Tréning "co vše si můžeme dovolit" - anšlus Rakouska

Blitzkrieg - vojenská teorie založená na základech ideí A. von Schlieffena, teoriích J.F.C Fullera a B.H. Lidell Harta, rozvinutá v Teorii hlubokého obchvatu v SSSR a dotažená H. Guderianem do použitelné podoby ...

Rakouská společnost trpěla po rozpadu Rakouska-Uherska celkovou frustrací - země ztratila přístup k moři, průmyslově rozvinuté Země koruny české, odbytiště výrobků zmenšením domácího trhu a jedna třetina obyvatel žila v hlavním městě, které připomínalo bývalou slávu a velikost Monarchie. Stále se však cítili jako Rakouští Němci, i když Saint-germainskou smlouvou bylo spojení s Německem zapovězeno. S prohlubující se hospodářskou krizí se do popředí stále více dostávala myšlenka spojení s Německem. Dollfussova vláda (křesťanští socialisté), zvolená v roce 1932 těsnou většinou horko-těžko prosazovala nové zákony a nařízení, padl parlament a celková situace směrovala k budování autoritářského státu zřízením tkzv. Vlastenecké fronty po vzoru Itálie. Rakouští nacisté, povzbuzeni vítězstvím NSDAP v sousedním Německu, pomocí atentátů a teroru vyvolávají v roce 1933 ve státě chaos podobný spíše občanské válce, proti kterému se staví levicový svaz Schutzbund a začíná se bojovat i na barikádách. Je nastolena státní diktatura a 01.05.1934 je schválena nová autoritářská ústava. 25.07.1934 je nacistickou skupinou kancléř E. Dollfuss zavražděn, obsazen Vídeňský rozhlas a kancléřství. Reakce policie, Reimwheru a armády je tentokrát tvrdá, puč je potlačen a organizátoři popraveni. Nový kancléř  K. von Schuschningg se snaží hrát na "rakouskou národnostní strunu", zakázaná nacistická strana ale nabírá na síle, vytváři se ilegální oddíly SA a SS. Německý vůdce A. Hitler, po té, co obsazení Sárska a Porýní a vznik Wehrmachtu, Luftwaffe a Kriegsmarine zůstalo se strany západních mocností bez odezvy, donutí tvrdým nátlakem rakouského kancléře v únoru 1938 ke jmenování rakouského nacisty A. Seyss- Inquarta ministrem vnitra. Prezident Miklas se německému tlaku pokouší čelit vyhlášením referenda o Rakouské samostatnosti, dostává se však pod tlak Hitlerovým ultimátem o předání moci Nacistické straně. 11.03. je vydána směrnice OKW  a vyhlášen "Fall Otto" pro obsazení Rakouska, Musollini s ním vyjadřuje veřejný souhlas, kancléř K. von Schuschningg dává armádě rozkaz "nebránit se", odstupuje a po vypršení ultimáta překračují 12.03.1938 německé jednotky (8. armáda) Rakouské hranice. 

Německé jednotky tedy nečekaly žádné boje, jednalo se tedy spíše o výcvik rychlého přesunu jednotek na dlouhé vzdálenosti po cizím území. Jako hlavní úkol byl prověřit součinnost mezi novými Hitlerovými "hračkami" - tanky 2. Pz.Div. a pěchotou a vyzkoušet jejich reálné možnosti přesunu. 2. tanková  divize (plk. H. Guderian) se, na rozdíl od 1. a 3. Pz.Div., invaze účastnila z důvodu její plné motorizace. I s doprovodnou pěchotou (motorizovanou) se jí podařilo za 56 hodin urazit 700 km (řidiči se střídali). I když na její pancíře místo nepřátelských střel dopadaly pouze květiny, přesto po cestě ztratila 30% vozidel z důvodů poruch. Jelikož v té době ještě WH neměl zkušenosti s logistikou zásobování rychle se pohybujících tankových jednotek, od fiaska ji zachránily pouze civilní benzínové stanice a sklady rakouské armády (tanky Pz.I a Pz.II měly dojezd okolo 200 km), které byly po průjezdu kolon doslova vycucnuté. OKW v reálu si potvrzuje Guderianem stále opakovanou věc, že pěchota používající koňské povozy a vlastní nohy tanky prostě doprovázet nemůže. Rakousko bylo bez odporu obsazeno v rekordně krátkém čase, část obyvatel německé jednotky nadšeně vítá. Již 13.03. je vydán Říšský zákon O znovusjednocení Rakouska s Německou říší. A. Hitler 15.03. vstupuje vítězně do Vídně, kde jej zdraví jásající davy. Rakousko je začleněno do Říše jako "Ostmark" a Německá říše tím získává nových 6,8 milionů obyvatel, 84 tisíc km2 plochy, téměř 80 tun rakouského zlata, naleziště ropy, hutní, zbrojní a chemický průmysl. V Československu, kde se horečně buduje pohraniční opevnění, najednou vzniká několik set kilometrů (560 kkm) dlouhá otevřená jižní hranice s Německou říší a obranné plány včetně rozmístění jednotek musí být přepracovány a urychleně dobudováno již rozpracované opevnění. Je totiž obklíčeno (se svojí nevýhodnou protáhlou polohou) po celém obvodu Čech, Moravy a Slezska a v případě německého útoku od Znojma a od Bohumína mu hrozí "přeštípnutí". Smlouvy, uzavřené mezi státy Malé dohody se pomalu stávají cáry papíru. SSSR protestuje a chce svolat mezinárodní konferenci (má s RČS spojeneckou smlouvu z roku 1935), která však bez zásahu Francie je Československu k ničemu.

 A západní mocnosti ......... opět mlčí. No, úplně nemlčí - za necelé tři týdny USA, Francie a V. Británie uznávají připojení Rakouska k Německé říši a Anglická banka vydává v ní uloženou část rakouského státního pokladu Německu.

 

 

Autor: Luděk Kratochvíl | čtvrtek 10.3.2016 20:41 | karma článku: 21,87 | přečteno: 855x