21.srpen - nový státní svátek

Proč by měl být 21.srpen vyhlášen dalším státním svátkem? Co máme společného s Američany? A jak souvisí 21.srpen 1968 s listopadem 1620?

21.srpen 1968 je českým osudovým dnem...dnem smutku (Mourning Day). Taková obdoba 21.června 1621, kdy se konala Staroměstská exekuce.
A podobně jako 8.listopad 1620, tak i srpen 68 určil směr vývoje českých dějin a nejen pro své současníky, ale hlavně pro pozdější vlastence (v případě Bílé hory obrozence) se stal dnem národní hanby a ponížení. Den srpnová invaze má dodnes obrovský význam a českou společností je velice silně emotivně vnímaný, protože je událostí relativně mladou a většina mých vrstevníků má rodiče, co události toho dne zažili na vlastní kůži, nebo si alespoň přesně vybaví, co ten den dělali (moji vlastní rodiče jsou výjimkou, protože se oba narodili až začátkem sedmdesátých let, tedy už do probíhající normalizace). Podobně to mají Američané s 11.zářím. 21.srpen tedy vnímám podobně jako 11.září. Byl to podlý útok na naši svobodu a nějaký pokus o ní. Je ironií, že ačkoliv nebyl vpád vojsk Varšavského paktu tak brutální, jako tomu bylo 7.listopadu 1956 v Budapešti, tak Maďarsko si v pozdějších letech prošlo větším uvolněním, než posrpnové Československo (částečně povolilo soukromé podnikání a stalo se výkladní skříní východního bloku, čímž předstihlo i NDR), trochu paradoxně pod vedením toho, kdo jejich pokusy o svobodu potlačil. Obě události jsou si tak podobné a tak doufejme, že i v dnešních státech, kde to nefunguje jak má a společnost v nich žije ve strachu, se jednoho dne do vedení dostanou politici jako byli Imre Nagy a Alexander Dubček a zmizí z ní naopak Kádárové a Bilakové.

Proto vyzývám k celospolečenské diskuzi, zda-li má tento den pro naši paměť takový význam, aby se jako třetí den moderní historie (po 7.listopadu 39 a 89 a 1.lednu 1993) stal dalším českým státním svátkem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Tomášek | neděle 21.8.2016 12:00 | karma článku: 17,93 | přečteno: 2183x