Nádraží Nicholase Wintona? Radši most...

Pojmenovat, či nepojmenovat nádraží po siru Nicholasi Wintonovi, zachránci šesti stovek židovských dětí z Československa před jistou smrtí v koncentračních táborech...  

Stejně jako po úmrtí exprezidenta Václava Havla (a přejmenováním letiště v Ruzyni) se přišlo s myšlenkou po nedávno zesnulém siru Nicholasi Georgi Wintonovi (19.5.1909 - 1.7.2015) pojmenovat nějakou stavbu. A ne jen tak ledajakou. Pan starosta Prahy 7 Jan Čižinský přišel s návrhem pojmenovat po této osobnosti minulého století pražské Hlavní nádraží, které nese od roku 1990 čestné přízvisko po americkém prezidentu Woodrow Wilsonovi. Nejenže ,,Wilsoňák" a případný ,,Wintoňák" zní naprosto podobně, ale hlavně pro Pražáky je toto nádraží zapsáno především jako "Hlavák".

Navíc označení hlavní není jen tak pro srandu. Nádraží je důležitým orientačním bodem a kdysívá neslo označení mimo jiné Praha - Střed. A nádraží, které bylo ve středu města bylo obvykle nejdůležitější. Prvně se ovšem nazývalo po císaři Františku Josefovi, což bylo dané dobou (bylo postaveno v 70.letech 19.století). Nicméně, v Německu také máte v každém větším městě Hauptbahnhof a nikoho netrápí, že se jejich důležitá nádraží nejmenují po Einsteinovi, Goethovi, nebo Dürerovi. Na to jim bohatě stačí ulice, náměstí, nebo třeba mosty. Ovšem když už tedy nějakou stavbu po tak výjimečném člověku pojmenovat, tak proč ne právě most? Statečnost Nicholase Wintona spojuje praváky i leváky (jak rukama, tak i v politickém spektru), stejně jako mosty spojují pravé a levé břehy řek. A proto, má-li se Praha chlubit stavbou honosící se jeho jménem, navrhuji přejmenovat, nebo správněji řečeno, pojmenovat, nový most v Troji (Trojský most je neoficiální - most jméno nemá). Myslím, že tak uspokojíme jak starostu Čižinského, v jehož čtvrti končí jižní část mostu, tak i Pražany, kteří jsou zvyklí na zaběhlé názvy a nešťastné přejmenování letiště v Ruzyni je spíše rozčílilo, než aby cítili hrdost.

Závěrem lze jen říci, že nemusíme být za každou cenu opět světoví, vždyť stačí, že pan Winton má na prvním nástupišti Hlavního nádraží krásné sousoší (v současné době obležené kupou svíček), které slouží jako zajímavé pietní místo. A jak by k tomu přišel Woodrow Wilson, jehož zásluhou Masaryk prosadil ve Státech myšlenku naší národní svébytnosti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Tomášek | pátek 3.7.2015 8:00 | karma článku: 12,44 | přečteno: 413x