Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se v politice mlátí cihlou do hlavy (zezadu)

Byl to docela dobrý nápad od předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky a šéfa strany ANO Andreje Babiše, že by podstrčili lidovcům ministerstvo zdravotnictví. Avšak KDU-ČSL je strana navazující na Josefa Luxe, takže její představitelé nejsou jelimánci z vesnice.

Přihrát malému partnerovi resort zdravotnictví by bylo mistrovské. Je třeba vidět souvislosti. Nejprve přispěli sociální demokraté a konec konců významnou měrou i ANO ke zrušení poplatků ve zdravotnictví a to nakonec k totálnímu zrušení. Vytvořily tak společnou rukou v příjmech pořádnou díru v objemu asi 5,3 nebo spíše 5,5 miliardy korun. To není málo, jde bratru o 1,7 procenta celkových výdajů ve zdravotnictví. Jenže poplatky měly také určitý regulační význam – tedy měly bránit tomu, aby lidi nechodili k doktorovi s každou hloupostí. Tedy lze předpokládat růst poptávky po péči. Těžko říci, jak velký, ale kdyby to byly jenom tři miliardy korun v nákladech, tak celková díra v rozpočtu resortu zdravotnictví je 8,5 miliardy, to jsou už skoro tři procenta nákladů.

Posadit ministra za lidovou stranu do takového křesla a s takovým dárkem od smějících se „partnerů“ nezavání zrovna přátelskými vztahy v koalici. Tomu se říká libeňská, či žižkovská férovka. (ze zadu cihlou do hlavy)

Tento drobný příběh ale především ukazuje na něco jiného. Nebo na celou hromádku jiných okolností. Jednou z nich je oblíbené tvrzení o bezplatném zdravotnictví. Zdravotnictví není bezplatné, protože nic není zadarmo. Je tvrdě zaplacené a stojí nás v základní linii asi 300 miliard korun ročně, ve skutečnosti s investicemi a s dalšími náklady minimálně 350 miliard korun. To je asi 35 tisíc korun ročně na každého občana. V tom nejsou peníze, které jsou vynaloženy v doplatcích na léky a v útratách za ty služby a postupy, které nejsou hrazeny z veřejného pojištění a dalších zdrojů.

Zrušení regulačních poplatků je jistě populární tah, zvláště u těch, kdo zdravotní péči opravdu spotřebovávají, ale náš systém má dlouhodobě problém s kontrolou spotřeby, takže regulační poplatky plnily určitou funkci distribuce nákladů ze skupiny „všichni“ na skupinu „konzumenti“. Tím měly tuto konzumaci omezovat na takové situace, kdy je potřebná – můžeme to pokládat za asociální, ale ve skutečnosti jinou regulaci nemáme. V dnešním systému je totiž v podstatě možné, aby jeden pojištěnec navštívil postupně tři nebo téměř jakýkoliv počet lékařů a nechal si od nich udělat ta stejná vyšetření a vyslechl jejich diagnózy a nápady, jak situaci řešit. Zní to na první poslech obskurně, ale podle některých odhadů jsou takto spotřebovány miliardy nebo dokonce desítky miliard ročně. Což je dáno tím, že systém nemá jednotnou a společnou evidenci úkonů a takové jednání pacienta je vlastně nepostižitelné. Mnoho lidí bere množství léků, které jsou buď duplicitní, nebo dokonce působí proti sobě, protože v systému je zmatek.

Především však můžeme očekávat razantní růst spotřeby zdravotní péče a to již v nejbližších letech v přímé závislosti na stárnutí české populace. Co se nákladů týká, rostou úměrně věku – to je zcela nesporná pravda. Kdyby zůstaly nynější ceny a nynější zajištěné standardy, během zhruba deseti let se náklady z veřejných rozpočtů dostanou na půl bilionu korun a za dvacet let to bude bilion. Což je tisíc miliard. Nyní jsou ony základní náklady na zdravotnictví asi 8 procent českého HDP. Tento poměr vzroste na deset nebo jedenáct procent za oněch deset let a na dvacet procent někdy kolem roku 2030.

Opravdu je to vhodná chvíle na to, dělat si kariéru na rušení zdravotnických poplatků a zabývat se vzájemným dětinským podstrkáváním ministerských křesel?

Autor: Luboš Smrčka | úterý 17.12.2013 10:54 | karma článku: 41,63 | přečteno: 6291x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Zvyšování minimální mzdy nic neřeší…

...ale ani moc nezkazí. Je to takový malý dárek pod stromeček především pro asi 110 či 120 tisíc lidí, kteří mzdu poblíž té minimální skutečně pobírají. Nicméně jinak je to od vlády spíše gesto. Ekonomika má totiž jiné problémy.

27.12.2022 v 11:14 | Karma: 10,43 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Smrákání bitcoinu, vzestup čipu a Chuck Norris

Už před lety jsem použil ve vystoupení na jedné ekonomické konferenci bonmot, že měnou budoucnosti není bitcoin, ale počítačový čip. Hned jsem dodal, že to říkám v nadsázce, vždyť čipy se špatně mění na drobné, ale...

18.11.2022 v 11:18 | Karma: 17,41 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Inflace v Čechách a Waterloo v Maďarsku

To již není neúspěch politiky uměle tvořených cen, to je skutečné Waterloo. Inflace v Maďarsku vzrostla v říjnu na meziročních 21,1 procenta. Pro základní ilustraci: Je to nejhorší číslo v rámci Visegradu...

11.11.2022 v 7:54 | Karma: 35,28 | Přečteno: 4589x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Ekonomická cesta směrem k peklu

Jako numerická řada ta čísla vypadají velmi pěkně. 295, 280, 260... Je to souměrné, roztomile pravidelné. Jenže v miliardách korun jako schodky rozpočtů na roky 2023, 2024 a 2025 je to skutečně hrozivé.

9.11.2022 v 9:16 | Karma: 19,98 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Nostalgie je v pořádku, výmysly nikoliv

Pokud něco socialistické hospodářství během pokusů o jeho realizaci opravdu dokázalo, tak svoji absolutní nepoužitelnost. I tak se při každé demonstraci, krizi či výročí smutných milníků dějin komunismu objeví vlna nostalgie,

3.9.2022 v 12:15 | Karma: 21,41 | Přečteno: 549x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky