkal se s tamními pracovníky, včetně těch, co byli spolupracovníky, nebo příslušníky StB. A už někdy v polovině roku 1989 přišel prý domů a vzkázal babičce, že Havel bude příštím prezidentem). S heslem ,,Nejsme jako oni" amnestoval mnoho zločinců, ze kterých se stali lobbisté a podnikatelé-milionáři. Jeho naivita způsobila devastaci československého průmyslu - zánik cukrovarů, zbrojovek, skláren...umožnila uchopení moci Václavem Klausem, který zradil naděje všech slušných a poctivých obyvatel na důstojný život srovnatelný s úrovní života na Západě. Lhal nám, že nebude nezaměstnanost, že nebudou bezdomovci a žebráci. Přitom musel vědět, že na Západě takové problémy měli. Přinejmenším z četby zahraničních autorů. Porevoluční chaos umožnil mnoha "disidentům" skartovat svoje členské legitimace a průkazy donašečů STB (což byla minimálně polovina tehdejší kulturní scény). Havel souhlasil s bombardování Bělehradu silami NATO. Je mu vytýkána servilita vůči Západu, kde často pronášel projevy na univerzitách a v parlamentech. Taktéž opilecká eskapáda s vládním letadlem. Moje druhá babička "zrzavému Havlovi" nemůže přijít na jméno...

  Ale i přes všechny chyby a mínusy, kterými Václav Havel oplýval, (protože který člověk chyby nemá) to byl stále nejlepší porevoluční prezident, jakého tato země měla. Pozval do Prahy Rolling Stones, papeže Jana Pavla II., prezidenta Billa Clintona, který si tu zahrál v jazzovém klubu, dalajlámu, založil Forum 2000, Nadaci Olgy a Václava Havlových, málem se stal laureátem Nobelovy ceny za mír...
  Já Václava Havla pamatuji, když jsem byl malý, jako toho pána v televizi, který hezky povídal a pak na ZŠ to byl člověk, kterého jsem si vážil už proto, že to byl prezident. Postupem času jsem si ho vážil stále víc a i dnes, kdy na něm jeho odpůrci legitimně nalézají spoustu chyb, které nepopírám, tak stále pro mne zůstává pozitivním symbolem revoluce. Protože prezidenti, kteří přišli po něm, shodili úřad prezidenta z pomyslného nebeského oblaku napřed na střechu (Klaus) a posléze na zem do bahna (Zeman). A to jsem myslel, že už to horší nebude.

  A proto bychom si měli vážit Václava Havla jako slušného člověka, který naší zemi v zahraničí dobře reprezentoval, který nespal na mezinárodních konferencích, který vždy měl co říct a mělo to hlavu a patu, který se nikdy nesnížil k móresům čtvrté cenové a přesto byl blízko lidem. Nikdy se neobklopoval lháři a přítomnost negativních politiků nevyhledával (Zeman jezdí za diktátory). Nebyl to mentorující profesor jako Klaus, ani kříženec Švejka s Broukem Pytlíkem, jako je Zeman. Byl to člověk, který to myslel s národem dobře, měl vizi do budoucna. Chtěl vybudovat občanskou společnost, která by se stala opakem té soudružské. Chtěl posilovat to dobré a lepší v nás. Nikdy si nepřál, aby se z něj po jeho smrti stala modla a byl zde novodobý kult osobnosti. A přesto se tak stalo. Pro mnoho lidí není jen prostý symbol, ale předmět adorace, což je špatně, i když jde o postavu kladného hrdiny. Proto jsem nesouhlasil, když po něm pojmenovali letiště na Ruzyni.

Nicméně české politice a společnosti chybí ona legenda a je zde namístě přirovnání: Když zemřel Masaryk (+1937), velmi brzy nastal rozvrat a zánik první republiky. Když zemřel prezident Havel, tak zvony po celé Praze nepřinášely jen tuto smutnou zprávu, ale byli to poslové nadcházejících zlých časů (proměny společnosti z občanské na soudružskou), začínajících zvolením Zemana prezidentem. Člověka, který nemůže být Havlovi a Klausovi větším protikladem. Měli bychom si každý sáhnout do svědomí a možná se i trochu stydět, že jsme jeho přání o občanské společnosti a převažující dobrotě v každém z nás nenaplnili. Měli bychom se o to po vzoru Václava Havla alespoň snažit.
 

Autor: Lukáš Tomášek | středa 5.10.2016 12:00 | karma článku: 21,60 | přečteno: 700x
  • Další články autora

Lukáš Tomášek

Medvídci koušou, aneb Myslete na děti

Každý měsíc vyjde na světě nějaký videoklip. Ten, který byl pokřtěn na Dušičky, patří zrovna k těm, které se nemají za co stydět. A to nejen proto, že za ním stojí kapela, která už si našla své fanoušky a své místo na českém trhu.

11.11.2017 v 17:32 | Karma: 9,71 | Přečteno: 511x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Hollandismus bez Hollanda

Emmanuel Macron vs. Marine Le Penová... Kdo se tařka s jistotou stane příštím prezidentem Páté francouzské republiky? A co to bude znamenat pro Francii?

24.4.2017 v 16:40 | Karma: 23,23 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Březen

I v minulém měsíci jsme si připomněli hned několik zajímavých světových a mezinárodních dnů. Konkrétně osm. Pojďme si je představit.

1.4.2017 v 1:47 | Karma: 5,47 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Únor

Sice opožděně, ale přeci je tu další díl o mezinárodních a světových dnech. Únor je na ně bohatý měsíc a proto tu máme hned sedm dalších vybraných dnů.

4.3.2017 v 14:30 | Karma: 8,37 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Úvod (Leden)

Dlouho jsem nebyl aktivní, ale to hlavně proto, že jsem neměl zajímavý podnět pro nějaký blog. Ale nyní se můžete těšit na zcela novou sérii, která bude vycházet pravidelně, vždy jednou na konci každého měsíce. A co že to bude?

31.1.2017 v 17:00 | Karma: 8,51 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1089x
Jsem generace 90.let, která prožila spokojené děství (téměř) bez internetu a vystačila si s vlastní fantazií a představivostí. Jinak jsem student Pedagogické fakulty UK - obor dějepis a základy společenských věd. Pocházím z Prahy, mám rád historii, píšu básně a povídky, které vydávám na portál Piště povídky.cz a sem tam složím i písničku.

Seznam rubrik