Evropská konferenční liga: Kontroverze na Islandu

Ve čtvrtek 30. listopadu se hrálo páté kolo skupinové fáze Evropské konferenční ligy, třetí výkonnostní úrovně klubové kopané na našem kontinentu.

 

Z českých klubů v ní účinkuje – a vede si skvěle – plzeňská Viktoria. Je v čele skupiny C a má zajištěný postup do nadstavbové části, přesněji kvalifikovala se do osmifinále. To ale není třeba fotbalovým znalcům připomínat.

 

V sousední skupině B hraje vedle belgického Gentu, ukrajinského Luhansku a islandského Breidabliku také izraelský klub Maccabi Tel Aviv, v sezoně 2022/2023 druhý vicemistr izraelské Premier League.

 

Ve společné skupině se tak sešly dva celky, které kvůli válce nemohou hostit domácí zápasy na svém stadionu: Zorju Luhansk vyhnala ruská agrese do polského Lublinu a izraelský celek Maccabi Tel Aviv musel kvůli agresi Hamasu a z ní vyplývající bezpečnostní situace vzít zavděk azylem ve městě Bačka Topola v srbské Vojvodině.

 

Izraelský celek si nevede špatně. Je druhý v tabulce, má o bod méně (12) než Gent v jejím čele (13) a o osm více než třetí Luhansk, a to znamená jistotu baráže o postup do osmifinále Konferenční ligy. A pokud by v posledním kole porazil Gent, postoupí do osmifinále přímo. Na to si ale bude muset dva týdny počkat.

 

Soupeřem Maccabi byl 30. listopadu klub Breidablik působící v druhém největším islandském městě Kópavoguru na jihozápadě ostrova. Breidablik je s pěti porážkami beznadějně poslední, neporazit ho by byla tak trochu ostuda, ale o to v tomto článku primárně nejde. Ukázalo se totiž, že i daleko v severním Atlantiku hraje svoji prazvláštní roli politika.

 

Ačkoli, jak uvedeno, hrál izraelský klub proti islandskému, objevilo se na tribunách za brankařem Maccabi Orlandem Murquerou (Panama) množství vlajek Palestinskoarabské autonomie; důkaz, na které straně v současné válce proti teroru tamní publikum stojí. Vlajky provázelo skandování propalestinských hesel. Na to zareagoval střelec prvního gólu Maccabi záložník Dan Biton: když ve 35. minutě otevřel skóre na 1:0 z pohledu hostů, vzal si z lavičky izraelskou vlajku a šel s ní zamávat před fanoušky hostitele. Od rozhodčího z Bosny a Hercegoviny si tím vysloužil žlutou kartu za "nesportovní chování" (ode mě může naopak obdržet symbolickou pochvalu).

 

Domácí tým vyrovnal na 1:1 v 61. minutě a na konečných 2:1 pro Maccabi upravil v 82. minutě skvělý Eran Zahavi, který pak řekl, že to byla ten nejlepší způsob, jak zareagovat na propalestinské (a tedy protiizraelské) projevy Islanďanů: poslat míč do sítě jejich týmu.

 

A protože shodou okolností nosí Zahavi na dresu číslo 7 a Biton desítku, nechali se oba vyfotit zády k mobilu, takže na snímku, který umístili na Instagram, je patrné datum 7. 10. Jistě není třeba připomínat, co toto datum znamená.

 

ODKAZ na foto ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 30.11.2023 23:18 | karma článku: 0 | přečteno: 18x