Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko – červí křižovatka michelinských lahůdek

Abych přispěl k tomu, aby se z Česka stala křižovatka Evropy, a jen nekritizoval vládu, rád bych přispěl připravovaným nástinem kuchařky z brouků a červů, jež by získáním michelinské hvězdy měla povznést Česko na světovou úroveň.

V knize Osudy dobrého vojáka Švejka, vypráví hlavní postava knihy o řezníkovi, který dlouho tajil, že do svých velice chutných klobás přidává cvrčky, jelikož onu pasáž nemohu najít, domnívám se, že dopadl špatně. Ano, ve „Švejkovi“ je skutečně to, co není ani v Bibli.

 

Také známý Jiránkův vtip s Jírou z Maršova, který žere chrousty, by již nebyl vtipný. Dnes by byl Jíra z Maršova trendy. https://cz.pinterest.com/pin/125326802102027475/

 

Krize přeje tomu, že se cvrčků dělá sekaná a chrousti se chroustají sušení. Brouci a červi jsou potravou budoucnosti, ale jak je připravovat? Jistě, prodávají se brouci sušení: potemníci, larvičky, již zmínění cvrčci, mouční červi, které dříve hospodyňky vyhazovaly i s obsahem, mohou nyní být vhodnou přísadou do těsta, v roce 1921 přidala Evropská komise na seznam schválených jídel i sarančata, zde bych se zastavil.

 

Od červů na stáncích až k michelinské hvězdě

Bylo to právě ohromné saranče, které přistálo uprostřed naší kuchyně, jež mě přimělo, abych se zamyslel. Co s ním? Zavolal jsem příteli na telefonu, který mě podnítil, abych si ho připravil k jídlu, slovo dalo slovo, což pak vedlo k tomu, že bychom pro takové příležitosti měli sepsat kuchařku. Naším cílem je tuto krmi přivést od sušených produktů či smažených červů ze stánků na festivalech, do restaurací I. cenové skupiny, potažmo získat michelinskou hvězdičku, jež naší zemi přivede mezi nejvyspělejší ekonomiky světa, přesně jak si ve svém projevu na konferenci reVize Česka maluje premiér Petr Fiala. Po poněkud obsáhlém úvodu přejděme k receptům.

 

První prajednoduchý recept, který vznikl ještě týž den po nalezení nešťastného brouka je saranče na divoko:

Saranče dovedným úchopem ulovíme (tzv. Rožníčkův hmat) otevřeme ústa, brouka strčíme do ústní dutiny, kterou rázně zavřeme a šedesáti (ne více, ne méně) skousnutími jej ústech rozemeleme na kaši smíšenou se slinami a polkneme. Na jednu porci doporučujeme 200 ks sarančat.

 

Trochu složitější jsou pak sarančata na přírodní způsob:

Připravují se stejně jako přírodní řízky s tím rozdílem, že sarančeti odstraníme nožičky a ostatní trčící části, skalpelem jej podélně rozkrojíme, jemně naklepeme a tak půl minuty smažíme po obou stranách na másle.

 

Nejtěžší ozkoušený recept jsou Nadívaná sarančata po Třebíčsku:

Sarančata jsou nadívaná mravenci, a protože právě na Třebíčsku žije v Čechách nejvíce mravenců, byl tento recept právě podle této oblasti nazván. Pokud znáte přípravu španělských ptáčků, jste doma. Jen do nádivky místo vejce, slaniny a buřtů použijeme mravence; do poloviny rozkrojené saranče potřeme hořčicí, vyplníme jej dle velikosti brouka mravenci a jednoduše zašijeme. Ze všech stran jej opečeme na cibulce a vývarem z potemníka podléváme. Vaříme 23 minut. Když je nadívané saranče již měkké, vyjmeme jej, připravíme omáčku a znovu ho vložíme zpět, aby se chutě spojily. Jako přílohu doporučujeme knedlík připravovaný v mouce s moučnými červy. Kvůli pohodlnější manipulaci při přípravě pokrmů radíme pořídit si profesionální mikroskop a solidní preparační soupravu.

 

Poznámka:

V Česku nejsou sarančata natolik rozšířená jako například v Indii, kde dokáží zničit celou úrodu. Indové by tak mohli pěstovat plodiny ne kvůli úrodě, ale kvůli sarančatům, hlad by jimi zahnali nejen lidé v Indii ale po celém světě. Co se týče mravenců, víte že, na jednoho člověka jich připadá dva milióny?

 

Lahodnou náhradou těstovin jmenovitě špaget jsou žížaly. Přípravu žížal ve vroucí osolené osolené vodě zvládne i kuchař začátečník, pak již se stačí rozhodnout, zda si dáme žížaly po neapolitánsku, po boloňsku, toskánsku nebo špagety pomodoro, carbonara, atd.. Viz.

https://www.nejrecept.cz/kategorie/spagety

 

Zachráněný roháč

Minulý týden, když jsem šel na procházku se psem, potkal jsem uprostřed silnice brouka roháče, aby ho nic nepřejelo, sebral jsem ho a přinesl domů. Uvažoval jsem, jak bych ho mohl připravit. Vznikl recept, který si dle mého mínění, klade nárok na kýženou michelinskou hvězdu, nazval jsem jej Blanšírovaný Roháč s rukolou, zásmažkou a limetkovou zálivkou:

Postup přípravy není tak úplně jednoduchý, ale zkušená/ý kulinář/ka jej dokáže zvládnout. Nejprve roháče společně rukolou spaříme v osolené vodě, obé vyjmeme a položíme na připravenou misku. Vodu ochutíme bujonem plzáka španělského a moukou s moučnými červy, mícháme 20 minut, po této době vrátíme roháče i rukolu zpátky do hrnce. Vzniklou omáčku, tentokrát již bez míchání necháme zcela vyvařit, až se na dně hrnce utvoří připálená krusta, brouka vyndáme na připravený talíř a hrnec vyhodíme. Nakonec pokapeme limetkou a je hotovo!

Vše z domácích zdrojů, například pavouk.

Jak vidíte, všechny ingredience z naší kuchařky jsou ze zdrojů, které můžeme nalézt doma nebo v přírodě kolem nás. Na závěr naší snahy povznést Česko na světovou úroveň zmíním slavný citát JFK:

 

„Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co ty můžeš udělat pro svoji zem.“

 

 

A já říkám: „Staňme v oboru přípravy pokrmů z červů a brouků kulinářskou velmocí! Na víc stejně nemáme.“

 

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-hmyz-k-jidlu-budoucnost-ktere-veri-i-ceske-firmy-40419210

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/mravenci-u-telce-na-vysocine-a-jejich-naucna-stezka-u-boru.A170511_2325214_jihlava-zpravy_mv

https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/projevy/projev-premiera-petra-fialy-na-konferenci-revize-ceska-206139/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 10.9.2023 19:20 | karma článku: 15,68 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 29,41 | Přečteno: 743x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,70 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 946x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,40 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1014x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik