Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fenomén Schwarzenberg, aneb proč mládež volí starce?

Už dlouho se zamýšlím nad tím, proč má velká část mladých v oblibě předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a jeho strana je na FB z českých stran druhá ,,nejlajkovanější,, (první je hnutí ANO).

Činnost politických stran na internetu je jistě chvályhodná, každá strana chce zapůsobit a vybudovat si novou generaci politiků, případně ještě lépe rozšířit členskou základnu, ale u TOP 09 se už dá mluvit o dost silné propagandě. I když tomu pomáhají sami mladí, že se neinformovaní nechávají tak snadno ovlivnnit, nebo ,,ukecat,,. Důvodů, proč se stal předseda TOP 09 jistým magnetem na mladé voliče (vysokoškolské studenty nejvíce) je několik, ale ani jeden mi nedává příliš smysl. Uvedu několik tezí, které si asi řekne u urny mladý volič TOP 09 a rozeberu, proč jsou dle mého názoru naprosto scestné a pro informovaného voliče přinejmenším směšné.

1. ,,Karel je šlechtic, je proto kultivovaný!"
Karel Schwarzenberg pochází z orlické větve bohatého rakouského šlechtického rodu, avšak sám Karel, jehož otec byl významným genealogem a odpůrcem nacismu, nedokončil lesnickou akademii, tudíž "idol" vysokoškoláků žádné vysokoškolské vzdělání nemá. Na jeho obranu, musel se po smrti otce začít starat o radová panství, ovšem nevím, proč si vzdělání nedokončil později. Také prý studoval práva na Vídeňské univerzitě, ale sám se žádným titulem (krom knížecího) neprokazuje.

Pro ty, co by argumentovali jeho noblesním chováním a vystupováním musím namítnout, že velmi často používá výrazy, za které by se nemusel stydět ani Kalousek, ani Miloš Zeman. A s jeho noblesním vystupováním - jeho ustavičné spaní na důležitých konferencích když ještě obýval Černínský palác coby ministr zahraničí máme jistě mnozí v živé paměti. Ale raději bychom nechtěli. Jeho nazývání knížetem je také usměvné už z toho důvodu, že ústavní zákon z roku 1918 zakázal používání šlechtických titulů v nově vzniklé čsl. republice. A platí dodnes.

2. ,,Karel je prozápadní, je tedy demokrat každým coulem"
Tato teze se opírá o fakt, že v současném světě platí za demokratické státy USA, EU a pak snad ještě  Austrálie (shrnuto pro potřeby voliče TOPky). V opačném pólu k těmto zemím stojí Rusko, Čína a KLDR. To, že je Karel demokrat se asi těžko dá nějak zpochybnit, nicméně je třeba připomenout, že například USA dlouhou dobu podporovaly nedemokratické režimy (USA ustavený režim v Jižním Vietnamu, režim v Guatemale, Pinochetův režim v Chile apod.), vedou mnohé války, které nemají konce a které často vedly k rozvrácení dané země (Irák, Lybie), prostě se chovají pokrytecky a myslí si, že jsou nejskvělejším a nejdemokratičtějším národem na světě. A už vůbec se nezmiňuji o jeho podpoře samostatnosti Kosova.

Rovněž se nedá říci, že by sám Karel podporoval jen demokratické režimy. Je sice pravda, že Rusko a Čína u něj nenajdou zastání, ovšem s podporou Saúdské Arábie a dalších krutě antidemokratických režimů má sám na hlavě másla dost.

3. ,,Karel je pravičák, nebude nás zadlužovat"
S Karlovým pravičáctvím je to trochu záhada. On sám nikdy nepřiznal, že by byl pravičák, od revoluce vystřídal už několik hnutí a stran. Byl kancléřem prezidenta Václava Havla, sympatizant US-DEU, sympatizant Strany Zelených (pod vedením Bursíka pravicově orientované), před revolucí fandil Rakouské lidové straně a TOP 09, jejíž zkratka znamná Tradice, Odpovědnost a Prosperita, je jeho první organizací, v níž je řádným členem. Jeho pravá ruka (pravá v tomto ohledu může mít více významů) Miroslav Kalousek, z funkce prvního místopředsedy de facto řídí stranu a můžeme jen spekulovat, do jaké míry ovlivňuje názory a kroky Schwarzenberga. I když tady si troufám tvrdit, že se Kalouskova role přeci jen trochu předceňuje. Nicméně je s podivem, že krom Kalouska není ve straně opravdový lídr, nějaký nástupce, který by převzal štafetu, ale tímto problémem trpí mnoho politických stran. TOP 09 volí mladí, kteří se považují za pravičáky a tudíž myslí liberálně. Spojují si pravici se svobodami, lidskými právy a podobně. Je úsměvné, že právě levicové hnutí (dělnické hnutí) reagovalo právě na nesvobody pod aristokratickou vládou a buržoazní třídou kapitalistů, kteří byli základem dnešní pravice. A tito velkokapitalisté znemožňovali lidská práva dělnické třídě a ženám, které chtěly do politiky.
A navrch Karel je jistě jako aristokrat konzervativec, což je v přímém rozporu s volnomyšlenkářstvím mládeže a studentstva. Konzervativní hodnoty jako podpora tradiční rodiny a tudíž nepodpora sexuálních menšin, podpora církve je něco, na co mládež jen těžko slyší a kdyby se k těmto věcem více vyjadřoval (jako, že to snad schválně nedělá, aby nepřišel o mladé voliče), tak by to znamenalo pro jeho stranu citelnou ránu. TOP 09 je totiž závislá na mladých lidech, zvláště ve velkých městech. Voliči ODS totiž z velké části utekli k Babišovi.

4. Karel už proto že je šlechtic, nás bude dobře reprezentovat
Viz poznámky o vulgární mluvě v bodě 1 a ,,nedávání pozor,, tamtéž.

5. ,,Kalousek je možná nesympatickej, ale finance vedl dobře a nemá žádný skandál"
No, o Kalouskovi a jeho úřadování na ministerstvu obrany v roli náměstka pro státní zakázky bylo napsáno mnohé. A zase, informovaný volič tyto skutečnosti musí brát v potaz. V západní Evropě, pokud existuje u osoby, která kandiduje ve volbách jen stín pochybností ohledně jeho minulosti, je to pro něj téměř diskvalifikace. Jenže na západ od nás politici znají slovo čest. Ke Kalouskovu vedení ministerstva financí lze říci, že za jeho éry (a že tam krom krátkého výpadku za Eduarda Janoty seděl dlouho), že tolika kostlivci ve skříni, kterým oplývá ministerstvo financí, se nemůže chlubit žádný jiný rezort. Nebudu je jmenovat, je to ostatně také dohledatelné v médiích. Ohledně jeho osoby. Neupírám mu jistou ekonomickou inteligenci, ale škrcení státního rozpočtu v době krize na nesprávných místech se mu prostě vyčíst musí. Dobrý ministr financí by v tak hluboké krizi, jakou jsme v letech 2010-2012 procházeli, odstavil limuzíny a nařídil zaměstnancům jezdit do práce vlastními auty, dobrý ministr by osekal platy úředníků dle jejich výkonnosti, snížil počet náměstků na minimum, hradil si cesty do zahraničí ze svého platu a tak dále. A ne jen odírat dolních 10 milionů. To není rozpočtově odpovědná politika, ale sebevražedná politika. Něco málo se sice ušetří, ale za ty sociální bouře a nenávist veřejnosti  to snad nestojí. A argumetace jeho dvojnásobným oceněním ze stran jakési evropské organizace? Ti, co jej takto hodnotili asi viděli jen statistické údaje a jak známo...statistika často zkresluje reálný stav.

6. ,,Karel nemá žádný skandál!"
Dobře si vzpomínám na jeho prezidentskou kampaň, která byla opravdu hodně emotivní, a vyvolávala v mladých neskutečnou hysterii. Kampaň byla z obou táborů vedena útočně, ale udivilo mne, jak člověk s ,nešancí' se dostat do 2. kola dokázal díky agresivní kampani protlačit svoje ego do souboje s Milošem Zemanem. K prezidentské kampani dodám ještě jeden postřeh. Ona kampaň ,,Karel is not dead" a podobně (trik s růžovým čírem) by v každé jiné zemi byla brána jako trapný pokus udělat z dobře známé, navíc silně profláklé osoby, k tomu spojené s nenáviděnou vládou, někoho úplně nového...nepopsaný list. Ale jak mohl zapůsobit na mladé člověk, který seděl ve vládě, která obírala o finance jejich rodiče na vysokých daních? Ve vládě, která vyměnila po skandálech nejvíce ministrů v novodobé historii? Kteréhož předsedu smetla z křesla aféra jeho šéfky kabinetu?
 Češi jsou zvláštní národ...projde zde jak nůž máslem, co by jinde narazilo na tvrdé jádro společenského odporu, prezidentem je buran s vyjadřováním hospodského joudy čtvrté cenové skupiny, házející novináře do jednoho pytle a znevažující úřad takovým způsobem, že Marta Gottwaldová byla oproti němu šarmantní dáma. Ale zpátky ke Karlovi. Jistě že i on není bez vroubku. Přiznal, že jako ministr zahraničí schvaloval korupci na ministerstvu o které věděl. Ono už stačí, že kdyby mu korupce opravdu vadila, tak by tak dlouho neseděl v jedné vládě s LIDEM Karolíny Peake. Ale Karel, stejně jako Václav Klaus má nejspíš jiný pohled na korupci.

Shrnu svou úvahu asi tak, že ani jeho "moudrost stáří" by neměla mladé voliče příliš lákat, protože jeho názory jsou vesměs přilnavé k politice Washingtonu a Bruselu, příkladem budiž aktuální téma uprchlíků, kdy je pro samozřejmou pomoc, včetně ubytování azylantů a jejich distribuce do dalších zemí EU. Což je ale trochu v rozporu s jeho konzervatismem, nýbrž současné evropské konzervativní strany zastávají spíše opatrný postoj k uprchlíkům z Afriky. Ale co taky čekat od člověka, který kandidoval za Stranu Zelených...navíc po letech evidentně zcela závislého na politice.

 

Autor: Lukáš Tomášek | středa 3.6.2015 8:00 | karma článku: 32,83 | přečteno: 1887x
  • Další články autora

Lukáš Tomášek

Medvídci koušou, aneb Myslete na děti

Každý měsíc vyjde na světě nějaký videoklip. Ten, který byl pokřtěn na Dušičky, patří zrovna k těm, které se nemají za co stydět. A to nejen proto, že za ním stojí kapela, která už si našla své fanoušky a své místo na českém trhu.

11.11.2017 v 17:32 | Karma: 9,71 | Přečteno: 511x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Hollandismus bez Hollanda

Emmanuel Macron vs. Marine Le Penová... Kdo se tařka s jistotou stane příštím prezidentem Páté francouzské republiky? A co to bude znamenat pro Francii?

24.4.2017 v 16:40 | Karma: 23,23 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Březen

I v minulém měsíci jsme si připomněli hned několik zajímavých světových a mezinárodních dnů. Konkrétně osm. Pojďme si je představit.

1.4.2017 v 1:47 | Karma: 5,47 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Únor

Sice opožděně, ale přeci je tu další díl o mezinárodních a světových dnech. Únor je na ně bohatý měsíc a proto tu máme hned sedm dalších vybraných dnů.

4.3.2017 v 14:30 | Karma: 8,37 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Úvod (Leden)

Dlouho jsem nebyl aktivní, ale to hlavně proto, že jsem neměl zajímavý podnět pro nějaký blog. Ale nyní se můžete těšit na zcela novou sérii, která bude vycházet pravidelně, vždy jednou na konci každého měsíce. A co že to bude?

31.1.2017 v 17:00 | Karma: 8,51 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1089x
Jsem generace 90.let, která prožila spokojené děství (téměř) bez internetu a vystačila si s vlastní fantazií a představivostí. Jinak jsem student Pedagogické fakulty UK - obor dějepis a základy společenských věd. Pocházím z Prahy, mám rád historii, píšu básně a povídky, které vydávám na portál Piště povídky.cz a sem tam složím i písničku.

Seznam rubrik