Stupidní antirusismus

Je trapné, jak se český stát chová k ruským a běloruským sportovcům a dokonce i umělcům, cizinecká policie pošle ruskou tenistku z letiště zastánce lidských práv Václava Havla domů, Anna Netrebko nevystoupí na pražském koncertu…

Připomíná mi to větu Ivana Mládka z jeho „trilogie Úterý“ - konduktér praštil průvodčího, který za nic nemohl. Čím se tenistka a další sportovci i umělci provinili? Náhodou se narodili v Rusku, proto musí být za tento čin odsouzeny? Jak ubohé! Snad si pomazané hlavy myslí, že tenistky mohou ze své tenisové rakety vypálit na nějaké ministerstvo nebo tak něco.

Něco podobného vykouzlil ohledně Wimbledonu ze své vlastní hlavy i horlivec Ivan (sic) Hašek:

„Každým vydělaným dolarem či korunou nepřímo pomáhá dotovat ruskou válku a smrt lidí na Ukrajině“

 „Velmi správně. Opět opakuji. Každý ruský sportovec musí nyní být okamžitě vyloučen ze všech soutěží ´našeho světa´ bez výjimky! Svým veřejným vystupováním dělá reklamu ruskému státu a jeho činům (útočné válce) proti svrchované demokratické zemi," napsal olympijský šampion na svůj twitterový účet.“

Vyloučen z "našeho světa"? Co to jako má být? Hašek si nevšiml, že žijeme na jedné planetě, čím se liší "náš svět" od toho ruského? Jsme my ti lepší? Prý jsme lepší proto, že máme demokracii. O tom lze též vážně pochybovat, ale říci o Ukrajině, že je to demokratická země, je opravdu odvážné tvrzení, zvlášť když  parlament prodloužil stanné právo a mobilizaci o 90 dnů. To znamená:

Dodržování stanovených zákazů vycházení, kontroly dokumentů či osobních věcí nebo kanceláří a domovů či možnost zákazu shromažďování a demonstrací.

Zakázány také mohou být politické strany a spolky, pokud jejich činnost ohrožuje svrchovanost, nezávislost nebo bezpečnost Ukrajiny.

Rozumím, že za války se o žádné demokracii mluvit nedá, ale byla na Ukrajině demokracie před válkou? Nevládli tam spíše oligarchové, kmotři a podobné „instituce“? Volby do parlamentu se z těchto důvodů nebudou konat a pokud se válečný stav prodlouží o dalších 90 dní, nebudou ani ty prezidentské.

Kvůli prodlužování mobilizace si aspoň na své přijdou mobilizační úředníci, kteří berou úplatky za udělování výjimek mužům, kteří nechtějí bojovat, jako v případě bývalého šéfa mobilizace pro Oděskou oblast Jevhena Borisova, který za úplatky od "neodvedenců" pořídil dobré luxusní bydlo sobě a celé své rodině . Na obou stranách tak budou proti sobě bojovat chudší vrstvy obyvatelstva, kteří si nemohou dovolit výjimku uplatit. 

Vypadá to, že prezident Zelenskyj zatím má politickou podporu, to se o Putinovi říci nedá, je to však jediná naděje, která by mohla přispět ke konci války a k vítězství Ukrajiny.

V žádném případě však k vítězství nepřispěje vylučování ruských sportovců a umělců ze sportovních klání a uměleckých vystoupení. Ostuda je i neúčast Rusů a Bělorusů na olympiádě. Jak mnozí namítají, sportovci USA by se, pokud bychom měřili stejným metrem, mnoha olympiád také nemohli účastnit. Ale to je „náš svět", to se nedá takhle brát.

Jestliže se chce „náš svět" ukázat jako ten lepší, nechť to není vylučováním sportovců z Ukrajiny a Běloruska, ale vítězstvím nad nimi ve sportovních soutěžích!

Stupidní antirusismus pouze poukazuje na slabost a na slabou sebedůvěru našeho údajně lepšího světa.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-tenis-policie-poslala-ruskou-tenistku-z-letiste-domu-mirila-na-prazsky-turnaj-

https://www.sport.cz/clanek/tenis-wimbledon-hasek-tleska-velmi-spravne-kazdy-rus-musi-byt-okamzite-vyloucen-z-naseho-sveta-3297118

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ukrajina-prodlouzeni-stanne-pravo-vseobecna-mobilizace_2307272319_ara

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3602852-kyjev-s-obtizemi-doplnuje-vojaky-povolava-i-vysilene-zajatce-sef-mobilizace-si-na

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:V%C3%A1lky_USA

Autor: Jan Lněnička | pátek 28.7.2023 16:06 | karma článku: 38,24 | přečteno: 1382x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93