Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se potkali dva fašisti

Potkal se mladý fašista se starým fašistou a jeden druhému povídá … Tak nějak by mohl začínat klasický vtip třeba z doby protektorátu. A velmi podobně začíná také ohlédnutí za předvolebním speciálem Otázek Václava Moravce z Ústí nad Labem, protože kromě lídrů čtyř parlamentních stran (ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM) se díky preferencím dostali před kameru i mladý fašista Petr Kotáb z dělnické strany (DSSS) a jeho starší myšlenkový „soukmenovec“ Jiří Zelenka od Severočechů.cz.

Setkání těchto dvou extrémistů bylo do jisté míry překvapením, protože dělnická strana se do debaty dostala na poslední chvíli na úkor Paroubkových „Lvů“, lídr Severočechů.cz se nechal z nemocnice, kde si léčil zlomeninu ruky, propustit několik hodin před pořadem, kdy už se s jeho účastí nepočítalo a hlavně – asi málokdo očekával, že právě Jiří Zelenka bude i do televize opakovat své názory, které nelze označit jinak než fašistické, rasistické, xenofobní a hloupé. A tak od této televizní debaty volebních lídrů má severočeská politická scéna nikoli jednu, ale už dvě extrémistické strany, které se předhánějí v tom, která vyřeší tzv. cikánskou otázku radikálněji.

Pozor, nejedná se o to, že by romská otázka v Ústeckém kraji byla marginální, vždyť je spojena nejen s často zmiňovanou kriminalitou či velmi obtížným soužitím s občany jiného etnika, ale také sociálními problémy, vytvářením ghett a celých vyloučených oblastí, nezaměstnaností, negramotností a podobně. Obyvatelé kraje ji v průzkumu označili za nejpalčivější problém a ani řešení navrhovaná oběma stranami nemají zrovna málo příznivců.

Preference pro letošní krajské volby sice u DSSS nepřesahují 5 % a u Severočechů.cz 10 %, ale v nedávných Studentských volbách vyhrála dělnická strana v Ústeckém kraji se ziskem 18,4 % (hlasovalo 2000 studentů z 18 středních škol, z toho polovina gymnázií) a v rámci celé ČR získala 10,4 % (160 středních škol). Za šest let, tedy teoreticky při přespříštích parlamentních volbách, už budou moci hlasovat všichni dnešní středoškoláci, takže si možná připomeneme, jakou paseku ve sněmovně dělali v 90. letech Sládkovi republikáni, jejichž je ostatně dělnická strana přímou následovnicí.

V čem je tedy špatné to, když se DSSS a Severočeši.cz tak razantně zabývají romskou otázkou? Vždyť jde o téma aktuální, palčivé, s potenciálem velkého sociálního i národnostního výbuchu a navíc se zde nabízí jednoduché a radikální řešení, prosazené autoritou a silou. Navíc je v mnoha ohledech podpořené i pravdivou argumentací a pro mnoho lidí, kteří jsou s popsanými jevy denně konfrontováni a doplácejí na ně, může znít jako alespoň nějaká pomoc. Hlavní nebezpečí tkví právě v tom, že je to řešení jednoduché a radikální. Historie nás opakovaně učí, že pokud nějaký problém vzniká desetiletí a je výsledkem mnoha vlivů a příčin, pak jej sice silou můžete řešit jednoduše, ale nikdy nevyřešíte, protože se soustředíte na následky a neodstraníte příčiny.

Autor: Lukáš Horáček | středa 3.10.2012 0:36 | karma článku: 9,79 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Lukáš Horáček

Platíme si antimonopolní úředníky za lobbování pro soukromé firmy?

Čeští zákonodárci zase jednou zaspali s přenášením evropské směrnice do české legislativy. Nové požadavky v oblasti nakládání s elektroodpadem, které měla Česká republika spolu s dalšími členskými zeměmi splnit do 14. února, procházejí legislativním procesem teprve teď, a to ještě s hodně odřenýma ušima.

30.7.2014 v 11:51 | Karma: 11,83 | Přečteno: 411x | Ekonomika

Lukáš Horáček

Podle zákona ředitelka ERÚ Vitásková končí

Bude to znít trochu absurdně, když po nedávných policejních akcích napíšu, že ministerstvo obrany funguje líp než Energetický regulační úřad (ERÚ), ale bude to pravda.

25.6.2013 v 17:18 | Karma: 13,91 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Horáček

Prezidentské cigárko v České televizi

Normální smrtelník si budově České televize nezapálí. Miloš Zeman se ale mezi ně (nás) zřejmě nepočítá. Během proslulé návštěvy Kavčích hor, při níž spadl ze schodů, padla z úst čerstvě zvolené hlavy státu neméně proslulá otázka: Pane řediteli, kde mám popelníček? Následně byl Zeman v prostorách našeho nejvýznamnějšího média veřejné služby servilně obsloužen.

15.3.2013 v 15:24 | Karma: 19,61 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Všude byl a všechno znal, politik Petr Šilar

Je to obří dilema a musím ho poslední dobou řešit častěji, než je zdrávo. Vidím dobrou akci, říkám si, jdu do toho. Jenže když pak zjistím, kdo za tím stojí, připadám si jako trouba, který naletěl šikovnému manipulátorovi.

30.10.2012 v 8:49 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Někteří lidé naštěstí mají paměť

Jakmile se začaly objevovat články o tom, že si komunisté na severu Čech vezmou do koalice nejen své oranžové kamarády, ale také stranu boháče Zelenky Severočeši.cz, v diskuzích pod články se začali zkušení rozpomínat, že tohle spojení už tu jednou bylo. Na radnici města Most.

18.10.2012 v 22:59 | Karma: 15,94 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Jsem typický "průměrný Čech", průměrné postavy, s průměrným příjmem i názory. Dění okolo mne ale štve zřejmě nadprůměrně. Proto jsem se rozhodl založit si tento blog.

Seznam rubrik