Omezení volebního práva důchodcům?

Jsou to právě důchodci, v nichž dosud tříme hnisající nádor komunismu, s nímž se slzou v oku vzpomínají na staré dobré časy socializmu a svou zapšklostí  a volbou populistických stran, tak kazí pohled na náš  krásný nový svět.

Ano, všichni starouši nejsou takoví, i oni se v dnešní juvenilní době snaží držet krok a všelijak se liftingem a názory modulovat do rolí rozverných mladíků, i oni vědí jaké správné strany hlas vhoditi do urny, ale bohužel těch uvědomělých je pomálu a naopak těch, kteří s nataženou rukou žádají stále "valorizovanější" částky od státu, je většina. Při volebním klání se tak strany musí ohlížet na tuto stále se navyšující se kohortu těchto vpravdě zbytečných obyvatel, aby uspokojily i jejich zájmy, z čehož těží populisté, jež jim slíbí větší prebendy, čímž mají potom větší šanci získat od těchto nezodpovědných gerontů ve volbách více hlasů, než strany vůči státu zodpovědné, které jim, jak nyní vidíme, dají tak akorát suché z nosu.

V článku pro Seznam Médium pan Skácel navrhuje:

Například by mohla být zavedena pravidelná zdravotní prohlídka nebo testy kognitivních schopností, které by pomohly posoudit, zda jsou senioři schopni učinit informovaná rozhodnutí při volbách. Tato opatření by zohlednila individuální rozdíly mezi seniory a zajistila by, že by volební právo bylo omezeno pouze těm, kteří již nejsou schopni plně se zapojit do demokratického procesu.

https://medium.seznam.cz/clanek/martin-skacel-omezeni-volebniho-prava-seniorum-je-cas-zavest-horni-vekovy-limit-8806

Převedu-li tento návrh do hovorové řeči, bude znít zhruba takto:

Kdo volí Babiše (neboť zmíněný článek je mířený na jeho hnutí ANO), je na palici!

Naproti tomu by mělo dojít ke snížení věkové hranice u voličů o dva roky, o čemž se uvažuje. I to je vynikající nápad, který přinese nové čerstvé pohledy a mohl by pomoci rozčeřit stojaté vody naší politické scény. Také tito mladí lidé podobně jako důchodci od státu spíše dávky čerpají, než je do něj odvádějí a navíc jsou (podle pana Skácela) méně manipulovatelní. Zlí jazykové sice v diskusi namítají, že mladí jsou naopak nejsnáze ovlivnitelní a uvádí příklady komsomolců, Rudých gard v Číně nebo Hitlerjugend, ale to jsou jistě dějinné anomálie. 

https://generace20.vosp.cz/domaci/snizeni-vekove-hranice-volebni-ucast-nezvysi-kampane-zamerene-na-mlade-by-vsak-mohly

Počítám, že je správné, aby zvláště ti, kteří se již jednou ukázali býti nespolehlivými  zastánci předchozího systému tím, že se valnou měrou ve svém jarém čase podíleli na antisocialistickém převratu, byli z rozhodování o politickém směřování naší vlasti, zcela vyloučeni.

Některým z nás starších totiž již začíná svítat, že tento systém je stejně mizerný, jako byl ten předchozí.

Abych obě úvahy o snižování či zvyšování věku voličů docela pohřbil, osobně si myslím, že je to nesmysl. Věk prvovoliče 18 let je nastaven správně a možnost volby až do věku neurčitého též. Problém zřejmě bude korespondenční volba a dost dobře nevím, proč by měli volit občané žijící dlouhodobě v zahraničí.

Autor: Jan Lněnička | úterý 16.5.2023 16:57 | karma článku: 37,64 | přečteno: 1533x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93