Průzkum: Podporují palestinští Arabové teror?

Obecně platí, že podpora nacistů ze strany sudetských Němců byla po Mnichovské dohodě značná, ne-li masová. Jaká je ale podpora Hamasu ze strany palestinských Arabů?

Dlužno dodat vrahů, mučitelů, gangsterských únosců, agresorů a lhářů Hamasu. K té poslední charakteristice (lháři) aktuální poznámka. V pátek 14. června 2024 informoval server Novinky.cz o vyjádření vysokého exilového představitele Hamasu Usámy Hamdana pro CNN, v němž vedle přiznání, že ani on a vlastně nikdo nemá tušení, kolik rukojmí unesených do Pásma Gazy je ještě naživu (kdo jiný by to měl vědět než únosci patřící k vládnoucímu hnutí v Pásmu Gazy), uvedl neskutečnou nehoráznost: „Jsem přesvědčený, že pokud mají (rukojmí) psychické problémy, může za to Izrael a to, co provádí v Gaze.“ Toto své tvrzení korunoval nebetyčnou lží, že když rukojmí z Gazy odcházela, vypadala lépe než v době svého únosu. Odpudivější hanebnost si sotva lze představit; lékaři v Izraeli, kteří je vyšetřovali, hovoří docela jinak - byli vystaveni soustavnému fyzickému a emocionálnímu týrání. Příště se od teroristických zločinců nejspíš dozvíme, že je tajně dopravili na několikaměsíční relaxační pobyt do Kataru, kde pobývali v Dauhá v luxusním hotelovém komplexu Millennium Place…

PODPORA HAMASU A TERORU

V otevřených debatách o válce v Pásmu Gazy se nelze vyhnout tématu,jak smysluplně rozlišit mezi bojujícími teroristy a civilisty. Tato hranice je nanejvýš rozostřená, obě skupiny splývají – teroristé zhusta nepoužívají uniformy, ale civilní oděv, naproti tomu mnozí obyvatelé jsou „ve dne civilisty a v noci teroristy“. S tím souvisí otázka, jakou velkou podporu mezi palestinskými Araby teroristické hnutí Hamas má. Odpověď na ni přinesl průzkum, který provedla instituce Palestinian Center for Policy and Survey Research sídlící v Ramalláhu. Výsledky byly zveřejněny 12. června 2024.Výzkumu se zúčastnilo 1570 respondentů, polovina odpovídala na Západním břehu, polovina v Pásmu Gazy. Souhrnnou zprávu přinesl portál The Times of Israel 14. června 2024.

S některými výsledky průzkumu se nyní seznámíme. Hned v úvodu přichází šok, případně pohled na realitu a také odpověď na otázku, nakolik palestinští Arabové podporují protiizraelský teror jako cestuk vyhlášení palestinského státu. Je to více než polovina, přesně 54 procent. Nenásilný odpor preferuje 16 procent a vyjednávání, což je původní myšlenka mírových Dohod z Oslo, čtvrtina dotázaných.

K otevřené podpoře Hamasu, jehož agresivní politika přivedla Pásmo Gazy do války, se přihlásilo 41 obyvatel Západního břehu ( v březnu 2024 to bylo 35 procent), zatímco Fatah, který na Západním břehu vládne, podporuje v této části autonomie 17 procent Arabů (v březnu 12 procent).

V Pásmu Gazy, kde mají lidé dnes a denně na talíři trpké plody vlády Hamasu, je jeho podpora o něco nižší, nicméně mírně stoupá: nyní je to 38 procent, v březnu 34 procent. Podpora Fatahu v Pásmu Gazy je prakticky neměnná; nyní 24 procent, v březnu byla o procento vyšší.

Značný rozdíl mezi oběma částmi Palestinskoarabské autonomie je v hodnocení Hamasu, a to ze dvou hledisek. Zda vyjede z války jako vítěz a zda by měl po válce zůstat u moci. Setrvání Hamasu jako vládnoucí síly preferuje na Západní břehu 71 procent dotázaných, zatímco v Pásmu Gazy pouze 46 procent. (Rozdíl je zřejmý: lidé v Pásmu mají s vládou Hamasu přímou osobní zkušenost, zatímco obyvatelé Západního břehu pouze zprostředkovanou.)

Na otázku, kdo z války vyjde jako vítěz, odpovědělo 79 procent respondentů na Západním břehu, že Hamas, varianta, že by to mohl být Izrael se limitně blížila nule. Obyvatelé Pásma Gazy jsou v této věci většími realisty: Hamasu přisoudilo vítězství 48 procent respondentů, zatímco Izraeli čtvrtina. Je zřejmé, že je zásadní rozdíl mezi tím vidět válku na vlastní oči, anebo ve vysílání televize Al Džazíra.

MIZIVÁ PODPORA ŠÉFA AUTONOMIE

Pokud jde o variantu, že by po válce nebyl vládcem v Pásmu Gazy Hamas, ale někdo jiný (což by mělo být samozřejmé), mají další možnosti velice chabou podporu a to také o mnohém vypovídá. Stávající Palestinskoarabskou samosprávu, ale s nově zvoleným prezidentem a zákonodárným sborem a s novou vládou by preferovalo pouze 16 procent respondentů. Je to málo, ale ještě hůře dopadla stávající samospráva beze změn, tedy v čele s předsedou Mahmúdem Abbásem. Pro tuto možnost se vyslovilo pouze 6 procent dotázaných. S tím souvisí další zjištění: potvrzení faktu, že Abbás je mezi palestinskými Araby absolutně nepopulární. Že by měl rezignovat, to si myslí 94 procent obyvatel Západního břehu a 83 procent lidé žijících v Pásmu Gazy.

Další možnosti mají extrémně nízkou podporu. Nejde jen o vojenskou přítomnost Izraele v Pásmu (1 procentní podpora), ale také o správu OSN nad Pásmem (2 procenta), kontrolu jedním více arabskými států (1 procento). Dokonce drtivá většina a palestinských Arabů je proti rozmístění arabských mírových sil v Pásmu Gazy (75 procent).

Dílčí shrnutí. Ačkoli Izraeli je opakovaně vyčítáno, že nemá jasný plán pro „den poté“, myšleno je uspořádání poměrů po skončení války (to je téma na samostatné pojednání), z průzkumu je zřejmé, že palestinskoarabská veřejnost preferuje variantu, která je kvůli své nemorálnosti absolutně nepřijatelná. Ponechání Hamasu u vlády by byla stejná nebetysčná nehoráznost jako kdyby Spojenci nechali po 8. květnu 1945 u moci nacisty v čele s pohlaváry, kteří byli v té době naživu.

Ovšem nejděsivější výsledek průzkumu nacházíme v odpovědi na otázku týkající se rozhodnutí Hamasu zahájit 7. října 2023 agresi (v originále je použit termín „útok“) proti Izraeli:

Správné rozhodnutí … 73 procent;

Nesprávné … 17 procent;

Neví, bez vyjádření … 10 procent

Závěr. Vezmeme-li do úvahy, že palestinskoarabská populace dala 73procentní podporu zvěrským masakrům ze 7. října, že teror proti Izraeli podporuje 54 procent tamních obyvatel, dále jak velké procento preferuje setrvání gangsterských teroristů u moci, že Západem protěžovaný vůdce Mahmúd Abbás má minimální podporu veřejnosti a že podle tohoto průzkumu pouze 32 procent souhlasí s dvoustátním uspořádáním, zatímco 65procentní většina je proti, pak nezbývá než konstatovat, že politika mezinárodního společenství vůči palestinským Arabům je dlouhodobě fatálně mylná. A v mnoha ohledech je fatálně mylná i vůči Izraeli. Souběžně řečeno, mírovému uspořádání s národem, který smýšlí tak, jak to v plné nahotě představil popsaný průzkum, může věřit pouze nepoučitelný – a je-li to politik, pak také nebezpečný – idealista.

ODKAZY

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-hamas-nikdo-nevi-kolik-rukojmich-je-jeste-nazivu-40476358

https://www.timesofisrael.com/poll-support-for-hamas-on-the-rise-among-palestinians-now-double-fatahs/

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 15.6.2024 11:25 | karma článku: 0 | přečteno: 18x