Dění v Izraeli: K provokaci ultranacionalistických židovských demonstrantů

Ve čtvrtek 7. prosince, dva měsíce od vražedného vpádu barbarů Hamasu do Izraele, byl svět svědkem toho, jak lživé jsou informace o tom, že izraelské úřady jsou slepé k počínání tamní extrémní pravice.

 

Podnětem k napsání tohoto článku bylo šokující vyjádření blogera iDNES Zdenka Hornera, který 7. 12. zveřejnil článek s líbivým nadpisem „Hamás nevítězí a nezvítězí“, v jehož závěru napsal: „Tedy někteří Palestinci se zachovali 7. 10. neoddiskutovatelně nelidsky. Ovšem mnozí izraelští extrémisté jsou dlouhodobě těsně druzí.“

 

Jakkoli židovská extrémní pravice není tím, komu bych v Izraeli vyjadřoval své sympatie a podporu, a s kým bych ve všem názorově souzněl (což neznamená, že nemají v dílčích věcech pravdu), považuji za nutné zdůraznit, že klást „téměř rovnítko“ mezi nejhorší zločince současnosti a lidi, kteří ve své zemi zaujímají krajní politické postoje, je nepřijatelná nebetyčná nehoráznost. Nikdy se tito extremisté nedopustili takového masakru, jako Hamas v Izraeli 7. října. Ano, máme tu případ židovského teroristy Barucha Goldsteina, který v únoru 1994 postřílel v hebronském Jeskyni patriarchů během bohoslužby 29 muslimů. Tento hrůzný čin byl okamžitě odsouzen a odmítnut všemi izraelskými demokratickými silami. Samotný terorista nemohl být souzen, protože byl muslimy na místě ubit.

 

A máme tu i příklad extremisty Jigala Amira, který v listopadu následujícího roku (1995) zavraždil předsedu vlady Jicchaka Rabina. Justicí demokratického právního státu byl odsouzen k nejvyššímu možnému trestu – doživotí. Za sebe říkám, že si nic jiného nezasloužil (patřím mezi odpůrce trestu smrti a celého toho děsivého divadla s exekucemi spojeného).

 

Tyto dva případy jsou excesy, které žádný rozumně uvažující člověk nemůže schvalovat, radovat se z nich, adorovat jejich strůjce, případně je omlouvat nebo projevovat „pochopení“. Jsme-li nekompromisně proti teroru arabskému, musíme zaujmout stejný postoj k teroru židovskému.

 

To ale neznamená, že by občané Izraele s krajními názory neměli požívat výhod, které jsou součástí života demokratického státu, samozřejmě pakliže neporušují zákony. Týká se to i demonstrací, byť by měli jejich účastníci, Židé s krajními politickými názory, procházet muslimskou čtvrtí izraelského hlavního města Jeruzaléma.

 

Právě takový pochod byl naplánován - a policií schválen – na 7. prosince. Policie za to byla levicí kritizována a obviňována z toho, že dala zelenou akci, která může vyvolat konfrontaci. Zapomíná se na to, že policie, která si je potenciálního nebezpečí velice dobře vědoma, stanovila v dohodě s organizátory jistá pravidla. V zásadě šlo o to, že se účastníci zdrží provokací, ať na plakátech nebo při skandování hesel. Bylo na demonstrantech, zda pravidla dodrží.

 

Účastníci se shromáždili na Náměstí izraelské armády, odkud byla naplánovaná trasa po Jaffské ulici směrem ke Starému městu – jeho muslimské čtvrti. Tam se ale aktivisté nedostali. Sotva totiž akce začala, byla policií ukončena: dohoda o tom, že demonstranti nebudou provokovat byla opakovaně porušena.

 

Čím se účastníci provinili?

 

Tak třeba provoláváním sloganu „Vyhoďte Waqf“. Co to znamená? Jeruzalémský Waqf je jordánská nadace podléhající ammánské vládě, která vykonává náboženskou správu nad muslimskými svatými místy na Chrámové hoře. Izrael ji od osvobození východního Jeruzaléma v červnu 1967 v této roli respektuje, ostatně tehdejší ministr obrany Moše Dajan byl iniciátorem současné podoby „statu quo“. Ten je sice hodně diskutabilní (Židům je na jejich nejposvátnějším duchovním místě zakázáno se modlit), ale, jak již řečeno, izraelskými vládami je plně akceptován. Aby nedošlo k nedorozumění: bezpečnost nad Chrámovou horou je v plně kompetenci izraelského státu, jehož je areál nedílnou součástí.

 

Heslo „Vyhoďte Waqf“ bylo tedy izraelskou policií zjevně vyhodnoceno jako provokativní. Z dalších výkřiků uveďme „Levičáci jsou zrádci“ a obvinění adresované přímo policii: „Jste děvky Arabů!“

 

Provokativní byly i některé plakáty. Na jednom bylo možné číst „Požadujeme pomstu.“ Jelikož i kvůli němu byl pochod rozpuštěn, pak je to ten nejlepší důkaz proti lžím lidí z protiizraelského tábora, že Izrael provádí v Pásmu Gazy ne obrannou akci, ale pomstu. Není to pravda, jde o jeden z pseudoargumentů protiizraelské propagandy.

 

Další heslo by nemělo představovat problém: „Kulku do hlavy každého teroristy“. Dodal bych: V rámci bojové akce, nikoli v okamžiku, kdy je terorista zbaven možnosti vraždit, nota bene když se vzdal. Při přemíře horlivosti pak může dojít k tragédii, které jsme byli svědky ve čtvrtek 30. listopadu při teroristickém útoku dvou Arabů v Jeruzalémě. Jeden ze dvou vojáků, kteří proti teroristům bleskově zasáhli, vážně postřelil na silnici neznámého muže, který byl součástí scény. Ten mezitím odhodil zbraň, rozepnul košili, aby ukázal, že nemá sebevražedný pás a následně držel ruce nad hlavou. Byl odvezen do nemocnice, kde zemřel. Zanedlouho se ukázala krutá pravda. Šlo o ozbrojeného izraelského civilistu Juvala Castlemana, který se cestou do práce zapojil do likvidace teroristů, přičemž si ho v dané chvíli voják spletl s útočníkem a dopustil se tak fatální chyby.

 

Následující tvrzení na plakátu ultranacionalistických demonstrantů není nepochopitelné: „Soužití s nepřítelem je nemožné“. Doplnil bych, zejména s nepřítelem, jehož cílem číslo jedna je vás zlikvidovat. Jak kdysi řekla premiérka Golda Meirová: „Nemůžete jednat o míru s někým, kdo vás přišel zabít.“

 

A na konec: „D9 na Chrámové hoře je opravdové vítězství.“ Nejprve technická poznámka. Myšlen je těžký americký buldozer Caterpillar D9. Smysl tohoto sloganu je zřejmý. Demolice muslimských svatostánků, mešity Al Aksa a Skalního dómu, na jejichž místě by měl být znovu vybudován židovský Chrám. Nic takového ale nemá izraelská vláda v plánu, z hlediska statu quo a s ohledem na mírovou smlouvu s Jordánskem jde tedy o jasnou provokaci.

 

Považoval bych za urážku inteligence čtenářů, kdybych se nyní zaměřil na zdůrazňování rozdílu v přístupu obou stran k vlastním teroristům - teroristických vládců Pásma Gazy na jedné a vládců demokratického Izraele na druhé straně. Přesto je neuvěřitelné, kolik žije mezi námi jednotlivců stižených slepotou, že tak zásadní rozdíl nejsou s to rozpoznat.

 

Zpracováno podle The Times of Israel („Police cancel ultranationalist march in Jerusalem, saying terms were violated“/7. 12. 2023 - ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 8.12.2023 18:59 | karma článku: 0 | přečteno: 29x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

EURO: Trochu jiný pohled na německou reprezentaci

Jmenovitě na dva její hráče, kteří jsou na současném evropském fotbalovém šampionátu součástí národního výběru.

23.6.2024 v 16:14 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Padl syn olympijského medailisty

Trhá nám to srdce. Přátelům Izraele. Prakticky každý den přicházejí zprávy o padlých vojácích v Pásmu Gazy.

22.6.2024 v 22:32 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Jak zpolitizovat víčko na láhvi

Stala se hrozná věc. Americká firma PepsiCo změnila před několika měsíci logo svého nejvýznamnějšího produktu – Pepsi Coly. A bylo zle.

21.6.2024 v 21:35 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Fotbal: Válka v Gaze a evropské klubové soutěže 2024/2025

Ve středu 19. června 2024 proběhlo ve švýcarském Nyonu, sídle organizace UEFA, losování 2. předkola Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy pro nadcházející sezonu.

20.6.2024 v 20:44 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Objeven poklad. Téměř 1 700 let od jeho zakopání

V nepříznivých dobách, třeba v čase války nebo povstání, lidé své cennosti zakopávali do země nebo ukrývali pod podlahou. V naději, že se k nim dříve či později vrátí.

17.6.2024 v 19:45 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

  • Počet článků 4866
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 824x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal