Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paroubek a Foldyna nejsou jedna rodina

Když počet článků o Jiřím Paroubkovi klesne pod určitou hranici (jde o nějaké množství kolem „hodně“ nebo „ještě více“ za den), zasedne jeho mediální tým a něco vymyslí. Nedávno to bylo tvrzení, že jeho bývaly stranický kolega Jaroslav Foldyna od boxerských ran do hlavy zblbnul a již mu není pomoci.

Jak si to Foldyna vysloužil? Vystoupil v parlamentu a předsedovi strany LEV 21 vyčetl, že on – jako bojovník proti církevním restitucím – nebyl ve své poslanecké lavici, když se o nich jednalo. A že další poslanec této strany Jiří Šlégr se ze sálu vytratil v jednom klíčovém momentu. Takže Paroubek nehlasoval vůbec a Šlégr sice byl na konci jednání proti schválení, ale již dříve jeho hlas v konkrétní chvíli hodně chyběl. Takže i díky těmto lvím hlasům navrácení majetku církvím prošlo. A k tomu přidal poslanec Foldyna ještě spekulaci, podle které se má Paroubek podílet na správě toho majetku, který dostane Církev československá husitská, se kterou je Paroubek ve velmi úzkých vztazích. Podle této logiky on sám raději ve sněmovně nebyl vůbec a ve chvíli, kdy byl poměr hlasů právě příznivý pro opozici, zmizel jeho věrný druh.

To jsou jistě silná slova a není divu, že měl Jiří Paroubek potřebu se k nim vyjádřit. Zajímavé je, že to udělal týden po hlasování. Ale o to drsněji.

O Foldynovi napsal, že dostal tolik ran do hlavy, že to snižuje jeho pozornost a schopnost vnímat realitu, přičemž jeho léky prý již nezabírají: "Časté údery do hlavy v jeho oblíbeném sportu, boxu, s sebou nesou i daň v podobě výpadků soustředění a občasných výroků mimo realitu. Dávky lexaurinu, jak je vidět, už nezabírají." (Lexaurin je lék, používá se na potlačení stavů úzkosti a doprovodných jevů, jako je špatné dýchání, třes rukou. Pacienta zklidní a umožní mu díky odpoutání od úzkosti větší soustředění, nicméně neléčí, potlačuje však symptomy.)

Co se týká faktického vyvracení Foldynových slov, tak je již razance nižší. Jiří Paroubek byl totiž opravdu omluven z jednání sněmovny, což nelze popřít. Sice ho ODS vypárovala, ale u známého odpůrce restitucí je překvapivé, když se na projednání jednoho ze svých hlavních politických témat ani nedostaví. Vysvětlení toho, proč Jiří Šlégr při hlasování o návrhu odložit projednávání vracení majetku církvím odešel ze sálu a jeho hlas pak chyběl k tomu, aby návrh prošel, jsme se nedočkali vůbec. V průběhu dlouhého boje o restituce totiž přišla chvíle, kdy měl koalice v sále nedostatek hlasů. V tu chvíli přišlo hlasování o návrhu, aby byla celá věc odložena na zářijové zasedání. Podle tisku stačil jeden hlas k tomu, aby návrh prošel. S oním hlasem ale ze sálu odešel Jiří Šlégr. O tom však nenapsal Jiří Paroubek ani slovo.

Když tedy Jaroslav Foldyna řekl, že restituce prošly i díky nepřítomnosti Šlégra a Paroubka, pak sice Jiří Šlégr na jednání byl, ale nikoliv v tu správnou chvíli. Což opravdu a nutně nabízí myšlenku, že boj proti restitucím je u strany Jiřího Paroubka spíše marketingový tah než co jiného. Těžko ale předpokládat, že by se v Jiřím Paroubkovi pohnulo křesťanské svědomí a chtěl by vracet majetek církvím. Myšlenka, že by mu to mohlo přinést prospěch při správě majetku, který bude předán husitům, se nabízí. Jestli pro ni má někdo nějaké důkazy, to těžko říci, ale Jaroslav Foldyna nebyl prvním, kdo to řekl. A jistě nebyl ani posledním.

No, jedno víme jistě – Paroubek a Foldyna nejsou jedna rodina. A chtělo by se dodat: Dobře pro Foldynu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Horáček | středa 8.8.2012 15:43 | karma článku: 16,20 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Lukáš Horáček

Platíme si antimonopolní úředníky za lobbování pro soukromé firmy?

Čeští zákonodárci zase jednou zaspali s přenášením evropské směrnice do české legislativy. Nové požadavky v oblasti nakládání s elektroodpadem, které měla Česká republika spolu s dalšími členskými zeměmi splnit do 14. února, procházejí legislativním procesem teprve teď, a to ještě s hodně odřenýma ušima.

30.7.2014 v 11:51 | Karma: 11,83 | Přečteno: 411x | Ekonomika

Lukáš Horáček

Podle zákona ředitelka ERÚ Vitásková končí

Bude to znít trochu absurdně, když po nedávných policejních akcích napíšu, že ministerstvo obrany funguje líp než Energetický regulační úřad (ERÚ), ale bude to pravda.

25.6.2013 v 17:18 | Karma: 13,91 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Horáček

Prezidentské cigárko v České televizi

Normální smrtelník si budově České televize nezapálí. Miloš Zeman se ale mezi ně (nás) zřejmě nepočítá. Během proslulé návštěvy Kavčích hor, při níž spadl ze schodů, padla z úst čerstvě zvolené hlavy státu neméně proslulá otázka: Pane řediteli, kde mám popelníček? Následně byl Zeman v prostorách našeho nejvýznamnějšího média veřejné služby servilně obsloužen.

15.3.2013 v 15:24 | Karma: 19,61 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Všude byl a všechno znal, politik Petr Šilar

Je to obří dilema a musím ho poslední dobou řešit častěji, než je zdrávo. Vidím dobrou akci, říkám si, jdu do toho. Jenže když pak zjistím, kdo za tím stojí, připadám si jako trouba, který naletěl šikovnému manipulátorovi.

30.10.2012 v 8:49 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Někteří lidé naštěstí mají paměť

Jakmile se začaly objevovat články o tom, že si komunisté na severu Čech vezmou do koalice nejen své oranžové kamarády, ale také stranu boháče Zelenky Severočeši.cz, v diskuzích pod články se začali zkušení rozpomínat, že tohle spojení už tu jednou bylo. Na radnici města Most.

18.10.2012 v 22:59 | Karma: 15,94 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Jsem typický "průměrný Čech", průměrné postavy, s průměrným příjmem i názory. Dění okolo mne ale štve zřejmě nadprůměrně. Proto jsem se rozhodl založit si tento blog.

Seznam rubrik