Vzpomínka: Jan Zelenka - 100 let

Zpravodajský server iDNES přinesl 5. prosince 2023 článek věnovaný Janu Zelenkovi. Pod titulkem „Šéf normalizační televize Zelenka byl oportunistický, ale vzdělaný pragmatik“.

 

Důvodem je sté výročí narození tohoto člověka, který patřil v posrpnové okupační éře k jedním z pilířů komunistické propagandy a procesu nechvalně známého jako normalizace. Od roku 1969 do června 1989 působil na postu ústředního ředitele Československé televize (ČST) a jako takový měl klíčový podíl na tom, že toto médium bylo hlásnou troubou komunistické propagandy – nejen naší, ale v pozici politické kolonie i propagandy sovětské.

 

To, o čem budu psát, je v porovnání se zlem, mimo jiné v personální oblasti, kterého se v tehdejší televizi Zelenka a spol. dopustili, zdánlivá maličkost. Protože ale ďábel je skryt v detailu, dokresluje zrůdnost komunistické praxe v oblasti politické propagandy, současně je ale důkazem pravdivosti tvrzení v nadpisu na iDNES, že Zelenka dokázal uvažovat pragmaticky. Byť, dle mé zkušenosti, až na konci 80. let (minulého století).

 

Jednou z odporností praxe zelenkovské televize bylo vystřihávání soutěžní příspěvků Izraele ze záznamů Velké ceny Eurovize, kterou ČST vysílala vždy nějaký čas po tomto galakoncertu (který západní televize nabízely živě), přičemž tento pořad byl opatřen českým komentářem, což byl úkol pro vynikajícího hudebního publicistu Miloše Skalku.

 

Tolik nezbytný úvod a nyní moje osobní zkušenost.

 

V roce 1982 jsem začal porovnávat německé přímé přenosy písničkové soutěže o Velkou cenu Eurovize (bydlel jsem na českém západě a sledoval je v televizi ARD) s československými televizními záznamy. 27. ročník festivalu hostilo britské letovisko Harrogate. Grand Prix si 24. dubna odvezla do Spolkové republiky zpěvačka Nicole za interpretaci písne „Ein Bisschen Frieden“. (U nás ji nazpíval jako „Jme děti slunce“ Jaromír Mayer; český text napsala Jiřina Fikejzová.) Jako druhý nejlepší mezi osmnácti soutěžícími skončil izraelský příspěvek „Hora“. Československá televize uvedla záznam tohoto koncertu 21. května 1982. Domácí verzi by se nedalo nic vytknout - nebýt toho, že v pořadu chyběla druhá nejúspěšnější skladba reprezentující pop music Státu Izrael. Abych zjistil příčinu jejího vyřazení, obrátil jsem se s písemným dotazem na příslušnou televizní redakci v Praze. Odpověď jejího pracovníka Jaroslava Eima byla datována 24. června 1982:

 

Je pravdou, že v pořadu chyběla jedna jediná píseň, a to píseň Izraele, která shodou okolností obsadila druhé místo v soutěži. Neodvysílání této písničky má velmi prostý důvod. Pořad byl nabírán po trase a bohužel zrovna, když byla na řadě píseň Izraele, byla na trase porucha. Tudíž vzhledem k technickým podmínkám jsme nemohli tuto písničku vysílat a musili jsme ji vystřihnout. Byla-li by porucha na jiném místě, odpadla by písnička jiná. To je pravý důvod neodvysílání izraelské písničky.“ Vysvětlení jasné, prostě smůla. Nezbývalo než vyčkat, co se bude dít napřesrok.

 

Podle pravidel eurovizního festivalu se až na výjimky soutěží v zemi úřadujícího vítěze. Místem konání 28. ročníku se proto stal německý Mnichov. Velká cena putovala zásluhou Corinne Hermes a písně „Si la vie est cadeau“ do Lucemburska. Na druhou pozici se stejně jako v předchozím roce probojoval Izrael. Vycházející hvězda Ofra Haza reprezentovala svoji zemi titulem „Am Jisrael Chaj“ (Národ Izraele žije). Poselství textu nebylo možné přeslechnout: půl století od Hitlerova nástupu k moci bylo víc než symbolicky z německé půdy Němcům i světu připomenuto, že navzdory šílenému úsilí projektantů holocaustu židovský národ nepřestal existovat. Napjatě jsem čekal, jak se s tímto morálním odkazem vyrovná ČST.

 

Záznam mnichovského koncertu byl do vysílání zařazen 20. května 1983 - a Ofra Haza na obrazovce chyběla. Na moji otázku, proč byla izraelská píseň vystřižena tentokrát, odpověděl týž redaktor Eim, ale po roce docela jinak:

 

Máte pravdu, že v pořadu chyběla pouze píseň Izraele, která shodou okolností obsadila v soutěži druhé místo. Písničku jsme vypustili zcela záměrně. Neočekávejte totiž od nás, že budeme na televizní obrazovce dělat propagaci státu, který soustavně a bezostyšně pošlapává mezinárodní právo, nerespektuje rezoluce OSN ani světové veřejné mínění a provádí genocidu na palestinském lidu.“

 

Cenzurní zásahy z politických důvodů postihovaly izraelské eurovizní příspěvky i v dalších letech, přičemž na moji korespondenci k tomuto tématu přestala ČST reagovat. Nicméně v druhé polovině 80. let došlo v související věci k dalšímu pozoruhodnému vývoji.

 

V březnu 1987 svedl los Davisova poháru do Hradce Králové tenisové týmy Československa a Izraele (za který hráli Mansdorf a Glückstein; izraelská reprezentace hostitelskou zemi porazila na zápasy 3:2). Televizní diváci měli možnost sledovat výkony tenistů židovského státu ve třech dnech po dobu několika hodin a nezdálo se, že by jim to mohlo jakkoli politicky uškodit. Stejně tak se to sotva dalo chápat jako propagace státu, s jehož politikou československý režim nesouhlasí. Jako naprostá stupidita se proto jevilo další případné vyřazování tříminutových izraelských písní z eurovizních záznamů. Jak ale ukázal následující rok, komunistická cenzura by mohla mírou své stupidity přehradit Vltavu pod Kavčími horami.

 

Soutěžní přehlídka Eurovize pro rok 1988 se konala poslední dubnovou sobotu v irském Dublinu, kde s písní „Ne partez pas sans moi“ zazářila a zvítězila pozdější hvězda světového formátu Celine Dion; tehdy hájila barvy Švýcarska. Izrael vyslal na eurovizní festival Yardenu Arazi a skladbu „Ben Adam“, která skončila v konkurenci 21 příspěvků sedmá. V záznamu ČST vysílaném 29. května 1988 ovšem chyběla. Nezbývalo než obrátit se přímo na šéfa komunistické televize Jana Zelenku.

 

V dopise datovaném 30. května 1988 jsem nejprve Jana Zelenku seznámil s cenzurními praktikami jeho podřízených, pokud jde o izraelské eurovizní příspěvky, což jsem postavil do kontrastu s tím, jak korektně televize referovala o izraelských tenistech při Davis Cupu v Hradci Králové, a pokračoval jsem následující argumentací:

 

A) znamená-li odvysílání zhruba tříminutové izraelské písně v rámci mezinárodního festivalu propagaci izraelské politiky, proč se stejná propagace nepřičítá několikahodinovému přenosu izraelského tenisu v rámci mezinárodního turnaje? B) neznamená-li několikahodinový přenos izraelského tenisu propagaci izraelské politiky, pak nemůže být taková propagace přičítána ani vysílání tříminutové izraelské písně. Přikloníme-li se k variantě „A“, nevyhneme se otázce, proč se Československo v Davis Cupu 1987 nezachovalo vůči soupeření s Izraelem stejně jako o rok později Indie (která z politických důvodů odmítla v baráži nastoupit). Dáme-li přednost variantě „B“, nezbude než se ptát, jaký smysl má systematické vyřazování izraelských písní z eurovizních záznamů. Nemohu se zbavit dojmu, že postoj televizní redakce vůči izraelské účasti na eurovizní Grand Prix je právě tak absurdní, jako by byl absurdní příkaz československým kameramanům, že na Davis Cupu v Hradci Králové se nesmí dostat do záběru žádný izraelský tenista.“

 

Závěrem jsem televizního ředitele požádal, aby se svou autoritou zasadil o přehodnocení nepochopitelné praxe spočívající ve vyřazování izraelských písní z československých eurovizních záznamů.

 

Odpověď Jana Zelenky z 2. srpna 1988 zahrnovala obsáhlý výklad o postavení televize v komunistické společnosti (což si mohl odpustit) a po něm následující klíčovou větu:

 

K tomu Vám mohu sdělit, že jsem vydal pokyn, aby v podobných případech, o kterých píšete (záznamy z koncertů, kulturních pořadů apod.) byla při redigování vedle politických hledisek brána v úvahu kulturní a umělecká hodnota příspěvků.“

 

A tak už (či spíše až) napřesrok, sedm let od mého prvního dopisu, bylo divákům ČST umožněno spatřit na obrazovce interprety izraelské populární hudby. Nejprve to byla 22. března 1989 Ofra Haza, vítězka německé hudební ceny Tygra 88. Krátce nato, 13. května 1989, se záznam eurovizní soutěže poprvé obešel bez politicky motivovaného vystřižení izraelské písně. Jmenovala se „Derech hamelech“ a na festivalu ve švýcarském Lausanne ji zazpívala formace Gili and Gallit.

 

A mé pocity? Důvod ke spokojenosti jsem jistě měl, bujarému nadšení jsem ale nepropadl. Spíše jsem litoval ztracených příležitostí minulých let, kdy bezmezná lidská hloupost a fanatická nenávist záměrně bránila tomu, aby si televizní diváci v Československu mohli alespoň jednou za rok poslechnout jednu úspěšnou skladbu z pestré nabídky izraelské populární hudby.

 

Jan Zelenka odešel z postu šéfa ČST na konci června 1989. Jak patrno, když chtěl, dokázal se zachovat i jako pragmatik. Což nikterak nesnižuje jeho vinu za všechno mediální zlo, které jako komunistický ředitel ochotně spoluvytvářel.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 5.12.2023 12:12 | karma článku: 0 | přečteno: 20x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

EURO: Trochu jiný pohled na německou reprezentaci

Jmenovitě na dva její hráče, kteří jsou na současném evropském fotbalovém šampionátu součástí národního výběru.

23.6.2024 v 16:14 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Padl syn olympijského medailisty

Trhá nám to srdce. Přátelům Izraele. Prakticky každý den přicházejí zprávy o padlých vojácích v Pásmu Gazy.

22.6.2024 v 22:32 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Jak zpolitizovat víčko na láhvi

Stala se hrozná věc. Americká firma PepsiCo změnila před několika měsíci logo svého nejvýznamnějšího produktu – Pepsi Coly. A bylo zle.

21.6.2024 v 21:35 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Fotbal: Válka v Gaze a evropské klubové soutěže 2024/2025

Ve středu 19. června 2024 proběhlo ve švýcarském Nyonu, sídle organizace UEFA, losování 2. předkola Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy pro nadcházející sezonu.

20.6.2024 v 20:44 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Objeven poklad. Téměř 1 700 let od jeho zakopání

V nepříznivých dobách, třeba v čase války nebo povstání, lidé své cennosti zakopávali do země nebo ukrývali pod podlahou. V naději, že se k nim dříve či později vrátí.

17.6.2024 v 19:45 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 4866
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 824x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal