Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro jednu chybu zapomenout celoživotní dílo?

Přes svátky jsme se dojímali poslechem překrásné Rybovy Vánoční mše. Málokdo jako on dokázal tak slavit Boha a narození Syna jeho, a tím přispět  k velikosti, nechceme-li užít méně ušlechtilé ač přiléhavé slovo, propagaci církve.

Byla jsem kdysi v Rožmitále  podívat se na jeho hrob, zašla jsem i do lesíku, kde došlo k jeho sebevraždě. Stojí tam mohyla. která smutnou událost připomíná. Díky hustému zalesnění, přes něž dopadá jen málo světla, což vytváří jakousi tajuplnou šerou atmosféru, je to místo trochu depresivní. Ale stromy rostou rychle a je možné, že v době  mistrovy sebevraždy to tam vypadalo jinak, stejně jako možná i dnes místo už zas vypadá jinak, protože od mé návštěvu uběhl nějaký rok.

Co mě však při čtení životopisných údajů zarazilo je skutečnost, že přesto Jakub Jan Ryba tak horlivě přispíval  svou nádhernou hudbou velikosti církve, ta odmítla ho pohřbít s patřičnými poctami. Nejen to, on byl naopak zcela bez obřadu byl pohřben na opuštěném morovém hřbitově, a teprve až po čtyřiceti letech se podařilo prosadit, aby jeho ostatky byly přeneseny nu slušnější místo.

Celoživotní úchvatné dílo jakoby nebylo nic jen pro obyčejnou lidskou slabost když si v jednom jediném okamžiku zoufalství sáhl na život. O tom, že měl dlouhodobé existenční problémy se veřejně vědělo, je proto překvapující, že se církev nesnažila tak geniálního skladatele finančně zajistit natolik, aby se mohl věnovat své tvorbě bez starostí o rodinu. Podrobnosti  lze dohledat v knize Uštvaný génius a mnohé také vyplynulo z životopisného filmu kde hudebního mistra ztělesnil pan Abrhám.Ve wikipedii lze dohledat: Podle nedávno objeveného dokumentu mohl být poslední kapkou fakt, že rožmitálský farář pravděpodobně ustoupil od rozjednané opravy kostelních varhan, které tou dobou byly rozladěny a v žalostném stavu.https://cs.wikipedia.org/wiki/Jakub_Jan_Ryba

O tom, že J.J. Ryba měl rozpory s místním farářem, což se mohlo promítnout  i do jeho nedůstojného pohřbu, svědčí informace, které před časem zjistila archivářka paní Smolová: 

Tvrdí se, že Ryba nesměl být pohřben do posvěcené půdy starorožmitálského hřbitova proto, že byl sebevrah. Podrobným průzkumem starorožmitálských matrik zemřelých bylo zjištěno, že Ryba nebyl během sta let jediným, kdo si v této farnosti z nejrůznějších příčin vzal život.S výjimkou Jakuba Jana Ryby však farář vždy zapsal, že onen člověk se sice kupříkladu utopil, ale v pominutí smyslů, a tudíž vlastně nevěděl, co činí. Možná takové lidi pohřbívali až někam dozadu ke hřbitovní zdi, stejně jako novorozeňata zemřelá bez křtu, ale nikdy je nevyobcovali kamsi na vzdálený morový hřbitov – jako právě Jakuba Jana Rybu, za jehož činem stálo vědomé rozhodnutí vzdělance. Muže, jenž v mnoha ohledech převyšoval své současníky a předpokládal, že ho pochopí až budoucí generace.Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/co-predchazelo-sebevrazde-jakuba-jana-ryby-fjb-/zpr_archiv.aspx?c=A081216_164824_kavarna_bos

Jak to vše doopravdy bylo se asi nikdy nedovíme, Už jen proto, že jeden ze dvou deníků, které Ryba psal, záhadně zmizel a nebyl nikdy dohledán, jak tvrdí Lucie Kolářová. Že by  přece jen někdo potřebovat něco zatajit? Nebo jen náhoda?
http://docplayer.cz/14067086-Stav-badani-jakub-jan-simon-ryba.html

Jisté je, že hudba která po něm zůstala, přináší potěchu mnoha generacím. Přesto je tak trochu smutným svědectvím, že ani sebevroucnější prosby k Bohu nejsou k obměkčení osudu nic platné Mimochodem  v tom hlasitém provolávání slávy Bohu a jeho synu, které jsme během svátků Ježíškova zrození opakovaně ze všech  slyšeli,  téměř zaniká zmínka o té, která na tom narození měla také podíl. Když už ne největší, tak určitě ten nejméně příjemný. Samozřejmě mám na mysli Ježíšovu matku Marii.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | středa 26.12.2018 16:02 | karma článku: 21,32 | přečteno: 2415x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 934x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 215x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 173x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik