Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chceme být dnes pořád ještě v EU a v NATO?

Žádost o vstup do EU jsme podali v roce 1996, vstoupili jsme do ní v roce 2004 a náš vstup jsme si tehdy potvrdili v referendu. Do NATO jsme vstoupili v roce 1997 a zda to lidé chtějí, na to se nás nikdy nikdo neptal.

Když jsme vstupovali do EU, bylo to po velké mediální oslavné a slibovací masáži s líčením nejkrásnějších vizí a ideálů a s tím, že vstupujeme do svobodného a demokratického společenství suverénních národů Evropy, kam již přece dávno patříme a odkud jsme byli násilně vyrváni Sovětským svazem. Proto jsme tehdy také do ní většinově vstoupit chtěli a udělali jsme pro to maximum.Tehdy EU byla zcela jiným společenstvím, než jakým je dnes, a to zejména v její podobě po přijetí tzv. Lisabonské smlouvy.  I já jsem tehdy v referendu hlasoval pro, protože jsem si myslel, že je to pro nás a hlavně pro naše děti po letech nesvobody to nejlepší řešení.

Dnes už si to nemyslím!

Důvodem je, že EU už ani zdaleka není svobodným a demokratickým společenstvím evropských národů „jednotným ve své rozmanitosti“ a chránícím naše tisícileté evropské hodnoty a ideály tak, jak bylo při jejím vzniku deklarováno a slibováno. Čím dál víc spíše připomíná někdejší centrálně politicky řízený, uměle svázaný a současně vnitřně rozpolcený a zkostnatělý Sovětský svaz, kde nátlak byl běžnou politickou metodou řízení a neschopnost řešení skutečných problémů a odtržení vedoucích představitelů od reality a skutečných potřeb lidí byla vidět na každém kroku. Současná naprosto nezvládaná obrovská imigrantská krize to drsným způsobem odhalila a je toho přímým dokladem.

V případě NATO to bylo trochu jinak. Dne 1.4.1997 prohlásil prezident Václav Havel, že referendum o vstupu ČR do NATO je v podstatě nesmyslem (zdroj – zde) a ve stejném měsíci náš zájem o vstup do NATO odsouhlasila Poslanecká sněmovna ČR a Senát. Dne 8.7.1997 nám NATO nabídlo členství a dne 16.12.1997 byl podepsán Protokol o vstupu ČR, Maďarska a Polska do NATO a v otázce našeho členství tím bylo „hotovo“. To vše proběhlo bez jakéhokoli referenda, přestože nám bylo při sametové revoluci slibováno, že už nikdy do žádného vojenského paktu nevstoupíme. Tehdy jsem si také myslel, že NATO je výhradně obranným paktem a že naše členství v něm zřejmě není a nebude na závadu, protože nám a hlavně našim dětem zajistí větší bezpečí.

Dnes už si to ani zde nemyslím!

Důvodem je, že NATO se z někdejšího obranného paktu dříve zaměřeného především na obranu svobodných a demokratických zemí před rozpínavostí totalitního Sovětského svazu po jeho rozpadu v roce 1991 začalo čím dál více stávat mocenským a vojenským nástrojem agresívní zahraniční politiky USA, což vyvrcholilo změnou jeho doktríny tak, že NATO nově mohlo a začalo vojensky zasahovat v třetích zemích (Bushova doktrína), aniž by nutně nejprve musela být jakkoli ohrožena bezpečnost jeho členských zemí. Náledovalo bombardování Jugoslávie, známé vojenské události a války v Iráku a Afghánistánu, až po zcela nedávné přímé či nepřímé zahraniční intervence vojenských jednotek USA, či Francie majících za následek současný obrovský exodus a imigrace statisíců lidí do Evropy. Dnes NATO současně nedělá vůbec nic pro ochranu jeho evropských členských zemí před možnou infiltrací teroristických bojovníků zrůdného nově vzniklého tzv. Islámského státu a namísto toho přes naše území periodicky projíždějí vojenské kolony US Army, jejichž skutečné poslání není příliš jasné.

Tak se ptám sám sebe – kolik asi lidí by dnes u nás chtělo náš vstup do NATO a EU a kdo by dnes skutečně podpořil takové naše členství? Myslím, že se to nedozvíme. Protože na tuto otázku je dnes naprosto zapovězeno nejen jakkoli odpovídat (byť jen v nějaké neškodné anketě), ale je „nepřípustné“ ji dokonce vůbec byť jen položit. Mohli bychom se totiž dobrat takového výsledku, který by vůbec neodpovídal současnému stavu a který by se našim představitelům nemusel ani trochu líbit. Tedy výsledku s jasně většinovým - Ne!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luděk Mazurek | čtvrtek 10.9.2015 17:54 | karma článku: 37,34 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Luděk Mazurek

Můžeme být na našeho nového prezidenta hrdí a pyšní?

Přímá volba prezidenta se více či méně dotýká úplně každého z nás. Vypadá to v této souvislosti v poslední době tak, že jsme zemí se spoustou lidí plných nespokojenosti, lidí se smíšenými pocity studu, odporu, zloby i nenávisti.

26.1.2023 v 11:38 | Karma: 7,69 | Přečteno: 103x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Veřejná novinářská štvanice, kriminalizace a ostouzení lidí jako v komunismu 50. let!

Právo demonstrovat a vyjadřovat veřejně své názory patří neoddělitelně k demokracii. Avšak kriminalizování a veřejné ostouzení demonstrujících lidí s otevřenou výzvou k jejich zavírání - to patří do fašismu a komunismu!

28.9.2022 v 20:33 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2466x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Ústava a Listina základních lidských práv a svobod je u nás pro vybrané lidi cárem papíru

Pokud by mně někdo před 30 lety řekl, že se k nám beztrestně vrátí bezpráví a praktiky komunismu 50. let minulého století a že pro vybrané nadřazené lidi se stane naše Ústava a Listina pouhým cárem papíru, tak bych tomu nevěřil.

5.4.2022 v 11:05 | Karma: 40,17 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Kde byla BIS před 7 lety?!

Podle slov premiéra Babiše naše BIS odvedla vynikající práci, když dnes po 7 letech odhalila děsivou pravdu - výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti a jde tedy o akt mezinárodního terorismu a války!

18.4.2021 v 9:23 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Blokování účtů na veřejných serverech a cenzura.

Dne 16.12.2020 jsem na svém zdejším blogu napsal článek s názvem "Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?", ve kterém jsem popisoval současnou tvrdou cenzuru na Novinkách.cz.

17.1.2021 v 9:52 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik