Věřím v Boha a ve své pistole

Před 73 lety zemřel poblíž Prašného mostu v Praze, na utrpěná zranění, při přestřelce s příslušníky Gestapa štábní kapitán Václav Morávek, přezdívaný Pobožný pistolník

Narodil se 8.8.1904 v rodině středoškolského profesora v Kolíně. Působil ve skautském hnutí,  po maturitě na kolínském gymnáziu narukoval v březnu 1923 k Pěšímu pluku 42 v Terezíně a v říjnu stejného roku byl přijat na Vojenskou akademii v Hranicích. Tu ukončil v hodnosti poručíka a byl zařazen do Dělostřeleckého pluku 107 v Olomouci. Vojenské vzdělání si doplnil ve Vyšším jezdeckém kurzu a jezdecké škole v Pardubicích na počátku 30-tých let. Byl hluboce věřícím křesťanem, podle pamětníků měl vždy u sebe kapesní Bibli kralickou a také armádní přeborník ve střelbě s pistole. Po obsazení zbytků Čech a Moravy německou správou byl demobilizován a neúspěšně se pokusil o přechod hranic do Polska.

V létě 1939 se zapojil do odbojové organizace Obrana národa a po odchodu do Prahy založil s pplk. Mašínem a Balabánem diversně-zpravodajskou skupinu Tři králové, která pomocí  vysílaček Sparta I a Sparta II udržovala spojení Londýna (plk. Moravec) s protektorátem, odbojovými skupinami a agenty, např.  P. Thümmelem, zajišťovala odsun ohrožených osob s Protektorátu   a prováděla diversní akce. Rád až klukovsky riskoval a provokoval - například si v přestrojení nechal zapálit cigaretu od O. Fleischera (velitele skupiny určené k jeho dopadení) a po té o tom písemně informoval jeho nadřízeného nebo na pražské velitelství Gestapa doručoval ilegální časopis V boj!.  

V dubnu 1941 se podařilo Gestapu na udání postřelit a zatknout pplk. Balabána. A v květnu 1941 zůstal Morávek na svobodě jako poslední ze Tří králů -  na základě dalšího udání Gestapo vysílačku Sparta zaměřilo a obklíčilo. Po následné přestřelce, ve které pplk. Mašín kryl útěk radisty F. Peltána a po té i  V. Morávka, se posledně jmenovaným podařilo se 4. patra uniknout pomocí uzemňovacího lanka vysílačky. Mašín se třemi střelnými poraněními a zlomenou nohou byl zatčen.

Po spojení se skupinou Kapitán Nemo se "Osamělý král" Morávek neúspěšně pokusil o osvobození Mašína z vězeňské nemocnice a v únoru 1942 se znovu dostal do obklíčení - podařilo se mu ale prostřílet a uniknout. O měsíc později už takové štěstí neměl.

21. března 1942 zatklo Gestapo při cestě na schůzku s agentem jeho kolegu rtm. V. Řeháka. Přítomný Morávek, o kterém nevěděli, se jej pokusil zachránit a padl do nastražené léčky. V nastalé přestřelce a při pokusu o útěk byl postupně zasažen šesti ranami do nohy, hrudi a hlavy a po 19. hodině na místě umírá.

Štábní kapitán Václav Morávek ( v roce 2005 povýšen in memoriam do hodnosti brigádního generála), nositel Čs. válečného kříže 1939 a Řádu M.R. Štefánika 2. tř. , byl jeden z mnoha, kteří nehodlali akceptovat svoji demobilizaci a nesmířili se s obsazením svojí vlasti.

 

Jeho památník byl u Prašného mostu v místě jeho smrti obnoven v říjnu 2014.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luděk Kratochvíl | sobota 21.3.2015 9:49 | karma článku: 31,88 | přečteno: 1141x