Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co mají společného bloger Karel Trčálek a zpěvačka Taylor Swift?

Téměř nic – až na jedno. Oba našli zálibu v zesměšňování křesťanství. On ve svých článcích (některých), ona v (některých) písních na nejnovějším albu „The Tortured Poets Department“.

Představovat tvorbu K. Trčálka čtenářům blogu iDNES by se rovnalo nošení sov do Atén. Z literárního hlediska jde o texty na vysoké úrovni, podle mnohých má jít o zdařilou satiru, autor má řadu někdy až nekritických příznivců. Osobně mám trochu problém se stylem jeho práce. Převažující množství článků by vůbec nevzniklo, kdyby před ním na nepublikoval text na stejné téma jiný bloger (nebo blogerka). K. Trčálek se pak na originální text jako parazit přisaje a takříkajíc se na něm udělá. Originálních témat najdeme v jeho díle velice málo a stejně tak omezený je i výběr těch, na nichž parazituje. Řádově jde o jedince. Někdejší bloger Martin Braun žijící v západním zámoří se kdysi vyjádřil v tom smyslu, že mu zmíněný autor připomíná staroegyptské vykradače hrobů faraonů. Něco na tom je. Ještě dodám, že něco takového by například v oblasti hudby možné nebylo.

Nicméně všechno, co jsem právě uvedl, je primárně věcí Karla Trčálka a souběžně ovšem také administrace. Pokud jí nevadí, že K. Trčálek bezpočtukrát porušil kodex blogera (kopírování cizích, pravda krátkých textů bez uvedení zdroje, poškozování dobrého jména třetích osob), nic s tím jako blogeři nenaděláme. Můžeme to pouze se smutkem konstatovat.

Kodex blogera zakazuje ledacos, namátkou zveřejňování informací nepravdivých, polopravdivých a a neúplných, které by mohly mj. poškodit jiné osoby nebo skupiny osob, vyvolávat nebo eskalovat nenávistné nálady vůči jednotlivcům nebo skupinám osob či paniku, dále bloger nesmí propagovat ani vyjadřovat rasovou, národnostní, náboženskou ani jinou nesnášenlivost vůči jednotlivcům či skupinám osob, obzvlášť pak vůči menšinám. A tak podobně.

Není ale zapovězeno urážení a zesměšňování náboženství a náboženského cítění věřících, ani dělat si blázny z duchovních hodnot – a přesně toho K. Trčálek, jmenovitě pokud jde o křesťanství, bez omezení využívá. A protože patří mezi mistry slova (bez ironie), počíná si natolik rafinovaně, že si získal oblibu nejen mezi ateisty, ale i tou částí blogerské komunit, která se za ateisty nepovažuje.

Psal jsem o tom v minulosti opakovaně, opakovaně jsem se proti tomu ohrazoval, nikoli z osobních důvodů, ale z principu. Je-li nepřijatelná rasová, národnostní, náboženská či jiná nesnášenlivost vůči jednotlivcům nebo skupinám osob, a to je samozřejmě v pořádku, proč jsou přijatelné hanebné urážky náboženského cítění věřících? Tomu nerozumím. Pravidla iDNES lze chápat tak, že ani na tomto serveru není svoboda slova absolutně bezbřehá. Má své limity. Ptám se tedy znovu: proč se ta omezení nevztahují také na náboženské cítění věřících?

Na otázku, proč se K. Trčálkem z tohoto hlediska jeho tvorby stále zabývám (jako se ve starověku Cato starší zabýval Kartágem), odpovím v závěru článku.

Nyní k Taylor Swift. Tato, v současné době jedna z nejúspěšnějších, nejuznávanějších a nejoceňovanějších zpěvaček vydala 19. dubna 2024 album „The Tortured Poets Department“. Recenzenty je vysoce hodnocené, fantasticky jde na odbyt a kraluje hitparádám. Je tu však jedno „ale“.

Stejně jako K. Trčálek na blogu iDNES, také Taylor Swift se z nesrovnatelně vyšší úrovně vysmívá křesťanství. Po analýze jejího nejnovějšího alba to konstatuje odborný americký portál Movieguide.org [1] zaměřený na tzv. křesťanský entertainment (hudbu, filmy, TV pořady aj.). V této oblasti uděluje každoročně v Hollywoodu vlastní cenu (Movieguide Award). Letos byl mezi oceněnými v kategorii Nejlepší film pro dospělé snímek „Jesus Revolution“ (USA, 2023), v ČR uváděný (z mně neznámých důvodů) jako „Otevři své srdce“.

Portál píše, že v novém albu superhvězdy T. Swift se na několika místech ona sama povyšuje nad Boha a ve dvou písních se posměšně vyjadřuje o křesťanské sexuální etice. Její pýcha, s níž se staví proti Bohu, je patrná v písni „I Can Fix Him (No Really I Can)“. V ní zpívá, že chodí se „zlým chlapcem“, kterého pouze ona sama dokáže napravit.

(Volně)

Když jim říkám, že je to můj muž,

kroutí hlavami a říkají: „Bože, pomoz jí.“

Ale váš dobrý Pán

nemusí hnout ani prstem.

To já ho můžu napravit, opravdu můžu.

Pouze já.

Zde se tedy T. Swift vysmívá síle modlitby a chvástá se něčím, co se jí nakonec stejně nedaří, jak zpívá v závěru skladby: „Wow, možná to nedokážu.“ Ale kopnout si do křesťanů neopomněla.

Hanebné je také její vyjádření v písni „loml“ (Love of My Love), když nazývá svého milence Duchem svatým, což je v křesťanství, soudobým jazykem řečeno, hodnoceno jako jednoznačně „za hranou“.

(Volně)

Ty sprosťáku, komediante.

Ty Duchu Svatý,

řekl jsi mi, že jsem tvou životní láskou.

Asi milionkrát.

Její pohrdání křesťanstvím se naplno vyjevilo v písních „But Daddy I Love Him“ a „Guilty As Sin?“, v nichž pohrdá křesťanskou sexuální etiku a Ježíšovým učení o pokušení. Odmítá princip, který zastává drtivá většina církví, že sex má být naplněn až v manželství a dává najevo, že je nad biblické učení povznesena.

(Volně)

A teď vám něco řeknu.

Nemusíte se za mě modlit.

Já a můj divoký kluk a všechna ta divoká radost.

(On byl chaos, on byl bouřlivé hýření.)

Jestli tahleta šeď je to, co pro mě chcete,

tak je to bezvýznamné tlachání.

Má volba je on.

(Volně)

Co když odvalím kámen?
Stejně mě ukřižují.
Co když způsob, jakým mě držíš, je skutečně to, co je svaté?

Jestli dlouhotrvající slušnost je to, co po mně chtějí,
nevědí, jak úžasně jsi mě pronásledoval.
Vytrvale volím tebe a sebe.

Portál Movieguide konstatuje: „Ironií je, že zatímco T. Swift v albu zesměšňuje křesťanskou etiku a ptá se, proč jsou chtíč a sex mimo manželství hříšné, současně odhaluje ovoce vlastní sexuální etiky a přiznává narušení života a zlomené srdce v důsledku neúspěšných vztahů.“

Verš z písně „Florida!!! (volně):

Potřebuju zapomenout, tak mě vezmi na Floridu.

Mám čeho litovat, pohřbím tam výčitky.

Řekni mi, že jsem odporná, řekni, že je to neodpustitelné.

Alespoň ty panenky jsou krásné, do hajzlu se mnou, Florido.

Portál uzavírá: „Skutečnost, že jedna z nejpopulárnějších a nejznámějších celebrit své generace nemůže najít štěstí odhaluje, že život ve světě vede k smrti, zatímco život pro Krista a v souladu s Jeho učením vede k životu. T. Swift si bohužel zvolila cestu k smrti a sklízí plody své práce.“

Shane Pruitt, který působí v baptistické agentuře North American Mission Board zaměřené na vnitřní misii v USA, vyjádřil na svém Facebooku [2] svůj postoj k albu „The Tortured Poets Department“. Přiznal, že dříve i on T. Swift poslouchal, nicméně nyní nastal čas to přehodnotit. Argumentuje: „Měli bychom se jako křesťané, kteří jsou naplněni Duchem, bavit a zpívat texty, a ty nechat působit na děti, které nejenže se odlišují od toho, čemu věříme, ale ještě se tomu vysmívají?“ Odpovědět si musí každý sám.

A proč o tom vlastně píšu? Domnívám se, že když někdo zesměšňuje to, čemu jako křesťan věřím, co je alfou a omegou mého života a co se v žebříčku mých hodnot nachází na prvním místě, mám nejen právo, ale i povinnost se k tomu kriticky vyjádřit. A je lhostejné, jestli tím posměváčkem a znevažovatelem je český bloger nebo světoznámá americká umělkyně.

[1]

https://www.movieguide.org/news-articles/taylor-swift-mocks-christianity-in-her-new-album.html

[2]

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=961378175355080&id=100044487187264&rdid=1xWwWvRHkx2vnfig

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 28.4.2024 22:57 | karma článku: 0 | přečteno: 44x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

Trochu jiné eurovizní postřehy

Není nad to dívat se, jak demonstranti s kefíjemi a v houštině vlajek Palestinské autonomie šlapou na zemi po vlajce izraelské. Tak jako 9. května na náměstí Stortorget v jihošvédském Malmö.

10.5.2024 v 8:59 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

Nahlížím na závěr druhé světové války v Evropě nikoli prizmatem „osvobození Prahy“, ale preferuji globální pohled.

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 4826
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal