K ataku blogerky Kielbergerové nejen na pana Sabó

Není snadné probírat se houštinou slov v textech Radky Kielbergerové, svého druhu enfant terrible kdysi na Blogosféře i zde na iDNES.

 

Ne že by to nedělala už dříve, ale v poslední době, alespoň takovým dojmem to působí, si vzala příklad z Velkého satirika Karla Trčálka a stejně jako on číhá, kdo z jisté nevelké množiny blogerů něco napíše, aby pak jako šelma skrytá na internetové periferii vystartovala a příslušného autora hrubě znectila. Asi nejvíce jí leží v žaludku T. Vodvářka a hned v závěsu následují další. T. Flaška, V. Fürst, J. Červenka, ušetřeni nebyli ani J. Turner či I. Cerman a svůj díl dostali i administrátoři (27. 3. a 29. 3. 2024). Sám sebe vynechám a pokud jsem na někoho zapomněl, omlouvám se.

 

Naposledy, 2. dubna, zaměřila svoji pozornost na Michala Sabó [3]. Důvod je průhledný: pan Sabó napsal článek, v němž vyjádřil podporu Izraeli a kriticky se vymezil proti propalestinskému aktivismu některých našich umělců rámovanému iniciativou „Artists4Ceasefire“. A schytal to s plnou parádou.

 

Začalo to hodně uboze: madam Kielbergerová si v úvodu včetně titulku vzala na mušku profilovou fotku pana Sabó. Známe ji všichni. Nechal se zvěčnit s doutníkem a považte – na ruce má prsten! K tomu madam Kiebergerová napsal, ve vztahu k článku p. Sabó o Izraeli z 2. dubna [1]: „Odtažitost pózy pana Sabó je výmluvná. V jádru nechutná.“

 

Normálně uvažujícího člověka napadne, co je to za nesmysl. A co jí je vůbec do toho, jaké kdo z nás má profilové foto, které navíc prochází schválením ze strany administrace. Obrázek p. Sabó získal tudíž „úřední povolení“ – a to je všechno. Každý nechť se stará o své profilové fotografie.

 

Ostatně madam Kielbergerová je zase čas od času u svých článků ráda mění. Všimněme si:

- 2. dubna 2024 … fotografie 1 (označení je mé, orientační)

- 1. dubna … fotografie 2

- 31. a /29. března … fotografie 1

- 27. března … fotografie 3

- 14. března … fotografie 4

- 13. března … fotografie 5

- 12. března … fotografie 4

 

Dodám jen: a co má být? Kritizuje ji snad za to někdo? Proč také, je to výlučně její věc. (Odbočka: Obdobně si uvnitř svých článků počíná Markéta Šichtařová. Ztratila snad kvůli tomu něco ze své popularity, ačkoli přidání dalšího vlastního obrázku do textu žádný smysl nemá? Nemyslím.)

 

Foto pana Sabó s doutníkem máme tedy za sebou, pojďme si proto všimnout některých „perel“ v samotném článku madam Kielbergerové. Jde toliko o výběr.

 

1) Protinetanjahovské demonstrace z 1. dubna. Ano, konaly se, stejně jako loni před válkou a konat se budou i nadále. Izraelská společnost je všechno jiné jen ne jednolitá masa, je to živý, pulsující a demokratický organismus, stát je to svobodný a právní. Ano, část veřejnosti je naladěna proti premiérovi, že ho „nesnášejí doma“ není nic nového, to v Izraeli bylo je a bude. Že Netanjahu a Likud ztrácí voliče? To také víme – podle průzkumů už od začátku agrese Hamasu. Ve finále o politickém osudu Netanjahua a Likudu rozhodnou příští volby.

 

Nabídnu madam Kielbergerové malý tip na zamyšlení. Dovede si představit stejně početné demonstrace Arabů v Pásmu Gazy proti vládnoucímu Hamasu, skutečnému viníkovi jejich neblahého údělu?

 

2) Madam Kielbergerová píše: „Pan Sabó svým článkem razantně posílá do Gazy umělce z Čech a Ameriky. A to zatímco ortodoxními větvemi dosud štědře podpíraný Bibi neumí poslat do války své vlastní opejzované lepší mladíky s kebulí přilepenou na Zdi nářků, kteří svou uzákoněnou podstatou zachování tradice Náboženského akorát lezou všem doma na nervy. Jako larvy, co je přikrmujete, musíte strpět přihazovánky ze státního rozpočtu a nesmíte se proti nim v Izraeli ani ozvat.“

 

Ano, otázka povolávání ultraortodoxních mužů – studentů náboženských vzdělávacích institucí je problém, který tak či onak provází Izrael po celou dobu jeho existence, tedy bezmála osm desetiletí. To nikdo nepopírá a snad všichni vědí, že musí být řešen a vyřešen, což agrese Hamasu jen podtrhla. Že bude to řešení nesnadné, bolestné a neobejde se bez kompromisu, je také jasné. Jak to ale souvisí s tím, co pan Sabó napsal? Jde přece o dvě zcela odlišné věci, které madam Kielbergerová nesmyslně propojila. Neodpustila si ovšem, aby ultraortodoxní neurazila: psát o „opejzovaných lepších mladicích s kebulí přelepenou na Zdi nářků“ je hodně ubohé. Je to pod úroveň inteligentního člověka. A to píšu jako někdo, kdo je vůči ultraortodoxním zdravým mužům, kteří se vyhýbají vojenské nebo národní (civilní) službě v jasné názorové opozici.

 

A že se proti politice vůči ultraortodoxním nesmíte v Izraeli „ani ozvat“? Ohavná lež.

 

3) Doslova šok jsem zažil při četbě odstavce, v němž madam Kielbergerová píše:

 

„Kdejaký poloblbý lidový matematik - bohužel včetně pana všeznalého Svárovského, se v českých diskuzích a článcích a na sítí dokonce otáčí na propočtech a průměrech, a že vlastně je prý těch obětí Gazy v porovnání s masakrem v kibucích a na těch mladých z festivalu vlastně mnohem méně - nedělejme z toho tragédii, je jich ještě pořád málo - doloží se to přepočtem na jednoho obyvatele, tedy že vraždit bombami a nějakým tím spletením se do živého terče se ještě může pohodově dít dál. Pořád je to málo...zachovejte klid. Tolik asi k slušným úvahám různých Svárovských publikujících na uřvané Blogosféře a tolik k moudrým na iDnes blogu v pozici psavců a i diskutérů.“

 

Tak to už je hodně za hranou elementární lidské slušnosti. Rád bych madam Kielbergerovou, posedlou protiizraelským fanatismem, upozornil, že nejde o žádné „poloblbé lidové matematiky“, ale že pan Martin Svárovský, dlouholetý diplomat a bezpečnostní analytik – tedy odborník, nikoli „pisálek“ – publikoval 15. února 2024 na Blogosféře [2] informace a číselné údaje pocházející od renomovaných znalců vojenských záležitostí, jmenovitě plukovníka Richarda J. Kempa, bývalého velitele britských vojsk v Afghánistánu, a Johna Spencera, špičkového odborníka na problematiku vedení války v městské zástavbě. Z nich vyplývá, že poměr zabitých civilistů v Pásmu Gazy k počtu padlých teroristů (obecně bojovníků) je nižší než 1:1. M. Svárovský uvádí: „Organizace spojených národů všeobecně považuje za obvyklý poměr civilních obětí k počtu padlých vojáků 3:1. Tak to platilo například v Afganistánu. V Iráku či Sýrii to bylo 4:1. Ještě mnohem vyšší byl tento poměr, když bojovali Rusové v Čečensku.“

 

Tyto počty patří ke standardní válečné statistice, stejně jako mnoho dalších číselných údajů, a z těch v Gaze vyplývá, že izraelská armáda si počíná s nesrovnatelně větším respektem vůči životům civilistů (má to ostatně ve svém etickém kodexu „Spirit of IDF“), než tomu bylo v jiných nedávných konfliktech. Pokud pan Svárovský použil čísla od odborníků – a použil je správně, protože já jsem se ještě před zveřejněním jeho článku s materiály plk. Kempa a J. Spencera seznámil – a je madam Kielbergerovou označen za „poloblbého lidového matematika“, pak „poloblbým lidovým matematikem“ je logicky i plk. Kemp a J. Spencer. Zde se madam Kielbergerová, která si zjevně nevidí do úst, dopustila nehorázné urážky, za kterou by se měla v dalším článku omluvit.

 

4) Madam Kielbergerová dále konstatuje: „Symbol, který si vzal Klus do ruky a který se Klusovi vyčítá, je v pořádku.“ Není, vážená! Ten symbol odkazuje na brutální teror z října 2000, kdy byli na policejní stanici v Ramalláhu, hlavním městě Palestinskoarabské autonomie, zfanatizovanými Araby zvěrským způsobem mučeni a utraceni dva izraelští záložáci, kteří se autem vraceli domů ze služby na základně IDF; jejich zohavená těla pak vláčeli Arabové ze stanice až na náměstí za frenetického jásotu místních obyvatel. Vybrat si právě tento symbol pro propagaci příměří (které samo o sobě je „nahrávkou“ pro Hamas) je nehorázná provokace a urážka. Aktivisté si mohli vybrat symbol zcela jiný. Pokud madam Kielbergerová tvrdí, že tento symbol „je v pořádku“, pak se staví do řady těch, kdo - lhostejno z jakého důvodu – podporují protiizraelský teror. Jak smutné, jak příznačné.

 

ODKAZY

[1]

https://sabo.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=815159

[2]

https://www.blogosfera.cz/2024/02/15/desetitisice-mrtvych-civilistu-jsou-udajem-teroristu-hamasu/

[3]

https://kielbergerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=815175

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 4.4.2024 12:27 | karma článku: 6,85 | přečteno: 68x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Reakce oběti na útok muslimského teroristy

Letos 15. dubna došlo v sydneyské předměstské čtvrti Wakeley k teroristickému útoku. V kostele během bohoslužby, živě přenášené na sociálních sítích.

30.4.2024 v 8:29 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Co mají společného bloger Karel Trčálek a zpěvačka Taylor Swift?

Téměř nic – až na jedno. Oba našli zálibu v zesměšňování křesťanství. On ve svých článcích (některých), ona v (některých) písních na nejnovějším albu „The Tortured Poets Department“.

28.4.2024 v 22:57 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Ve vlastní věci: Proč stále nemohu diskutovat? (Aktualizováno)

Dopoledne 27. dubna 2024 skončil několikaměsíční zákaz mého vstupu do diskusí na serverech iDNES a Lidovky.cz. Podotýkám, že na Neviditelném psu, kam také autorsky přispívám, jsem celou dobu diskutovat mohl.

28.4.2024 v 11:05 | Karma: 5,02 | Přečteno: 51x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 4813
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal