Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozvat velvyslance? To raději sněmovnu zapálit

K tomu, aby se parlamentní zasedání změnilo ve vřavu, stačí někdy málo. Třeba pozvání velvyslance sousední země na večeři. Poslancem tohoto parlamentu k němu domů.

Stalo se v Egyptě minulou středu (24/2). Poslanec egyptské Sněmovny reprezentantů Tawfik Okaša (je také majitelem satelitní televize Al Faraeen) pozval do svého domu v guvernorátu Dachílija v nilské Deltě izraelského velvyslance v Káhiře Chaima Korena.

 

Na tom by nemělo být nic mimořádného. Obě země udržují diplomatické styky a jde o sousední země s řadou společných zájmů – nejen v oblasti bezpečnostní politiky a boje proti terorismu. Okaša nechtěl s ambasadorem samozřejmě pouze pojíst, ale probrat řadu otázek.

 

K nim patří palestinsko-izraelský konflikt, anebo téma, které v současné době hýbe egyptskou politikou. Je to výstavba gigantické přehrady Grand Ethiopian Renaissance Dam - „Velké renesanční“ na Modrém Nilu v Etiopii, z níž má Káhira značné obavy: děsí se úbytku vody v životodárném Nilu.

 

Okaša soudí, že Izrael by mohl být mediátorem ve sporu mezi Egyptem a Etiopií. Bez ohledu na to, nakolik je takovýto nápad realistický: proč by o něm nemohl s izraelským velvyslancem diskutovat? Stejně jako o dalších námětech.

 

Jak se ale ukázalo, nebylo důležité, O ČEM poslanec s velvyslancem hovořil, ale ŽE s ním vůbec hovořil. To, co následovalo, je pro normálně uvažujícího člověka ze světa nikoli arabského obtížně pochopitelné.

 

Věc má, dlužno dodat, několik aspektů a není zdaleka uzavřená (Okaša má podle některých zpráv zakázáno zúčastnit se deseti jednání sněmovny) – já bych se v tomto příspěvku chtěl zastavit u reakcí v parlamentu, které dávají nahlédnout do uvažování některých egyptských zákonodárců. Vycházím z informaci v Londýně sídlícího portálu The New Arab zaměřeného na dění v arabském světě.

 

Když v neděli (28/2) Okaša přišel do sněmovny, vrhl se na něj levicový poslanec Kamal Ahmed. V ruce třímal botu a tou Okašu praštil – v arabském světě je takováto „operace“ s obuví (obvykle hození po někom) výrazem nejvyššího pohrdání. Ahmed měl svůj akt neúcty doprovodit slovy: „To je vzkaz od Abdela Násira (jeden z největších nepřátel Izraele v moderních dějinách-LS).“

 

Ahmed zjevně nebyl se svým výkonem spokojen, neboť dle portálu TheNewArab dodal: „Kdybych měl šanci, udeřil bych ho znovu. Kéž bych ho mohl zastřelit. To, co jsem udělal byla zpráva pro Netanjahua a všechny sionisty.“

 

Zasedání parlamentu bylo na deset minut přerušeno a oba, jak Ahmed, tak Okaša (ač oběť útoku), byli z jednacího sálu vykázáni. Vlastně, v souladu s logikou arabského uvažování, zlosynem není Ahmad, ale Okaša.

 

Proč? Protože příliš mnoho Arabů včetně zákonodarců se nedokáže smířit s tím, že mezi Egyptem a Izraelem byla podepsána mírová smlouva (1979) a existují diplomatické styky. Však také politik, který se o to z egyptské strany nejvíce zasloužil, jeden z Mužů odvahy minulého století, prezident Anwar Sadat, zaplatil za nastoletí egyptsko-izraelského míru svým životem.

 

Proto se v káhirském parlamentu okamžitě ozvaly hlasy volající po zřízení komise, twerá by Okašův „zločin“ vyšetřila. Poslanci nenávidící Izrael, a také ovšem Okašu, jsou vedeni spisovatelem Youssefem al-Qaeedem. Ten neváhal nazvat setkání svého kolegy s izraelským velvyslancem jako „zločin proti novému egyptskému parlamentu a jeho poslancům“. Nastojte: „Bylo to poprvé v hostorii vztahů Egypta s izraelským nepřítelem (! - LS), že izraelský velvyslanec odjel ven z Káhiry na setkání se členem parlamentu v jeho domě.“

 

Poslanec a spisovatel pokračoval: „Každý člen egyptského parlamentu reprezentuje národ jako celek a národ považuje Izrael za egyptského nepřítele č. 1, a bude tomu tak do té doby, dokud bude Izrael porušovat práva Palestinců.“

 

Další horká hlava patří poslanci Ihabu Radimu. Ten postoupil ve svém plamenném postoji do vyššího levelu, a to doslova: „Poslanci by raději budovu parlamentu zapálili, než aby dovolili, aby ji navštívil izraelský velvyslanec.“ K tomu snad ani není co dodat.

 

V parlamentní frakci Blok pro sociální spravedlnost se dokonce ustavila skupina „Zákonodárci proti normalizaci“ - rozumí se proti normalizaci vztahů mezi Egyptem a Izraelem. V duchu uvažování této skupiny zmíněný Ihab Radi pravil: „Když zákonodárce vyzývá k normalizaci vztahů ( mezi Egyptem a Izraelem), pak se dopouští zrady národní bezpečnosti a palestinské otázky.“

 

Člověka maně napadne: ještě, že má Okaša imunitu. Věřme, že mu k něčemu bude.

 

A čeho že se to vlastně dopustil, že někteří volají po tom, aby byl ze sněmovny vyloučen? Setkal se s velvyslancem sousedního státu, s nímž má jeho země diplomatické styky.

 

Inu, opět se potvrdilo, že Egypťané jsou dílem laxní (kauza Kramný), dílem paranoidní (případ poslance Okaši).

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 2.3.2016 8:00 | karma článku: 23,04 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Jak zpolitizovat exotický ráj

A co to vlastně je, ten exotický ráj? Z hlediska středoevropského suchozemce bezpochyby Maledivy, romantické kouzelné souostroví v Indickém oceánu.

3.6.2024 v 17:20 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Mare Nostrum: Šest nových rekordů v letošní sérii

Mare Nostrum je název mezinárodní plavecké série, která se koná v období konec května-začátek června ve třech středomořských městech. V každém se soutěží dva dny.

2.6.2024 v 23:28 | Karma: 0 | Přečteno: 4x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Trojfázový plán

Zabývám se soukromě děním v Izraeli a kolem Izraele přes padesát let. Za tu dobu jsem se dostal do vnitřní krize kvůli politice tamní vlády pouze jednou.

2.6.2024 v 17:59 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Průtrž mračen v pátek posledního května

Zastihla mě v autě krátce po odjezdu z pražské Hostivaře směrem na západ Čech. Odjížděli jsme ve 2:38 odpoledne a mraky nad jihovýchodním obzorem nevěstily nic dobrého.

1.6.2024 v 21:55 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sport: Další protiizraelská provokace

Tentokrát k ní došlo v Glasgowě, kde se v Hampden Parku hrálo 31. května 2024 jedno z kvalifikačních mezistátní utkání žen o postup do play-off pro Euro 2025.

1.6.2024 v 18:47 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

Zkusili jsme trávu, přiznali kandidáti do EU. Kokain do parlamentu podle nich nepatří

3. června 2024  16:19

Berou europoslanci kokain? „Nedivil bych se, když vidím některá vystoupení,“ prohlásil v...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!
Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!

Rodiče budou jistě souhlasit, že vybrat tu správnou dětskou chůvičku je občas dost fuška. Abychom vám pomohli s rozhodnutím, naše dvě redaktorky...

  • Počet článků 4850
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal