Jak zpolitizovat exotický ráj

A co to vlastně je, ten exotický ráj? Z hlediska středoevropského suchozemce bezpochyby Maledivy, romantické kouzelné souostroví v Indickém oceánu.

Jezdí tam každý, kdo miluje tyrkysové moře, živé koráli, bílý jemný písek, soukromí v bungalovech a nezbytný luxus k tomu – a kdo na to má.

Mezi návštěvníky patří nejen Češi, ale také Izraelci. Ti ale už dlouho nebudou. Důvod je prostý. Maledivy patří mezi muslimské země, přičemž některé z režimů v nich vládnoucí se chovají jako nacisté za Hitlera. Provádějí selekci. O té nacistické víme dost, ta založená na islámu je v moderní době charakteristická vzorcem „všichni kromě Izraelců“.

V praxi se to projevilo tak, že na magických maledivských plážích se objevily obří billboardy s mapou historické (mandátní) Palestiny a nepřehlédnutelný text „Maledivy budou prosperovat bez vašich krvavých peněz“ a u toho „ZAKAŽTE IZRAELSKÉ PASY“. A ještě jeden slogan, aby nebylo pochyb: „Free Palestine Now“. Fotoodkaz zde:

https://i.dailymail.co.uk/1s/2024/06/03/08/85640443-13487793-image-m-169_1717399927610.jpg

Nejde ale o soukromou iniciativu nějakého antiizraelského fanatika, ale o politickou kampaň. Druhého června napsal tamní server Maldives News Network MNN [1], že maledivská vláda se rozhodla změnit legislativu, a to v tom smyslu, že omezí vstup do země držitelům izraelských pasů. Izraelští turisté pravděpodobně představují pro souostroví zásadní hrozbu, protože tuto záležitost má na starosti zvláštní výbor sestavený z pěti členů vlády (včetně ministrů pro vnitřní bezpečnost a zahraničí) a generálního prokurátora.

Podle MNN je cílem vlády vyjádřit solidaritu s palestinským lidem a vyslat jasný signál nesouhlasu s probíhající situací, myšleno především v Pásmu Gazy. Převedeno do srozumitelné řeči, teroristé z Pásma Gazy vypálí na Izrael tisíce raket, provedou krvavý masakr na jihu Izraele, kde spáchají příšerné zločiny, odvedou na 250 nevinných lidí jako rukojmí, načež Izrael zareaguje legitimní obrannou protiteroristickou válkou – a držitelé izraelských pasů nesmí na Maledivy. Z politických důvodů.

Izraelské ministerstvo zahraničí nemohlo zareagovat jinak než doporučením, aby na Maledivy necestovali ani Izraelci s dvojím občanstvím a ty, kdo v zemi jsou vyzvalo, aby ji co nejdříve opustili. Pokud by se z jakéhokoli důvodu dostali do nouzové situace, bude pro izraelské úřady obtížné jim poskytnout pomoc. Letos v období od ledna do dubna pobývalo na Maledivách 528 Izraelců (loni ve stejném období téměř 8,8krát více), přičemž za celý loňský rok přiletělo na souostroví na 11 tisíc turistů z Izraele [2] [3].

Nyní už tedy vítáni nejsou. I tak se dá zpolitizovat cestovní ruch.

ZDROJE

[1]

https://maldivesnewsnetwork.com/2024/06/02/maldives-decides-to-ban-israeli-passport/

[2]

https://www.jpost.com/international/article-804762

[3]

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13487793/maldives-bans-israelis-entering-gaza-war-muslim-nation.html

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 3.6.2024 17:20 | karma článku: 0 | přečteno: 20x