Chceme pro vás bezpečné a kvalitní diskuse, proto mohou diskutovat pouze přihlášení uživatelé.

Využijte nejrychlejší přístup do diskuse pomocí přihlášení přes Bankovní identitu.

Přihlásit / Registrovat

Je zajímavé, že i přesto, že to Portugalsko hrálo na obě strany, a nakonec nebylo válkou nijak zvlášť hospodářsky poškozeno, nepatří dnes v rámci EU mezi nejvyspělejší státy - v podstatě jsme už ho dohnali.

Foto

Britský národní archiv má záznamy ukazující pokusy tehdejšího premiéra Winstona Churchilla zakrýt nacistické spiknutí za účelem spolupráce s členy britské královské rodiny. Propracovaný plán dosadit vévodu z Windsoru králem, pokud by nacisté úspěšně napadli Británii, zahrnoval vylákání abdikovaného krále z neutrálního Portugalska do Španělska, aby mu nabídl dohodu. Bývalý král Edward VIII abdikoval v roce 1936 kvůli sňatku s rozvedenou americkou Wallis Simpsonovou. Bylo o něm známo, že měl sympatie k nacistům....

Telegramy, které se Churchill snažil utajit, ukazují, že nacisté bedlivě sledovali vévodu a vévodkyni a uvedli do praxe plán pokusit se je přesvědčit, aby zůstali ve Španělsku v roce 1940, dokud nebude možné dobýt Británii, načež bude Edward instalován jako loutkový král.

Churchill byl o plánu informován a přijal opatření, aby se vévoda a vévodkyně nejprve vrátili do sousedního Portugalska a poté byli posláni na Bahamy, kde byl Edward ustanoven jako guvernér.

  • Počet článků 38
  • Celková karma 18,13
  • Průměrná čtenost 1050x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik