Rovnost je přirozená, svobodu máme proto, abychom mohli sedět na sedadlech pro důchodce.

V době, kdy se svět zmítá v jedné z dalších krizí, je nutno zahnat příznivce liberálních svobod do patřičných mezí. Nakonec jsou to oni, kdo si svobodu představují jako bianco šek pro každou špatnost.  

Touha po rovnosti a solidaritě není výmysl komunistů, jak se nám snaží namluvit zastánci ideologie pervertovaného liberalismu, ale lidská přirozenost. Touha po rovnosti je nám daná od dob antropogeneze již miliony let. Altruismus je nám vrozený od dob lovců sběračů. Jestliže toužíme po rovnosti, není to utopie, jak nám je proklamováno, ale podstata naší existence.

 

Znamená to, že všechny pokusy udělat svět v každém ohledu spravedlivý, není pošetilost a výmysl pomatených nenapravitelných snílků, ale věc daná ze samé podstaty lidství. Co se týče současnosti, je vědecky prokázáno, že sociální nerovnost ve společnosti způsobuje stres.

 

Doba předvěké  se soudržnosti nás minula, a tak se postupně podstata materiální rovnosti vytrácela, byli jsme si rovni před Bohem, když jsme zabili Boha, měli bychom si být rovni před zákonem. Touha po materiální rovnosti se nikam nevytratila, vybral jsem schválně slova kritika marxismu Karla Poppera, který k tomu píše:

 

Marx ukázal – a to bylo tehdy podstatné - , že žije ve špatném společenském světě, ve světě, kde je na jedné straně potlačování a vykořisťování, hlad a bída, a na druhé straně luxus. Tím Marx vykonal velice mnoho a přispěl tak k reformování našeho světa.

 

Obsah hesel francouzské revoluce rovnost a bratrství se po pokusech komunismu stále dosud nepodařilo naplnit, tento obsah byl zploštěn pouze na ideologický pojem volnosti, s důrazem na volnost (svobodu) obchodu. Již svoboda před zákonem a volnosti pohybu je limitovaná pouze výší vašeho konta, svoboda se často využívá jako štít pro nezodpovědné jednání. Nakonec docházíme ke skutečnosti, že konstrukt svobody je naprosto devalvován a diskreditován.

 

V jednom rozhlasovém pořadu psychaitr Radkin Honzák vyprávěl, jak v úplně prázdné tramvaji viděl dívky, které si zásadně sedaly na místa pro invalidy, protože byl zvědavý, nedalo mu to, a zeptal se jich proč? Odpověděly mu: „Máme přeci svobodu.“

 

Tím je řečeno vše.

https://dvojka.rozhlas.cz/meteor-o-amundsenove-vyprave-objevu-prvni-planetky-a-zivote-vcel-8644155

https://sok.bz/clanky/2008/bohumir-pavelek-moc-a-jeji-obeti-moc-a-jeji-umeni

Autor: Jan Lněnička | pondělí 3.1.2022 12:54 | karma článku: 18,78 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93