Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EH

Ekonomické rovnosti dosáhneme maximálně cestou komunismu, že všichni budou mít málo. Osm miliard boháčů naše planeta neunese.

Jenže vynucená rovnost vede k letargii.

Taky je fajn, že svoboda je omezená finančními možnostmi. Už teď třeba cestování je víc zátěž než přínos. A hodně lidí si ji plete s právem na sobectví.

0 0
možnosti
PK

Možná bych napsal cosi o rovnosti profesní mezi ženou a mužem ve světě, ale na rozdíl od vás si myslím, a nejsou to má slova, že téměř každá víceméně rovná cesta časem vede k extrému.

0 0
možnosti
JL

Ono je to trochu složitější, než to maluje autor - stačí si přečíst nějaké důkladnější dějiny, případně "Uspořádání světa" od Kissingera. Je pravda, že rovnost byla a je u tzv. primitivů, které si ztotožňujeme s pravěkem. Rovnost byla ovšem tak nějak vynucená tím, že zdroje nebyly (nějaké pravěké kmeny ještě přežívají v Amazonii nebo na Andamanech). Jakmile ale zdroje byly - což souviselo se zemědělstvím, začaly se tvořit mocenské hierarchie. Současně začala akumulace kapitálu - řekl by Marx - a to už ve starověku. Solidarita je něco jiného než rovnost, ta funguje hlavně mezi příbuznými. Například o moderní Číně je známo, že ač ji nazýváme socialismem, tak tam nemají důchodové pojištění. Tradice, že o rodiče se starají děti, tam ještě nebyla zapomenuta. S nástupem zemědělství se akumuluje bohatství, vytvářejí se říše, mocenské hierarchie, království, despocie, diktatury. Změnou ve vývoji byl vznik demokracií, (něco se vyskytovalo už ve starém Řecku, ale to byly izolované ostrůvky pro elitu). Demokracie sice odstranily mocnářství, království, ale kapitalismus vytváří třídy, což je taky hierarchie nyní už založená jen na penězích. Elity vždycky akumulovaly bohatství na úkor "spodku", který byl buď zcela zbaven svobody nebo částečně. Tendence tvořit hierarchie pokračuje i v moderní demokracii - ale byl vynalezen sociální stát, protože kapitalisty trošku vyděsily marxistické režimy se zálibou kapitalisty a vůbec bohatší podnikatele střílet nebo zavřít do gulagu, případně je revolučně zkulturnit. Takže přirozená tendence homo sapiens je hromadit bohatství a posilovat moc. Tak to běží už minimálně 12 000 let. Vznik moderní monarchie, kamuflované despocie vidíme nyní v EU. Paradoxně jsou jednotlivé národy zbavovány pravomocí, aniž by byly vojensky poraženy.

1 0
možnosti
MK

Co je to za blábol, že rovnost je přirozená? Jediná správná rovnost je rovnost před zákonem. Ale materiální rovnost je totální nesmysl.

Každý se chce materiálně zajistit jak nejlépe dovede. A kdo to dovede lépe než ostatní, ten prostě bude mít více. Jak prosté.

Touhu po rovnosti mají pouze ti neschopní, kteří toho moc nedokážou. A chtějí svou neschopnost kompenzovat právě tou rovností. V minulosti tu byl režim, který této touze vycházel vstříc a všichni víme jak to dopadlo.

3 0
možnosti

Zajímalo by mě, jak by si autor představoval tu r o v n o s t. Když nebude nikdo držet kapitál a všichni budou mít zhruba stejný příjem, kdo tedy ty firmy povede a ponese riziko podnikání? Jednotlivec za s t e j n é peníze jako všichni ostatní? Nebo snad stát? To už tady bylo a víme, jak to dopadlo. Takže tu opět máme to staré dobré - ze všech špatných řešení je kapitalismus to nejlepší. :-)

2 0
možnosti
PB

Umělé cpaná rovnost je zločin a popření přírodního vývoje. Společného se spravedlností to má asi tolik, co komunisté s pravdomluvností.

3 0
možnosti
VV

Dodam take ze proto, aby ti svobodomilovni rytiri mohli se svymi SUV zabirat mista pro telesne postizene.

0 0
možnosti
Foto

Touha po rovnosti není v žádném případě přirozená. Přirozená je touha po svobodě.

4 0
možnosti
Foto

Proč tedy bylo největším trestem vyobcování ze společenství?

0 0
možnosti