Finsko: Pozitivní posun v kauze stíhané političky Päivi Räsänenové

Žaloba stáhla jedno ze tří obvinění. Není to mnoho, ale ani málo. Vzhledem k tomu, jak absurdní celé to justiční divadlo je.

 

Připomeňme si její příběh. Vlastně nejen její. Ve Finsku probíhá od začátku roku 2022 soudní proces, v jehož rámci usedla na lavici obžalovaných Päivi Räsänenová spolu s luterským biskupem Juhanem Pohjolou. Co spáchali? Zastávají v záležitosti homosexuálního intimního styku biblické stanovisko – že takovéto sexuální aktivity jsou podle Bible ohavností a hříchem. Kvůli tomu je státní zastupitelství obvinilo z nenávistné agitace proti minoritní skupině občanů (homosexuálům).

 

P. Räsänenová je dlouholetou poslankyní parlamentu. V minulosti zastávala post ministryně vnitra a byla šéfkou křesťanských demokratů. Občanským povoláním lékařka. Věřící křesťanka protestantského (luterského) vyznání. Jako taková bere vážně Bibli a její zvěst. Zastává stejný názor na homosexuální praktiky jako desítky milionů věřících na celém světě, kteří se hlásí v této věci k biblickému křesťanství. K případné námitce, že některé křesťanské denominace zastávají ve vztahu k homosexuálním praktikám tolerantní či souhlasný postoj, lze říci jediné: bez ohledu na to, jak to zdůvodňují, jsou v rozporu s biblickým učením.

 

Paní poslankyně na tento rozpor v případě své, tedy finské luterské církve upozornila, a to se stalo podkladem pro jedno ze tří obvinění, kterým u soudů čelí. V červnu 2019 zveřejnila na svém Twitteru (dnes síť X) příspěvek, v němž dotazem reagovala na skutečnost, že její církev se stala oficiálním partnerem pochodu homosexuálních aktivistů „Helsinki Pride 2019“. Ptala se, jak může být učení církve založené na Bibli v souladu s tím, že hanba a hřích jsou stejnou církví považovány za věc hrdosti. K tweetu připojila snímek jednoho biblického oddílu, konkrétně šlo o verše 24 až 27 z úvodní kapitoly epištoly Římanům. V něm se apoštol Pavel, závazná autorita pro všechny křesťany bez rozdílu vyznání, vymezil k homosexuálním praktikám jednoznačně kriticky.

 

Druhé obvinění je za obsah brožury „Jako muže a ženu je stvořil“ (z roku 2004). Vydal ji Juhana Pohjola, biskup Finské evangelické luterské misijní diecéze, a proto i on stanul na lavici obžalovaných. Také v této publikaci vydané primárně pro vnitřní potřebu misijní diecéze zastává P. Räsänenová výše uvedený biblický postoj.

 

Třetí obvinění souvisí s vyjádřením P. Räsänenové v rozhlasovém rozhovoru „Co by si Ježíš myslel o homosexuálech“, který byl odvysílán v roce 2019 finským veřejnoprávním rozhlasem v satirické relaci Yle Puhe moderátora Rubena Stillera.

 

JAK ŠEL ČAS

V roce 2019 proběhlo policejní vyšetřování P. Räsänenové, a přestože policie měla dost moudrosti na to, aby doporučila případ odložit, žaloba (státní zástupkyně) trvala sveřepě na svém – soudit. Proto se kauzou zabýváme ještě dnes, v lednu 2024! V první instanci se konala dvě stání: První 24. ledna 2022, druhé 14. února téhož roku. Verdikt byl vynesen 30. března 2022. Zněl: P. Räsänenová a biskup Pohjola jsou nevinní. Zproštěni v plném rozsahu obžaloby. Státní zástupkyně se ale odvolala a další dvě stání se konala až v roce 2023: 31. srpna a 2. září. Rozsudek odvolacího soudu byl vynesen 14. listopadu 2023 a nelišil se od předchozího. Všechna obvinění proti P. Räsänenové byla zamítnuta. Totéž platí i pro biskupa Pohjolu.

 

Tím ovšem nesmyslný právní cirkus neskončil. Státní zastupitelství mělo možnost odvolat se k Nejvyššímu soudu – a to také 12. ledna 2024 udělalo. Pokud Nejvyšší soud bude odvolání akceptovat (může, ale nemusí), čeká Räsänenovou i biskupa Pohjolu další soudní martyrium.

 

V mezičase, kdy nejen oni dva, ale všichni, kdo v celém světě tento nepochopitelný proces sledují, čekají na rozhodnutí Nejvyššího soudu, případně na termín odvolacího stání, přišla dobrá zpráva. Jak 19. ledna 2024 informoval server CNE News [1], státní zastupitelství ve svém odvolání k Nejvyššímu soudu stáhlo bez uvedení důvodu obvinění týkající se výše zmíněného rozhlasového rozhovoru. Zbývá tedy obžaloba kvůli brožuře „Jako muže a ženu je stvořil“ z roku 2004

a příspěvku na Twitteru z roku 2019. Vzhledem k to,mu, že předchozí soudní stolice, distriktní první instance i odvolací, shledaly P. Räsänenbovou i biskupa Pohjolu nevinnými, mají všichni jejich podporovatelé – včetně autora tohoto článku – naději, že finský Korkein oikeus, Nejvyšší soud, vynese totožný verdikt a za celou nesmyslnou fraškou spadne opona.

?

ODKAZ

 

[1]

https://cne.news/article/4070-rasanen-has-won-on-one-point-prosecutor-drops-charge-for-radio-show

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 20.1.2024 20:32 | karma článku: 0 | přečteno: 16x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Jak zpolitizovat víčko na láhvi

Stala se hrozná věc. Americká firma PepsiCo změnila před několika měsíci logo svého nejvýznamnějšího produktu – Pepsi Coly. A bylo zle.

21.6.2024 v 21:35 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Fotbal: Válka v Gaze a evropské klubové soutěže 2024/2025

Ve středu 19. června 2024 proběhlo ve švýcarském Nyonu, sídle organizace UEFA, losování 2. předkola Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy pro nadcházející sezonu.

20.6.2024 v 20:44 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Objeven poklad. Téměř 1 700 let od jeho zakopání

V nepříznivých dobách, třeba v čase války nebo povstání, lidé své cennosti zakopávali do země nebo ukrývali pod podlahou. V naději, že se k nim dříve či později vrátí.

17.6.2024 v 19:45 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Bosenští Srbové a srebrenická genocida

Milorad Dodik je vrcholným srbským politikem v Bosně a Hercegovině (BaH), aktuálně je prezidentem Republiky srbské, jednoho ze dvou územních celků BaH.

16.6.2024 v 19:52 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Průzkum: Podporují palestinští Arabové teror?

Obecně platí, že podpora nacistů ze strany sudetských Němců byla po Mnichovské dohodě značná, ne-li masová. Jaká je ale podpora Hamasu ze strany palestinských Arabů?

15.6.2024 v 11:25 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  21:50

Přes Česko prochází velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

V pouští u Las Vegas se objevil tajemný sloup. Policie řeší, kdo za tím stojí

21. června 2024  21:53

Necelé čtyři roky poté, co se úřady v americkém státě Utah potýkaly s tajemným kovovým kvádrem...

Po masové střelbě v americkém Arkansasu jsou dva lidé mrtví, osm zraněných

21. června 2024  21:37,  aktualizováno  21:50

Při páteční masové střelbě před supermarketem v Arkansasu byli zabiti dva lidé a dalších osm...

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  21:50

Přes Česko prochází velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Zabíjí i druhoválečná munice. Exploze v Chorvatsku není neobvyklá, míní znalec

21. června 2024  20:52

Chorvatská policie vyšetřuje Čecha kvůli výbuchu, který zabil devítileté dítě a dvě ženy zranil....

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 4864
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 825x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal