Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Štědrý den-crazy day

Štědrý večer je podivuhodný den: křesťané slaví narození údajného židovského krále, který je štědře obdaruje, ač vlastně ještě není na světě, protože se narodí až následujícího dne, tedy 25 prosince. A co ten den dělají židé?

Podle kanadského dokumentárního filmu Sen o židovských vánocích je většina židů-tedy alespoň  amerických židů, ten večer v čínské restauraci.  To proto, že křesťané právě slaví narození jejich-tedy židovského krále -a tudíž nepracují, takže  většina restaurací je zavřena a otevřené jsou ty čínské. Mimochodem Puritáni zvyk nepracovat na vánoce velmi odsuzovali.

Hodně koled, které křesťané o vánocích zpívají, složili také židé. Například Irving Berling, který si po příjezdu do Ameriky  změnil jméno,( prý dokonce na vánoce zemřel jeho syn,) přesto právě on je autorem nejslavnější vánoční písně Já sním o vánocích bílých...Ježíše-tedy židovského krále a křesťanský rozměr vánoc ale zcela odstranil a nahradil jen zimními radovánkami. Další slavná koleda židovského autora jsou třeba Stříbrné zvonky.Proč právě židovští autoři složili tolik vánočních písní přestože sami vánoce neslaví?  Třeba Rudolfa-soba s červeným nosem vymyslel také žid v roce 1949 byl o něm dokonce natočen i film. Odpověď opět podle zmíněného kanadského dokumentu je jednoduchá- dobrý obchodník hned pochopí, že písnička o vánocích bude mít v křesťanském světě větší  úspěch-a tudíž prodej a finanční výnos, než jakákoliv jiná písnička. Přinejmenším má zaručeno, že se bude rok co rok opakovat a stane se z ní evergreen. Pokud vám to zní příliš cynicky-mně osobně ano  ale jak jsem koupila tak prodávám-tak je to doslovně řečeno v tom dokumentu.

Ale zpět k tématu-takže 24.prosince slavíme narození židovského krále, který nám nosí dárky, prestože vlastně ještě není na světě, jelikož  se narodí až den poté. Mimochodem právě 25.prosince, tedy ve stejný  den se narodil také Mithra (jaká to náhoda) a mithraismus byl po určitou dobu ve starověkém Římě velmi oblíben. Dnes se o tom ví málo, protože poté co křesťanství získalo navrch, byla většina svatyní, kde byl Mithra uctíván, zcela zničeny. Ale i dnes je možné v Římě některé navštívit, což mohu osobně potvrdit, ale o tom snad jindy v samostatném blogu.

Podobu českého Ježíška si odvozujeme od Pražského Jezulátka, které z vosku vymodeloval mnich někde ve Španělsku a do Prahy přinesla španělská šlechtična, stavíme betlémy, které ve třináctém století vymyslel pro změnu  italský mnich František z Assisi   zdobíme stromečky jsme zas převzali od Němců, a první se u nás začaly objevovat až v devatenáctém století (mimochodem i stromeček církev původně odsuzovala jako pohanský zvyk), smažený kapr jako štědrovečerní večeře se ujal až v padesátých letech století dvacátého,a patří mezi nejmladší štědrovečerní tradice, bramborový salát, který k němu servírujeme, pochází velmi pravděpodobně z Ruska, ale ti ho převzali od Němců.

Přestože ve většině zemí se dárky rozbalují až 25. prosince, my Češi musíme mít opět něco extra a rozbalujeme už večer. Jak malé nedočkavé děti----ačkoliv třeba židovský šabat také začíná už večer v pátek. Nejsme my Češi nakonec judaismem víc ovlivněni než si umíme připustit?

Nejméně logické je pak to předvánoční pucování oken a gruntování-copak se Ježíšek nenarodil v chlévě? Dřív se prý právě proto dávalo pod stůl trochu slámy Takže pokud  návrat k tradicím, tak zakázat vánoční úklid  a i toho obalovaného kapra, protože  ten se masově ujal době bolševika-předtím se jedl na černo se švestkovo-perníkovou omáčkou. Poprvé smaženého kapra najdeme v knize Magdalény Rettigové, ale tehdy byl spíš pro bohaté rodiny, ačkoliv v biblický dobách byl naopak symbolem chudoby, protože to byla nejlevnější ryba. To ovšem v mnoha zemích platí i dnes a mnozí lidé ho nahrazuji třeba lososem.

Prostě stará česká klasika o níž se domníváme, že tím dodržujeme dávnou tradici předků, je vlastně taková podivná globalizační směska a kdyby se díky stroji času mezi námi  objevil nějaký praprapředek. tak by se asi moc divil jak podivně a cizácky slavíme vánoce dnes.

Ale abychom si rozuměli, bez stromečku cukroví, betlému a smaženého kapra, si vánoce představit ani neumím.- mimochodem i ten stromeček církev původně zakazovala jako pohanský zvyk, stejně jako uctívání vody a ohně a jiné zvyky, které dnes už mylně považujeme za křesťanskou tradici

zdroj - zmíněný kanadský televizní dokument Sen o židovských vánocích byl odvysílán 21.12. na Ct art

více o mitraismu najdete na wikpedii a zbytek zas v knize Evy Tinkové České svátky a tradice

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | pondělí 24.12.2018 10:17 | karma článku: 17,08 | přečteno: 1582x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 934x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 215x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 173x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik