Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Platíme si antimonopolní úředníky za lobbování pro soukromé firmy?

Čeští zákonodárci zase jednou zaspali s přenášením evropské směrnice do české legislativy. Nové požadavky v oblasti nakládání s elektroodpadem, které měla Česká republika spolu s dalšími členskými zeměmi splnit do 14. února, procházejí legislativním procesem teprve teď, a to ještě s hodně odřenýma ušima.

Nejde o žádné drastické změny, z pohledu občana-spotřebitele se má zejména zvýšit komfort při odevzdávání starého elektra k recyklaci. Kvůli tomu je podle směrnice – a brzy snad konečně i podle zákona – budou muset zdarma odebírat třeba všichni prodejci s obchody většími než 400 metrů. Drtivá většina z nich už to tak jako tak dělá. Celým jménem se těm změnám říká „vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů“.

Mezitím už proti nám ovšem zahájila Evropská komise řízení o „porušení smlouvy ve věci včasného neprovedení směrnice“. Česká republika tak čelí reálnému nebezpečí, že zhruba do šesti měsíců od zahájení řízení proti ní komise podá žalobu k Evropskému soudnímu dvoru se všemi z toho vyplývajícími důsledky. Pět měsíců už uběhlo.

Přečtete si reakci Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.Odkaz vložen redakcí na základě požadavku ÚOHS.

Někoho to ale ani nadále příliš nevzrušuje. Kolem návrhu se lobuje zleva – zprava, padají pozměňovací návrhy i návrhy na jeho zamítnutí. Není tedy divu, že Senát, který jej před pár dny projednával na své 23. schůzi, věc vyřešil šalamounsky: neschválili jej ani nezamítl. Po uplynutí 30 dnů (čili 12. srpna) tak uplyne tzv. marná lhůta a zákon dostane k podpisu prezident republiky.

Je ale šokující, že mezi ostatními lobbyisty usilujícími o zamítnutí novely a svolávajícími tak na nás všechny hromy a blesky z Lucemburku, kde nejvyšší evropský soud sídlí, je také státní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Těžko říci, kterému z podnikatelských sdružení, jimž hrozí, že kvůli novele přijdou o kšefty, se podařilo tuhle instituci zatáhnout do hry. Pro zajímavost – jedním z nich je Sdružení zpracovatelů odpadních elektrických a elektronických zařízení (SZE). To se sice tváří, že hájí zájmy zhruba 40 firem působících v oboru, má přitom ale pouhé tři členy. Původního čtvrtého na seznam členů „kdosi“ zapsal bez jeho vědomí, což byla před časem docela velká ostuda.

Faktem nicméně je, že místopředseda ÚOHS Michal Petr neváhal za zamítnutí novely zákona intervenovat osobním dopisem u předsedy příslušného senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Ivo Bárka.

Opravdu byl úřad v roce 1996 zřízen pro podobné účely? Opravdu mají vysoce postavení státní úředníci pobírat své statisícové platy za takovou aktivitu? V zákoně č. 273/1996 Sb., kterým byla stanovena působnost ÚOHS jako ústředního orgánu státní správy České republiky, se neříká nic o tom, že by jeho vrcholní představitelé měli hájit jakékoli skupinové zájmy. Úřadu přísluší jen „vytvářet podmínky pro podporu a ochranu hospodářské soutěže, vykonávat dohled při zadávání veřejných zakázek a veřejné podpory“. O lobbování ani slovo.

Autor: Lukáš Horáček | středa 30.7.2014 11:51 | karma článku: 11,83 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Lukáš Horáček

Podle zákona ředitelka ERÚ Vitásková končí

Bude to znít trochu absurdně, když po nedávných policejních akcích napíšu, že ministerstvo obrany funguje líp než Energetický regulační úřad (ERÚ), ale bude to pravda.

25.6.2013 v 17:18 | Karma: 13,91 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Horáček

Prezidentské cigárko v České televizi

Normální smrtelník si budově České televize nezapálí. Miloš Zeman se ale mezi ně (nás) zřejmě nepočítá. Během proslulé návštěvy Kavčích hor, při níž spadl ze schodů, padla z úst čerstvě zvolené hlavy státu neméně proslulá otázka: Pane řediteli, kde mám popelníček? Následně byl Zeman v prostorách našeho nejvýznamnějšího média veřejné služby servilně obsloužen.

15.3.2013 v 15:24 | Karma: 19,61 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Všude byl a všechno znal, politik Petr Šilar

Je to obří dilema a musím ho poslední dobou řešit častěji, než je zdrávo. Vidím dobrou akci, říkám si, jdu do toho. Jenže když pak zjistím, kdo za tím stojí, připadám si jako trouba, který naletěl šikovnému manipulátorovi.

30.10.2012 v 8:49 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Někteří lidé naštěstí mají paměť

Jakmile se začaly objevovat články o tom, že si komunisté na severu Čech vezmou do koalice nejen své oranžové kamarády, ale také stranu boháče Zelenky Severočeši.cz, v diskuzích pod články se začali zkušení rozpomínat, že tohle spojení už tu jednou bylo. Na radnici města Most.

18.10.2012 v 22:59 | Karma: 15,94 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Komunista Bubeníček tluče na buben zatím jen hodně nesměle

Oranžové tsunami se při letošních krajských volbách ve dvou krajích zbarvilo do ruda. V Karlovarském a v Ústeckém kraji vystřídali sociální demokracii na pozici voličsky nejsilnější partaje komunisté. A v plzeňském kraji uspěli modří, nepochybně zásluhou odvolaného ministra spravedlnosti Pospíšila, který zde kandidoval na hejtmana. Co se ale skrývá za úspěchem komunistů?

14.10.2012 v 2:16 | Karma: 20,80 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Jsem typický "průměrný Čech", průměrné postavy, s průměrným příjmem i názory. Dění okolo mne ale štve zřejmě nadprůměrně. Proto jsem se rozhodl založit si tento blog.

Seznam rubrik