Jak se potkali dva fašisti

Potkal se mladý fašista se starým fašistou a jeden druhému povídá … Tak nějak by mohl začínat klasický vtip třeba z doby protektorátu. A velmi podobně začíná také ohlédnutí za předvolebním speciálem Otázek Václava Moravce z Ústí nad Labem, protože kromě lídrů čtyř parlamentních stran (ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM) se díky preferencím dostali před kameru i mladý fašista Petr Kotáb z dělnické strany (DSSS) a jeho starší myšlenkový „soukmenovec“ Jiří Zelenka od Severočechů.cz.

Setkání těchto dvou extrémistů bylo do jisté míry překvapením, protože dělnická strana se do debaty dostala na poslední chvíli na úkor Paroubkových „Lvů“, lídr Severočechů.cz se nechal z nemocnice, kde si léčil zlomeninu ruky, propustit několik hodin před pořadem, kdy už se s jeho účastí nepočítalo a hlavně – asi málokdo očekával, že právě Jiří Zelenka bude i do televize opakovat své názory, které nelze označit jinak než fašistické, rasistické, xenofobní a hloupé. A tak od této televizní debaty volebních lídrů má severočeská politická scéna nikoli jednu, ale už dvě extrémistické strany, které se předhánějí v tom, která vyřeší tzv. cikánskou otázku radikálněji.

Pozor, nejedná se o to, že by romská otázka v Ústeckém kraji byla marginální, vždyť je spojena nejen s často zmiňovanou kriminalitou či velmi obtížným soužitím s občany jiného etnika, ale také sociálními problémy, vytvářením ghett a celých vyloučených oblastí, nezaměstnaností, negramotností a podobně. Obyvatelé kraje ji v průzkumu označili za nejpalčivější problém a ani řešení navrhovaná oběma stranami nemají zrovna málo příznivců.

Preference pro letošní krajské volby sice u DSSS nepřesahují 5 % a u Severočechů.cz 10 %, ale v nedávných Studentských volbách vyhrála dělnická strana v Ústeckém kraji se ziskem 18,4 % (hlasovalo 2000 studentů z 18 středních škol, z toho polovina gymnázií) a v rámci celé ČR získala 10,4 % (160 středních škol). Za šest let, tedy teoreticky při přespříštích parlamentních volbách, už budou moci hlasovat všichni dnešní středoškoláci, takže si možná připomeneme, jakou paseku ve sněmovně dělali v 90. letech Sládkovi republikáni, jejichž je ostatně dělnická strana přímou následovnicí.

V čem je tedy špatné to, když se DSSS a Severočeši.cz tak razantně zabývají romskou otázkou? Vždyť jde o téma aktuální, palčivé, s potenciálem velkého sociálního i národnostního výbuchu a navíc se zde nabízí jednoduché a radikální řešení, prosazené autoritou a silou. Navíc je v mnoha ohledech podpořené i pravdivou argumentací a pro mnoho lidí, kteří jsou s popsanými jevy denně konfrontováni a doplácejí na ně, může znít jako alespoň nějaká pomoc. Hlavní nebezpečí tkví právě v tom, že je to řešení jednoduché a radikální. Historie nás opakovaně učí, že pokud nějaký problém vzniká desetiletí a je výsledkem mnoha vlivů a příčin, pak jej sice silou můžete řešit jednoduše, ale nikdy nevyřešíte, protože se soustředíte na následky a neodstraníte příčiny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Horáček | středa 3.10.2012 0:36 | karma článku: 9,79 | přečteno: 1188x