Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A proč guvernéra rovnou nepověsit?

Takhle si žije člověk, který VÁM všechno ZDRAŽIL, křičí deník Blesk a s pompou ukazuje různé nemovitosti guvernéra České národní banky Miroslava Singera. Smysl sdělení je jasný – ten člověk si může dovolit VÁM všechno ZDRAŽIT, protože je BOHATÝ a může mu to být fuk.

S tím článkem jako takovým nemá smysl se špinit, je postavený na jednom z nejnižších lidských pudů. Kdokoliv, kdo má víc, než já, tak je lump. Tečka. To opravdu nestojí za jediné slovo.

Ale jsou tu dvě věci, které by kohokoliv s alespoň elementárním vzděláním a s přiměřenou inteligencí měly postavit do střehu.

První je manipulativní styl, který tentokrát – zdá se mi – přerůstá hranice obvyklého žvanění bulvárních novinářů a snaží se vyvolat (skoro už mám pocit, že cíleně) agresivitu u těch čtenářů, kteří nejsou schopni podobné manipulaci odolat. Způsob, jakým je vybuzena nenávist, je samozřejmě primitivní, ale o to na některé lidi asi účinnější: „Národní banka vedená Miroslavem Singerem vloni v listopadu snížila uměle hodnotu koruny vůči euru zhruba o dvě koruny. Lidi tím připravila o část úspor a způsobila prudké zdražení všeho dovozu. Sám Singer to ovšem nijak nepocítí. Má na sobě hroší kůži ze skoro čtyřsettisícového měsíčního platu a několik pěkných nemovitostí.“ Nebo na jiném místě: „Takto si žije člověk, který nám vše zdražil. Singer si potrpí na luxus.“

Ve skutečnosti nemám naprosto nic proti tomu, aby média omílala otázky osobního majetku veřejně známých a především veřejně činných osobností – ať je to politik nebo guvernér národní banky nebo nějaký významný úředník, který má vliv na chod nějaké instituce. To je samozřejmě v pořádku a koho to baví, ať si o tom čte. Potíž je tam, kde se začne jakoby míchat páté přes deváté. Neboť: co má majetek guvernéra Singera společného s rozhodnutím Bankovní rady ČNB? (Jenom na okraj sdělím jakési redaktorce Evě Procházkové z Blesku, autorce onoho veledíla, že o intervenci nerozhodl guvernér, ale Bankovní rada hlasováním a tedy většinou hlasů.)

Rozhodla by snad Bankovní rada ČNB o intervenci jinak, kdyby nebyl guvernérem „milionář“ Miroslav Singer, ale „chudý“ Miroslav Singer, přežívající se svoji rodinou v nájemním bytě v té horší části Karlína? Pokud by tento „chudý“ Singer měl odpovídající ekonomické vzdělání, znalosti z analýz rozsáhlých týmů, které chystají pro Bankovní radu podklady (a věřte, že jsou to jedny z nejkvalitnějších a nejvíce precizních dokumentů v této zemi), rozhodl by se stejně vzdělaný a informovaný „chudý“ Singer jinak než Singer „bohatý“? Já jsem naprosto přesvědčený o tom, že by se rozhodl stejně a to z jednoduchého důvodu – protože ono rozhodnutí intervenovat je rozhodnutím správným. Alespoň v té míře, jak jsme na základě současného stavu ekonomické vědy schopni nějaká rozhodnutí posuzovat. (Být veřejností, nenechám se příliš mýlit hlasy řady analytiků, kteří zpochybňují intervence, názor na takový krok ČNB je u podnikatelských subjektů závislý především na tom, jaké zrovna drží pozice, tedy jak mají investováno.)

Vedle manipulativního stylu (který v podstatě navádí k tomu pověsit guvernéra rovnou na nejbližší lípu, pěkně lidově), přinesla paní redaktorka Blesku ještě druhou novinku: podle ní je rozhodování odborníků základně limitované jejich majetkem. Tedy bohatý odborník bude rozhodovat „protilidově“, chudý odborník pak „prolidově“. Ve světě redaktorky Pospíšilové se tak schyluje k neřešitelné otázce: Kde sehnat chudé odborníky?

Pan guvernér Singer nezbohatnul prací pro ČNB za 400 tisíc korun měsíčně (i když to je na státní sektor plat opravdu z nejvyšších). On zbohatnul dávno před tím díky tomu, že je odborník. Vydělal si prací pro sektor soukromý a to za měsíční plat jistě násobný. Tak to u odborníků chodí. Problém chudých odborníků je v tom, že to buď budou sice géniové, ale jinak jen málo použitelní podivíni, nebo naprostí sociální idioti nebo to nebudou zase tak skvělí odborníci. A teď babo Procházková raď: Kde sehnat chudého guvernéra? 

Autor: Luboš Smrčka | pátek 17.1.2014 11:14 | karma článku: 23,47 | přečteno: 1244x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Nic není zadarmo, i hotovost má náklady

Rád bych nadšené příznivce hotovosti upozornil, že nic není zadarmo. I hotovost má náklady. Možná nejsou tak vidět, jako náklady bezhotovostních plateb. Ale když něco není očividné, neznamená to neexistenci.

17.7.2023 v 7:23 | Karma: 20,35 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Mezi rozpočtovou Skyllou a Charybdou

Neříkám, že je úplně jedno, zda je v pololetí schodek státního rozpočtu 215 miliard nebo 271 miliard korun. Je to sakra rozdíl. Ale o budoucí české prosperitě bude rozhodovat něco jiného.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 14,58 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Nebojte se. Chtějte víc peněz

Nebojte se, řekněte si o přidání, pomůžete sobě i ekonomice. Vážně, je to tak. Výzkum společnosti PwC odhalil, že v disciplíně „chci za svoji práci více peněz“ jsou Češi nejhorší na světě. Tedy ze zkoumaných zemí.

28.6.2023 v 7:18 | Karma: 11,28 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

O zemi žijící na dluh

Budu vám vyprávět pohádku o zemi, která si zvykla žít na dluh. Ta země se jmenuje Česká republika. V rámci úspor se rozhodla říkat si jenom Česko, má to méně písmenek. Ale jinak se v ní rozhazuje plnými hrstmi.

24.5.2023 v 8:35 | Karma: 28,79 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Vida, jak političky fungují

Francouzský Playboy si mne ruce. Státní tajemnice (což je ve Francii prakticky členka vlády) Marléne Schiappa vyprodala náklad 100 tisíc výtisků a zřejmě vyprodá i 60 tisíc kusů dotisku. A to jsou její fotky vskutku decentní.

9.5.2023 v 8:47 | Karma: 10,18 | Přečteno: 292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky