Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K návštěvě katarského emíra

V rozruchu kolem návštěvy šéfa katarského státu v Praze poněkud zapadlo, že jde o zemi vnímanou částí arabského tábora jako „zlobivé dítě“. Je mu připisována, pravda, některými poněkud pokrytecky, podpora terorismu.

 

V živé paměti je ještě regionální krize z roku 2017, kdy několik arabských zemí na Blízkém východě v čele se Saúdskou Arábií a Egyptem (Emiráty, Bahrajn, následně se přidaly další muslimské státy i odjinud včetně Malediv) přerušilo s Katarem nejen diplomatické styky, ale i letecké či námořní, případně pozemní spojení.

 

Dlužno dodat, že čelí-li Saúdská Arábie témuž podezření (že nějakým způsobem podporovala terorismus), neznamená to, že Katar si nepočínal stejně. (To, že jsem paranoidní neznamená, že po mě nejdou.) Obviňován je také z praní špinavých peněz a navazující finanční podpory pro džihádistické skupiny v Sýrii. Bloku vedenému Rijádem je také trnem v oku příklon Kataru k Íránu, který je vnímán nejen v Izraeli, ale také v řadě sunnitských zemí jako nepřítel č. 1 a hlavní destabilizační činitel v oblasti (zcela právem, nutno říci jedním dechem).

 

Prostě Katar je jaký je a má pověst takovou jakou má. Bez ohledu na to, že v tomto emirátu mají svoji základnu Američané. Jen pro úplnost: o lidských právech darmo mluvit, ta nejsou dodržována nikde na Blízkém východě – s výjimkou Izraele jako skutečně jediného demokratického a právního státu v oblasti. Což není propagandistická fráze, ale holá pravda.

 

Na jedné straně je tu tedy host – emír Tamím bin Hamad Ál Thání, na straně druhé jeho hostitel – prezident Miloš Zeman. Oddaný přítel Izraele a zapřisáhlý odpůrce terorismu. („S teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje.“) Tak trochu oheň a voda. I kdyby nebylo všechno pravda, co se o Kataru říká, jeho sympatie k teroristickým organizacím, které mají v programu likvidaci Izraele, v čemž jsou mohutně podporovány režimem v Íránu, který má stejný názor, nelze přehlédnout a už vůbec ne popřít.

 

Proto mě zajímalo, jakým způsobem bude tento aspekt návštěvy Jeho Výsosti pojednán – co k to řekne Miloš Zeman, případně jeho tiskový mluvčí. (Něco o předčasném odjezdu emíra jsem tušit nemohl a nenapadlo by mě to ani v nejbujnějších snech.)

 

Středeční (5. 10. 2022) tiskovou konferenci obou hlav států jsem proto sledoval plný dychtivého očekávání. V naději, že se některý z novinářů zeptá na záležitosti kolem poměru Kataru k palestinskoarabským teroristickým organizacím, vztahu Kataru k Izraeli, zda katarský host sdílí postoj Hamasu, Hizballáhu, Íránu a dalších, že izraelský stát (jak oni říkají „sionistická entita“) nemá na politické mapě regionu co dělat, že je třeba ho vyříznout jako rakovinový nádor a tak podobně. Právě tak by mě zajímaly prezidentovy reakce na případné emírovy odpovědi.

 

Upřímně: nedozvěděl jsem se nic. Kdo tiskovou konferenci sledoval, ví proč. Po vyjádření obou státníků Jiří Ovčáček přítomným poděkoval – a tím setkání skončilo. Otázky připuštěny nebyly. Z čehož jsem osobně odvodil, že mezi oběma představiteli nepanovala zdaleka taková shoda, jak by na základě Zemanova projevu na tiskové konferenci mohli někteří usoudit. V každém případě otazník nad vzájemnými postoji obou zemí pokud jde o terorismus a vztah k Izraeli i po návštěvě vládce Kataru zůstává.

 

Pokud jde o předčasný středeční (5. 10.) odlet emíra z ČR, přehlédnout bychom neměli tuto prezidentovu větu pronesenou na zmíněné tiskové konferenci:

 

Zítra (6. 10. - LS) se Jeho Výsost zúčastní summitu hlav států ne jenom Evropské unie, ale Evropy jako celku, kde právě téma Ukrajiny, vedle tématu energetické krize, bude profilujícím tématem.

 

Miloš Zeman pronesl tuto větu způsobem, který vylučoval pochybnosti. I já jsem prezidentovi uvěřil, byť mě to překvapilo, že účast emíra na summitu je hotová věc. Nakonec, jak víme, bylo všechno jinak a závěr návštěvy působil poněkud zvláštně. A opět – otazníky míří na Pražský hrad. Ledacos už bylo vysvětleno, ale pachuť zůstává. Miloš Zeman opět tvrdil něco, co nebyla pravda. Kde se stala chyba?

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 7.10.2022 13:18 | karma článku: 18,24 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 9x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4830
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal