Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velmi přesvědčivým řečníkem byl i Hitler!

„Kdo z českých politiků by dnes dokázal strhnout svým projevem národ tak jako kdysi Churchill Brity v bitvě o Anglii?“, ptal se nedávno v deníku MfD publicista Tomáš Procházka. 

Je přitom třeba s ním souhlasit, že k těm několika málo lidem, kteří i u nás vládnou „slušným rétorickým arzenálem“, patří jednak Miloš Zeman a jednak Lubomír Zaorálek s Miroslavem Kalouskem (já bych mimochodem asi ještě přidal Jiřího Dientsbiera mladšího).

Za velmi dobré řečníky označuje autor kromě Zemana i tři další naše prezidenty, totiž T. G. Masaryka (což nedokážu posoudit, mluvit jsem ho slyšel jen z několika krátkých rozhlasových záznamů) a oba Václavy, tedy Havla a Klause. V případě stávající hlavy státu ovšem upozorňuje, že „v posledních dvou letech bohužel“ ve svých veřejných vystoupeních „plýtvá na cíle, o jejichž smysluplnosti, nezištnosti a státotvornosti by se dalo se značným úspěchem pochybovat“. 

Ano, když umí nějaký politik dobře (či dokonce výborně, viz Tomio Okamura, o němž se Procházka též zmiňuje) mluvit, ještě to neznamená, že prosazuje něco chvályhodného. Typickým příkladem je kromě zmíněného polovičního Japonce také náš bývalý prezident Václav Klaus – ten sice disponuje velmi kvalitními řečnickými schopnostmi, hovoří například vždy, aniž něco čte z papíru, ale jinak jde podle mne v podstatě o člověka, který Českou republiku svým jednáním jen vážně poškodil, a to zdaleka ne pouze tou vyhlášenou amnestií (o tom, že psát naopak čtivě neumí, a to ani o své „parketě“, tedy ekonomice, viz například jeho nedávný seriál v Mladé frontě Dnes nazvaný O situaci v ČR, se zde rozvádět nebudu, to je jiné téma).

To Václav Havel, jak se na rozdíl od Tomáše Procházky domnívám, vynikajícím řečníkem nebyl, když nic jiného, tak ve svých projevech zadrhával. Zato však šlo o slušného člověka, který kladl dobro naší země před své vlastní zájmy, jinak by přece využil nabídky předlistopadového režimu a emigroval na Západ.

Když bychom se teď přesunuli do Spojených států, jejich mírně řečeno velmi atypický prezident podle mého názoru vyhrál volby především díky svému řečnickému umění, jelikož hovoří plynně, tedy bez pauz, a přesvědčivým způsobem. To je ten důvod, jak se osobně domnívám, proč si získal určitý typ voličů – převážně jen se základním vzděláním a žijící ve vnitrozemí, na venkově a v malých městech, zatímco Američané na východním i západním pobřeží USA mu hlas nedali.  

Tito lidé se v předvolební kampani nechali přesvědčit ZPŮSOBEM, jakým Donald Trump hovořil, nikoliv tím, CO říkal. Vůbec mne tudíž nepřekvapilo, že „evropské politiky ze zavedených stran“ podle zprávy na portálu www.novinky.cz z 9. 11. 2016 jeho vítězství „vesměs znepokojilo a německé dokonce šokovalo“ - tato část světa (a zejména stát na západ od České republiky) má prostě stále ještě v historické paměti vládu Adolfa Hitlera, který svými z čistě formální stránky strhujícími projevy nakonec stáhl naše sousedy do propasti.

Jen o čtyři dny později vyšlo shodou okolností v Mladé frontě Dnes pod názvem „Vtipný politik? To je dnes ohrožený druh“ zamyšlení, které napsal komentátor listu Miroslav Korecký. Je zajímavé, že za politiky s alespoň určitým smyslem pro humor označuje mimo jiné i již zmíněné pány Kalouska a Zaorálka – nejspíš jde o jistou součást řečnického umění. Vtipný ostatně uměl být i Winston Churchill, jehož ve svém článku zmiňuje publicista Tomáš Procházka, známý je například jeho výrok „Poté, co jsem si v novinách přečetl, že kouření škodí zdraví, rozhodl jsem se přestat číst noviny“.

 Smysl pro humor na druhou stranu nemají politici, kteří řídí své země jako diktátoři. Adolfa Hitlera jsem ostatně pouze v jednom z těch desítek dokumentárních filmů, na něž jsem se v uplynulých letech díval v televizi, viděl se smát, to když se v roce 1940 v Compiegne chystal přijmout kapitulaci Francie.

Miroslav Korecký ve své úvaze označuje za jednoho z našich nejvtipnějších politiků kromě Kalouska také nedávno zesnulého Jaroslava Kuberu, píše, že „právě oni dva byli po léta praporečníky humoru v obou parlamentních komorách“. „O mrtvých jen v dobrém“, ale upřímně řečeno, s jeho tvrzením, že „Kuberu milovali všichni“, nesouhlasím, mně hlášky bývalého senátora připadaly poněkud vulgární; v jednom však má pan Korecký pravdu, totiž že při výstupech a projevech obou zmíněných osob posluchači neusínali.

Autor: Lubomír Sedlák | úterý 11.8.2020 17:08 | karma článku: 11,78 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Lubomír Sedlák

KDYSI DĚTI RODIČŮM ODEBÍRALA KATOLICKÁ CÍRKEV, PAK DIKTÁTORSKÉ REŽIMY

Italský film Papežův zákon (výstižnější je asi jeho původní název Rapito čili „Odvlečený“), který získal na loňském festivalu v Cannes hlavní cenu, tedy Zlatou palmu, asi neudělal velkou radost Vatikánu.

1.6.2024 v 18:41 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Kultura

Lubomír Sedlák

Portugalsko to za války hrálo na obě strany – a vyplatilo se mu to

Česká veřejnoprávní televize uvedla v pondělí velice zajímavý francouzský dokument nazvaný „Portugalsko za druhé světové války“, jehož hlavní postavou byl tamní diktátor (oficiálně jen premiér) Antonio Salazar.

15.5.2024 v 16:04 | Karma: 14,84 | Přečteno: 276x | Diskuse| Politika

Lubomír Sedlák

Nakolik za svou smrt mohl sám prezident Kennedy?

Před časem jsem na těchto stránkách psal, jak jsem trochu s nedůvěrou přistupoval k jednomu z dalších českých dokumentárních filmů o Miloši Formanovi uváděnému v televizi.

6.12.2023 v 20:47 | Karma: 13,41 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Lubomír Sedlák

Dá se tajně převézt letadlem půl miliarda v bankovkách vážících čtyři sta kilogramů?

Díval jsem se onehdy na seriál televize Prima zvaný Hlasy zločinu, tentokrát věnovaný největší krádeži peněz v českých dějinách.

24.11.2023 v 16:56 | Karma: 32,51 | Přečteno: 4371x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Sedlák

Nadržuje zákon nevěrným manželkám a jejich milencům?

S tématem tzv. kukaččích dětí je asi většina čtenářů blogů na www.idnes.cz dobře obeznámena, já jsem jej ale dosud sledoval jen velmi povrchně.

9.5.2023 v 18:07 | Karma: 17,12 | Přečteno: 592x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 7,42
  • Průměrná čtenost 994x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik