Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krvavá neděle 9. (22.) ledna 1905 v Sankt-Petěrburgu - 3. část

Na různých místech Sankt-Petěrburgu se od časného rána scházejí davy obyvatel, mužů, žen i dětí. Není to jeden pochod, ale spousty malých, které se slévají ze všech směrů k jedinému cíli, a tím je Zimní palác.

Nálada v jednotlivých proudech je rozdílná, někdy připomínají církevní procesí, jindy zase bandy chystající se rabovat a ničit - podle toho, kteří vůdcové převzali taktovku.

Datumy jsou uváděny dle Juliánského kalendáře (pro převod do nyní užívaného připočtěte +13 dní)
Hodnosti důstojníků různých složek (garda, kozáci) jsou uváděny v armádním ekvivalentu

Předchozí díl

 

Průběh největších střetů

Pochod směrem k Narvské bráně

Nejmasivnější množství lidí se schází v okolí silnice na Peterhof, odhady hovoří až o 50 tisících lidech. Tuto část vede kněz Gapon s vedoucími Putilovského oddělení „Spolku“ (Vasiljev, Kuzin a Inozemcev) a zvláště její čelo je velice radikální. Za zpěvu a s transpatenty dochází asi půl hodiny před polednem k Narvskému trumfiálnímu oblouku, kde mají zatarasenou cestu dvěma rotami 93. irkutského pěšího pluku a před nimi stojící eskadronou jízdních granátníků. Když pochod přes výzvy nezastavuje, koňmi do něj najedou granátníci s tasenými šavlemi. Je zraněno několik demonstrantů, ale i jezdců (většinou holemi, měly se však ozvat i výstřely z davu). Jízda se stahuje za dvojřady pěchoty a za ní běží řvoucí dav vedený Gaponem. Ozve se signál rohu a třeskne salva s pušek do vzduchu, zdivočelý dav to ale nezastaví, tak vojáci pálí ještě čtyřikrát již do lidí a po té nabíjí zbraně. Dav upadá ve zmatek, čelní řady se mísí s řadami tlačenými zezadu. Lidé prchají, ukrývají se v okolních ulicích a na břehu Tarakanovky. Gapon mizí v davu zděšeně utíkajících lidí a na sněhu zůstává ležet asi 40 mrtvých a raněných, včetně vedoucího „Spolku“ Vasiljeva a dvou policistů.

V zadních částech průvodu se šíři zprávy o střelbě a tak se většina obrací zpět. Lidé se shlukují do debatujících skupin a ty se pomalu rozcházejí. Tudy se už nikdo nepokouší prorazit a radikálnější skupiny hledají jiné cesty.

Trojický most

Další z velkých skupin (až 20 tisíc lidí), vedená petrohradským „Spolkem“ se shromažduje u Geslerovské aleje a chce zamířit Kamenoostrovským prospektem k Zimnímu paláci. Trojický most je však zahrazen příslušníky Pavlovského pluku osobní gardy a dále za nimi stojící jízdou. Gardový důstojník se pokouší s vůdci vyjednávat, ale dav se chytne za ruce a pokračuje proti kordonu. Důstojník ustoupí bokem, mávne rukou a vojáci ve špičatých čepicích pálí tři salvy. Dav ve zmatku prchá a na zemi zůstává ležet okolo 40 mrtvých a raněných.

Některé skupiny se pokouší proniknout přes Samsoněvský most, ale jsou vytlačovány a rozháněny jízdou - kozáci používají biče, huláni údery plochou šavlí.

Z této strany se podaří překročit Něvu do centa města pouze malým skupinám po ledě.

Šlisserburgský prospekt

Z jihovýchodu se pohybuje třetí největší průvod (až 16 tisíc lidí) pod vedením Něvského oddělení „Spolku“ po Šlissenburském prospektu. U Skorbjašenského kostela je zastavují kozáci Atamanského pluku a gardová pěchota. Dochází k vyjednávání, je vystřelena salva do vzduchu a kozáci se snaží koňmi průvod zatlačit zpět. Lidé ale stojí na místě, drží se za ruce, zpívají náboženské písně a nastává další vyjednávací kolo mezi předsedou Petrovem a kozáckým velitelem. Nakonec je části demonstrantů povoleno po malých skupinkách přejít Něvu.

Totéž se daří i „Kolpinské skupině“.  Po cestě jsou ještě u Kalašnikovské ulice po dohodě s kozáky „naředěni“ do menších skupinek a tak se dostávají na Palácové náměstí.

Vasilevský ostrov

Šestitisícovému průvodu Vasileostrovského „Spolku“ se po řečnických projevech podařilo s předsedou Belovem vyrazit okolo poledne, ale již u Akademie výtvarných umění naráží na jezdce Kozáckého pluku osobní gardy a gardovou pěchotu. Po marném vyjednávání zazní salva do vzduchu a do práce se dávají kopyta kozáckých koní, biče a šavle naplocho. Průvod je rozehnán.

O několik set metrů dál je ale situace úplně jiná. Skupina radikálních Sociálních demokratů vyzve ke stavbě barikád, rabování a odzbrojení policie. Toho se ujímá dav asi 1500 lidí ozbrojených klacky, noži a střelnými zbraněmi. Situaci vyráží uklidnit pěšáci Finského pluku osobní gardy. Po marných výzvách k odstranění překážky z beden, stržených sloupů a vozů a plamenném řečnění spojeném s máváním rudou vlajkou ze strany barikádníků zazní z barikády výstřel. „Finové“ v tmavě zelených uniformách odpoví salvou a prudkou bodákovou ztečí. Obránci prchají a barikáda je rozebrána. Do večera bylo v oblasti postaveno ještě několik barikád, ale obránci byli vždy rozehnáni salvami do vzduchu a barikády odstraněny.

Alexandrovský sad - Palácové náměstí

Po poledni se dostává na Palácové náměstí velké množství malých skupinek demonstrantů a také spousta kolemjdoucích (je neděle). Dav začíná houstnout a cestu k Zimnímu paláci jim zahrazuje gardové jezdectvo a kozáci.  Ve zvětšujícím se davu začínají kolovat fámy o zabití Gapona a dalších stovkách a tisících mrtvých. Dvě hodiny popoledni vzrůstá agresivita davu natolik, že ho důstojníci vyzývají k rozptýlení. Po marných pokusech před koně nastupují „starogardisté“ z Preobraženského pluku osobní gardy a pálí křížem dvě salvy do vzduchu a do davu. Po té vyráží kozáci s biči a šavlemi a dav se rozprchá. Za 15 minut je Palácové náměstí a třída Admirality bez demonstrantů. Na zemi zůstává asi 30 mrtvých a raněných.

Něvský prospekt

Cesta z Něvského prospektu na Palácové náměstí je také zablokována pěchotou a jízdou a tak tam dav začíná po poledni narůstat a s tím i napětí v něm. To graduje po druhé hodině odpoledne, když jsou slyšet od Zimního paláce rány z pušek. Jezdectvu se nedaří dav, který po nich háže kameny ani vytlačit a ani rozptýlít. Jednotky jsou posíleny jednou rotou Semjonovského pluku osobní gardy. Po ostré slovní potyčce a urážkách mezi předáky davu a plk. Rimanem (snad zasaženým kamenem?), dává posledně jmenovaný rozkaz k palbě. Dvě čety pálí dvě salvy, na zemi zůstává asi 30 mrtvých a raněných a ostatní se rozprchnou.

Petice Mikuláši II. tedy předána nebyla ...

 

Pokračování ...

 

Článek byl původně napsán pro www.valka.cz

Autor: Luděk Kratochvíl | neděle 10.1.2016 11:10 | karma článku: 16,95 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Luděk Kratochvíl

První sériový obrněný automobil s náhonem všechny kola

V roce 1902 rozběhl bývalý majitel továrny na kola Thomas B. Jeffery výrobu automobilů v továrně v Kenosche ve Wisconsinu, která už další rok vyráběla již 1350 vozidel a o dva roky později 2800 kusů.

12.3.2019 v 14:13 | Karma: 19,49 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Sovětsko-japonské poměřování svalů II. - Nomonchan/Chalchyn-gol 1939

Po několikaměsíčním relativním klidu byl japonskou stranou vybrán druhý zkušební prostor - sporné území u řeky Chalchyn-gol pod horou Nomonchan-burd-obó v oblasti Barga s příhodnějšími logistickými podmínkami pro japonské jednotky

21.2.2019 v 14:55 | Karma: 26,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Ruská garda

V roce 1683 jedenáctiletý Petr Alexejevič, syn cara Alexeje Michajloviče, založil v zábavní vesnici pro carskou rodinu a vyšší šlechtu Preobraženskoje u Moskvy zábavní vojenský pluk pro dětské vojenské hry ...

20.2.2019 v 15:16 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Před 79 lety začala Zimní válka, ...

válka, která v plné nahotě ukázala slabiny DRRA - nevhodnou výstroj, špatný výcvik, neschopnost velitelů velet svým jednotkám a silně drhnoucí logistiku a ale také velice efektivně vedenou finskou obranu

30.11.2018 v 22:09 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

8.11.1948 - černý den československého hokeje

V rámci přípravy na Mistrovství světa v hokeji 1949 se československá reprezentace v listopadu 1948 účastní přátelských zápasů ve Francii a Velké Británii.

8.11.2018 v 15:51 | Karma: 17,52 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik