Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dlužnický Kocourkov, čili čím větší dluh, tím větší pán

V posledních dnech, týdnech a měsících byla zahájena dosti obsáhlá diskuse o vzájemném postavení věřitelů a dlužníků. Viditelná je v oblasti exekucí, kde právní stát čelí legislativní smršti opravdu té nejpochybnější kvality z pera skupiny poslanců, především zákonodárců z hnutí Úsvit.

Zároveň probíhá hned několik insolvenčních řízení, kde dlužníci s využitím dikce zákona vzdorují (zdá se, že úspěšně) pokusům věřitelů o prosazení jejich představy jak řešit dlužníkův úpadek.

Je zajímavé a velmi zarážející, že jak v jedné tak i ve druhé oblasti se zatím státní moc přiklání spíše k dlužníkům. Jinými slovy sledujeme náznaky či pokusy o posilování vlivu či váhy dlužníkových práv oproti právům věřitelů. Vlna protestů Occupy Wall Street je dnes již v podstatě zapomenuta, v České republice se ale vrací jako splašená neřiditelná střela sovětské výroby zpět a staví vpravdě potměšilé heslo: „Za to, že dlužník nezvládá splácet svoje dluhy, mohou věřitelé, protože umožnili dlužníkovi přijmout takový dluh, který není schopen splácet.“ Variantou tohoto fascinujícího úsloví je pro oblast insolvence tvrzení podobné, totiž že v případě, kdy dlužník chce řešit svůj úpadek a je aktivní, musí mu věřitelé k takovému postupu ponechat dostatečný prostor. Jak oblast exekuční tak i oblast insolvencí se ocitají na podobném bodě, ze kterého praxe vykročí nějakým směrem a tento směr bude velmi podstatný pro celé okolí, pro posuzování rizik, pro dikce obchodních smluv a řadu dalších okolností hospodářského života.

Signifikantní pro situaci v České republice je, že ač určitá diskuse existuje, je vedena bez většího (skoro by bylo přesnější říci bez jakéhokoliv) zájmu méně odborné či laické veřejnosti. Přitom jak diskuse o exekuční oblasti, tak i diskuse o aktivním dlužníkovi v insolvenčním řízení se dotýká ve skutečnosti stovek tisíc nebo milionů lidí, v podstatě celé společnosti. Zjednodušeně řečeno bude každý příklon na stranu dlužníků znamenat, že značné ztráty a náklady věřitelů budou rozloženy do celé společnosti vlivem zvýšení cen, zvýšení pokut a sankcí v předsoudním období dluhu nebo velmi jednoduše nižší dostupností například u úvěrů. Preference dlužníkova zájmu v oblasti insolvenčních řízení povede ke zpřísnění podmínek při poskytování cizích zdrojů, k ostřejšímu postupu bank při vymáhání dluhů a k řadě dalších změn. Ty v konečném důsledku dopadnou na všechny dlužníky, zprostředkovaně na jejich zaměstnance, dodavatele a tak dále.

Potíž s insolvenčním řízením je vidět na tomto případu. Na letišti v Ostravě-Mošnově existuje hangár společnosti Job Air Technic – firmy specializované na údržbu a opravy dopravních letadel. Tato firma dluží přes 1,1 miliardy korun, z toho je naprostá většina více než 90 dnů po splatnosti. Největšími věřiteli jsou s 860 miliony banky. Byl podán insolvenční návrh s tím, že největší věřitelé preferují konkurz. Management dlužníka a podílníci Job Air totiž v uplynulých čtyřech letech s bankami velmi málo komunikovali a nedodržovali dohody, například ani pozměněné splátkové kalendáře. Vedení dlužníka nespolupracovalo při pokusech uskutečnit ve firmě neformální reorganizaci. Rozhodující věřitelé tak nemají přílišnou důvěru v dlužníka, což vedlo až k podání insolvenčního návrhu, kde jsou také tyto informace uvedeny.

Popravdě z dalších dokumentů uveřejněných v insolvenčním rejstříku vyplývá, že situace Job Air Technic nemá z finančního hlediska v podstatě jakékoliv východisko. Za poslední dva roky vytvořila firma kumulovanou ztrátu více než 200 milionů korun, což je devět milionů korun v průměru za každý měsíc. Společnost je naprosto jednoznačně předlužená (závazky jsou větší než majetek) a to již velmi pravděpodobně delší dobu, management a podílníci měli na vlastní závod podat insolvenční návrh minimálně před rokem.

Přes toto všechno dlužník navrhnul řešení úpadku reorganizací. V rámci obvyklého výkladu insolvenčního zákona a vzhledem k rozložení sil ve věřitelských skupinách můžeme předpokládat, že soud reorganizaci povolí. Dlužník (který vzhledem k masivním u předlužení závodu ve skutečnosti vlastní „nulu“) společně s nezajištěnými věřiteli, kteří nemají co ztratit, mohou za určitých okolností dosáhnout využití drahé, riskantní a zdlouhavé metody, která může znamenat opravdový konec činnosti závodu, ztrátu pracovních míst a další škody.

Teoreticky by soud mohl použít ustanovení § 326 odst. 1 písm. a), což by znamenalo zamítnutí návrhu pro důvodný předpoklad, že je sledován nepoctivý záměr. I když to v dané souvislosti má jasnou logiku, podobný výklad práva není v našich krajích obvyklý – i když samozřejmě všichni víme, že u předluženého podniku budou management a majitelé reorganizovat klidně do nekonečna, protože jim se už větší škoda stát nemůže.

Jak bude příběh Job Air pokračovat dál, to se teprve uvidí. Ale je možné, že přesně v intencích, které stát v poslední době v podobných insolvenčních případech ale také v oblasti exekučních řízení naznačuje či očekává. Práva věřitelů budou potlačena a podstatně větší důvěra bude poskytnuta dlužníkovi. Bez ohledu na fakt, že on to je, kdo situaci zavinil. Vedení společnosti Job Air dovedlo závod k obrovskému a z podstatné části k nekrytému dluhu. Přesto možná bude pověřeno reorganizací tohoto obchodního závodu. Tedy lidé, kteří stíhají vytvořit každý měsíc ztrátu devět milionů korun, mají firmu postavit na nohy.

A tak je to u nás doma v oblasti dluhů se vším. Vytváříme si dlužnický Kocourkov, kde bude platit, že čím se někomu povede vytvořit větší problém, tím větší se mu dostane ochrany a tím spíše bude vyzván, aby ve své práci pokračoval.

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 24.4.2014 7:32 | karma článku: 15,75 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Zvyšování minimální mzdy nic neřeší…

...ale ani moc nezkazí. Je to takový malý dárek pod stromeček především pro asi 110 či 120 tisíc lidí, kteří mzdu poblíž té minimální skutečně pobírají. Nicméně jinak je to od vlády spíše gesto. Ekonomika má totiž jiné problémy.

27.12.2022 v 11:14 | Karma: 10,43 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Smrákání bitcoinu, vzestup čipu a Chuck Norris

Už před lety jsem použil ve vystoupení na jedné ekonomické konferenci bonmot, že měnou budoucnosti není bitcoin, ale počítačový čip. Hned jsem dodal, že to říkám v nadsázce, vždyť čipy se špatně mění na drobné, ale...

18.11.2022 v 11:18 | Karma: 17,41 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Inflace v Čechách a Waterloo v Maďarsku

To již není neúspěch politiky uměle tvořených cen, to je skutečné Waterloo. Inflace v Maďarsku vzrostla v říjnu na meziročních 21,1 procenta. Pro základní ilustraci: Je to nejhorší číslo v rámci Visegradu...

11.11.2022 v 7:54 | Karma: 35,28 | Přečteno: 4589x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Ekonomická cesta směrem k peklu

Jako numerická řada ta čísla vypadají velmi pěkně. 295, 280, 260... Je to souměrné, roztomile pravidelné. Jenže v miliardách korun jako schodky rozpočtů na roky 2023, 2024 a 2025 je to skutečně hrozivé.

9.11.2022 v 9:16 | Karma: 19,98 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Nostalgie je v pořádku, výmysly nikoliv

Pokud něco socialistické hospodářství během pokusů o jeho realizaci opravdu dokázalo, tak svoji absolutní nepoužitelnost. I tak se při každé demonstraci, krizi či výročí smutných milníků dějin komunismu objeví vlna nostalgie,

3.9.2022 v 12:15 | Karma: 21,41 | Přečteno: 549x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky