Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úderné jednotky - jejich vznik, použití a symboly

Velká válka začala tak jako spousta válek ve století před ní - vyrovnaně pochodující a v řadách bojující pěchota a krásně barevné jezdecké pluky útočící s tasenými šavlemi. 

Tato realita se však velice rychle změnila ... a zařídily to tři jednoduché věci - polní lopatka, ostnatý drát a jeden z vynálezů Hirama Maxima. Po sérii pokusů o obchvat z obou stran na západní frontě (tkzv. Běh k moři) se fronta stabilizovala, jednotky se zakopaly a několikařadá postavení byla chráněna kulometnými postaveními a překážkami z ostnatého drátu. To stejné, jen v menším měřítku se dělo i na východní a posléze i na italské frontě. Nastala patová situace, která začala velícím důstojníkům docházet až po šílených, pro veřejnost neakceptovatelných ztrátách. Postup se počítal na metry, ztráty šly do desetitisíců mužů. Všechny strany konfliktu začaly, horečně čí méně horečně hledat řešení. Dělostřelectvo se příliš neosvědčilo, několikahodinová dělostřelecká příprava dokázala spotřebovat munici vyráběnou několik měsíců a nedokázala zničit dvě až čtyři obranné linie zákopů a tank ... ten byl ještě ve stádiu opomíjených návrhů vizionářů.

Odznak Sturm-Troppera 1. stupně

 

Jednu z prvních možností jak situaci ovlivnit navrhl německý císařský důstojník kap. Willy Rohm. Vycházeje z historie pěších granátníků, vytvořil (pod patronací gen. von Falkenhayna) smíšené jednotky do velikosti čety, vyzbrojené puškami, granáty, plamenomety a kulomety, které se na konci roku 1915 rozrostly v první "Storm Battalion" - Stoßbatalion Rohr. Novinkou byla i ocelová přílba (vycházející z pruské Pickelhaube), která byla zařazena do výstroje jako helma M1916. Po počátečních úspěších se začaly jednotky rozrůstat a rozšířili se prakticky po celé německé armádě, původní Storm batalion byl rozdělen na čety, které dále "lavinovitým" způsobem cvičily další jednotky. V počátku roku 1918 existovalo již 18 těchto jednotek ve složení 2 ženijní granátnické roty, oddíl 37 mm pěchotních kanonů, kulometný, plamenometný a minometný oddíl.

K.u.K. jednotky nezůstaly o mnoho pozadu, z původních Jagdkompanií byly vytvořeny Sturmtruppen a Stosstruppen s podobným vybavením a výcvikem jako německé. Skladba těchto praporů se ustálila na 4 pěších rotách, jedné kulometné a tří oddílů - plamenometného, ženijního a minometného. Jednotky byly vycvičeny i k používání zbraní nepřítele, což jejich činnost ještě zefektivnilo. Při útocích měla každá čelní divize jeden tento prapor.

Odznak K.u.K. Sturm-Batallion 13

 

Další armádou, která útočné jednotky používala ve větším měřítku byla armáda italská. V červenci 1917 do ní byly zařazeny tkzv.  Reparti d´assalto (Přepadové jednotky / Ardité). Byly početně menší jak klasické pěší prapory (600 mužů) a skládaly se z 3 rot, 6 oddílů plamenometů a 6 oddílů kulometných. Na rozdíl od svých protivníků byli jejich příslušníci vyzbrojeni i útočným nožem "pugnale" a na hlavách nosili černé klobouky nebo přílby typu Adrien. 

Kříž Arditi

V českém povědomí jsou z těchto útočných jednotek zřejmě nejvíce zapsáni Čeští Kornilovci a 1. čs. úderný prapor. České Kornilovce založil velitel 8. armády (ruské imperiální armády) gen. L.G.Kornilov za účelem hloubkového průzkumu (znalost jazyka a zvyků nepřítele) jako součást úderných a průzkumných vojsk (jako součást 1. slovanského úderného pluku). Nástupem nových vojáků z řad zajatců se jejich stav v srpnu 1917 rozrostl na 2 roty (13./kpt. Mejstřík a 14.) a tyto se jako úderné jednotky účastnily Kerenského ofenzivy (bitva u Stanislavova). Po bolševickém převratu bojovali v občanské válce částečně v Dobrovolnické armádě (bílí) a částečně v 1. čs. samostatném úderném praporu s praporním heslem "Červenobílá stužka za Čechii, umrlčí lebka za smrt, není života bez Českého státu, svobodu nebo smrt".

Z čs. úderných jednotek je třeba zmínit i legionářský 39. střelecký pluk "Výzvědný" (tkzv. čeští Ardité), který se zapojil do bojů v Itálii a na Slovensku (proti maďarským jednotkám).  

 

Rukávový znak českých Kornilovců

 

Úderné jednotky těchto států byly vybaveny a používaly se průzkumu a hledání slabších míst nepřátelské obrany, prorážení první linie a likvidací opěrných bodů. Byly pohyblivé, oproti běžné pěchotě silněji a různoroději vyzbrojené a při plnění svých úkolů často balancovali na hranici smrti. Jejich pohrdání nebezpečím dávaly najevo svým označením na uniformách a znacích jednotky - skládalo se z "Adamovy hlavy"/ lebky a netradičních (pro řadové jednotky) doplňků.

Autor: Luděk Kratochvíl | úterý 29.11.2016 22:42 | karma článku: 25,26 | přečteno: 1772x
  • Další články autora

Luděk Kratochvíl

První sériový obrněný automobil s náhonem všechny kola

V roce 1902 rozběhl bývalý majitel továrny na kola Thomas B. Jeffery výrobu automobilů v továrně v Kenosche ve Wisconsinu, která už další rok vyráběla již 1350 vozidel a o dva roky později 2800 kusů.

12.3.2019 v 14:13 | Karma: 19,49 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Sovětsko-japonské poměřování svalů II. - Nomonchan/Chalchyn-gol 1939

Po několikaměsíčním relativním klidu byl japonskou stranou vybrán druhý zkušební prostor - sporné území u řeky Chalchyn-gol pod horou Nomonchan-burd-obó v oblasti Barga s příhodnějšími logistickými podmínkami pro japonské jednotky

21.2.2019 v 14:55 | Karma: 26,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Ruská garda

V roce 1683 jedenáctiletý Petr Alexejevič, syn cara Alexeje Michajloviče, založil v zábavní vesnici pro carskou rodinu a vyšší šlechtu Preobraženskoje u Moskvy zábavní vojenský pluk pro dětské vojenské hry ...

20.2.2019 v 15:16 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Před 79 lety začala Zimní válka, ...

válka, která v plné nahotě ukázala slabiny DRRA - nevhodnou výstroj, špatný výcvik, neschopnost velitelů velet svým jednotkám a silně drhnoucí logistiku a ale také velice efektivně vedenou finskou obranu

30.11.2018 v 22:09 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

8.11.1948 - černý den československého hokeje

V rámci přípravy na Mistrovství světa v hokeji 1949 se československá reprezentace v listopadu 1948 účastní přátelských zápasů ve Francii a Velké Británii.

8.11.2018 v 15:51 | Karma: 17,52 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Co s Goebbelsovou chátrající vilou? Nikdo ji nechce, vláda ji nabízí jako dar

4. května 2024  8:59

Někdejší honosné panství a „hnízdečko lásky“, ale dnes jen chátrající stavení opředené temnou...

Prokremelští Noční vlci projedou Českem, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik