Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

99. výročí bitvy u Zborova 1917

Pane Masaryku, pro odvahu a statečnost Vašich mužů klaním se před Vámi jako mužik, až po pás - Vrchní hlavní velitel ruské armády gen.adj. A.A. Brusilov

Na konci jara 1917, v souladu s plány spojenců, měla provést Ruská imperiální armáda mohutnou ofenzivu pro odlehčení západní frontě. Situace tomu však nepřála, v Rusku probíhá únorová revoluce, která končí abdikací Imperátora Mikuláše II., vznikem Prozatímní vlády a celkovým rozkladem Ruské armády, ať už vlivem celkové únavy společnosti z války a chaosu ve společnosti, revoluční agitací a Kerenského nešťastným rozkazem "O demokratizaci armády". Ofenzíva musela být odložena, co do rozsahu zmenšena a stejně Vrchní hlavní velení horko-těžko hledalo spolehlivé jednotky pro její provedení. Z tohoto důvodu "dostaly šanci" i dosud opomíjené československé jednotky na Rusi, složené ze zajatců Rakousko-uherské armády české a slovenské národnosti a krajanu-dobrovolníků žijících v Rusku. Jednotky byly narychlo sloučeny do Československé střelecké brigády - 1. čs. střelecký pluk "Svatého Václava" (později přejmenován na "Mistra Jana Husa"), 2. čs. střelecký pluk "Jiřího z Poděbrad", a 3. čs. střelecký pluk "Jan Žižky z Trocnova". Původně měla být brigáda nasazena v prostoru hlavního úderu v Haliči (Tarnopol-Lvov), ale vzhledem k její nevybavenosti výzbrojí a výstrojí byla po intervenci jejího velitele plk. V.P.Trojanova nasazena v rámci 11. armády v prostoru jižně pod městem Zborov. Zde nahradila, k velké radosti velení XLIX. armádního sboru, kterému se pověsti o výkonech čs. jednotek již donesly, dva ruské revoluční propagandou rozložené a nedisciplinované pluky (13. a 22. finský střelecký pluk) a byla včleněna mezi 4. finskou divizi (na pravém křídle v kontaktu s 15. finským střeleckým plukem) a 6. finskou divizi (na levém křídle). Jejím úkolem bylo, po obsazení vrcholu 394 Mogila 4. divizí a s postupem 6. divize vyčištění prostoru mezi nimi a dobytí kóty 392. 

Čs. střelecká brigáda v počtu 3530 mužů, s nedostatkem vybavení (prakticky bez kulometů, ještě částečně se zimní výstrojí) se tak shodou okolností ocitla proti 6,5 km dlouhým !!! tříliniovým pozicím bráněným rakouskými pluky č.35 (Plzeň) a č.75 (Jindříchův Hradec), uherskými č.86 (Subotič) a č.6 (Budapešť) a německými zálohami v počtu okolo 5500 mužů. Nepřítel měl silnou dělostřeleckou podporu a dobře vytvořený zákopový systém (v pozici byl již více než rok).

V pondělí 2.7.1917 v 5:15 zahájilo, v oblasti slabé ruské dělostřelectvo, palbu na první nepřátelskou linii, na kterou začalo odpovídat dělostřelectvo Rakousko-uherské. Následný liniový útok 4. finské divize na opevněný a důležitý vrchol Mogila byl krvavě odražen. Čs. velení určilo pro útok taktiku rojovou ( úspěšně používané např. Stosstruppen nebo "českými Kornilovci") a po deváté hodině, bez ohledu na neúspěch sousedních jednotek, vyráží 6-12 členné skupiny vojáků 1. pluku, vedené granátníky do útoku. Tento útok strhává i jednotky 2. pluku. Čs. prvosledové jednotky dobývají po bojích muže proti muži první obrannou linii a ukořistěné "nedostatkové" kulomety otáčejí proti nepříteli. Do útoku se přidává i 3. pluk. Po tří hodinách tvrdých bojů muže proti muži je dobyta kóta 392 a její obranné linie a nadplánově i poslední obranná linie nepřítele a dělostřelecká postavení. Čs. brigáda se ale dostává, z důvodu neúspěchu křídelních jednotek do boční kulometné palby z nekrytého pravého křídla od Mogily. Tento problém se však nakonec podaří vyřešit 4. finské divizi, která motivována pro ni nepochopitelným čs. úspěchem a snad i poháněna studem z vlastního selhání se zvedá do bodákového útoku a těžce bráněnou Mogilu za pomoci čechoslováků z jihu a záloh 82. divize se severu ji okolo 14 hodiny dobývá.

Ruské velení je v šoku (podle hlášení balónového pozorovatele se dokonce objevovaly teorie o masové dezerci československých jednotek) - špatně vyzbrojení čechoslováci, mající sloužit jako druhosledová jednotka jsou v čele útoku, dobývají všechny dobře bráněné obranné pozice nepřítele do hloubky 5,5 km, zajímají 3300 důstojníků a mužů (při stavu 3500 mužů), ukořisťují 20 děl a značné množství kulometů a ostatního vojenského materiálu.  To vše za cenu 184 mrtvých, 11 nezvěstných a okolo 700 raněných. Všechny 3 pluky dostávají čest používat čestný název "pluk 18. června" (greg. kalendář) a bojová zástava 1. střeleckého pluku je dekorována Svatojiřskou stuhou. Tento úspěch (společně s úspěchem roty českých Kornilovových úderníků v sestavě 4. armády)  posiluje pozice dosud opomíjených československých jednotek a zajatců v Rusku (začínají vznikat nové střelecké pluky a dělostřelecké jednotky) a také se velice posiluje vyjednávací pozice T.G.Masaryka  a gen. R. Štefánika pro myšlenku samostatnosti budoucího Československa.

V celkově neúspěšné ofenzivě ale tento ojedinělý úspěch nebyl vojensky využit a bez použitelných záloh jsou ruské jednotky donuceny německo-rakousko-uherskou ofenzivou v průběhu července donuceny ke zmatenému ústupu, který v oblasti Tarnopole kryje jako zadní voj, v tvrdých bojích, Čs. střelecká brigáda. 

 Padnu-li, má zlatá mamičko, neplačte. Pomodlete se za mne a za nás všechny a buďte hrda, že Jste vychovala syna, který neváhal obětovat život pro blaho národa.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ANNvD7Q81HA

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luděk Kratochvíl | sobota 2.7.2016 19:03 | karma článku: 24,73 | přečteno: 832x
  • Další články autora

Luděk Kratochvíl

První sériový obrněný automobil s náhonem všechny kola

V roce 1902 rozběhl bývalý majitel továrny na kola Thomas B. Jeffery výrobu automobilů v továrně v Kenosche ve Wisconsinu, která už další rok vyráběla již 1350 vozidel a o dva roky později 2800 kusů.

12.3.2019 v 14:13 | Karma: 19,49 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Sovětsko-japonské poměřování svalů II. - Nomonchan/Chalchyn-gol 1939

Po několikaměsíčním relativním klidu byl japonskou stranou vybrán druhý zkušební prostor - sporné území u řeky Chalchyn-gol pod horou Nomonchan-burd-obó v oblasti Barga s příhodnějšími logistickými podmínkami pro japonské jednotky

21.2.2019 v 14:55 | Karma: 26,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Ruská garda

V roce 1683 jedenáctiletý Petr Alexejevič, syn cara Alexeje Michajloviče, založil v zábavní vesnici pro carskou rodinu a vyšší šlechtu Preobraženskoje u Moskvy zábavní vojenský pluk pro dětské vojenské hry ...

20.2.2019 v 15:16 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

Před 79 lety začala Zimní válka, ...

válka, která v plné nahotě ukázala slabiny DRRA - nevhodnou výstroj, špatný výcvik, neschopnost velitelů velet svým jednotkám a silně drhnoucí logistiku a ale také velice efektivně vedenou finskou obranu

30.11.2018 v 22:09 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Ostatní

Luděk Kratochvíl

8.11.1948 - černý den československého hokeje

V rámci přípravy na Mistrovství světa v hokeji 1949 se československá reprezentace v listopadu 1948 účastní přátelských zápasů ve Francii a Velké Británii.

8.11.2018 v 15:51 | Karma: 17,52 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Amatérský historik, který má občas potřebu komentovat věci okolo sebe. Občasný přispěvovatel na valka.cz

Seznam rubrik