Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pěkná vzpomínka. Inu, co Čech to muzikant.

Po revoluci o něm natočili i celkem povedený film

https://www.youtube.com/watch?v=dBMrfieVVrw

0 0
možnosti
Foto

ano viděla jsem ho ...ačkoliv pan Abrhám se mi tam typově nějak nehodil ač ho jinak zbožňuju...dík za nákuk a pěkný večer:-)

0 0
možnosti
PS

P78e65t47r 84S21k69á42c98e69l

27. 12. 2018 21:56

Dal jsem karmu. Poslední věta mne zaujala...ano, opomíjí se matka, o Vánocích. Ale Panna Maria z toho smutná není a od června 1981 se v Medžugorje věřícím zjevuje. A zjevovat a pomáhat bude dál. Viz:

https://www.medjugorje.ws/cs/messages/

0 0
možnosti
Foto

pokud vím, panenka Marie se zjevila také ve Fatimě a v Lourdách...v Medžugorje jsme byli jednou v létě a chtěli jsme vystoupat na ten kopec kde ke zjevení mělo dojít---řeknu vám že v tom horku jsem viděla všechny svaté už v půli kopce;-Dděkuji pane Petře za přečtení a pěkný večer přeju;-)

0 0
možnosti
LI

Krásná vzpomínka a připomínka díla tohoto vpravdě géniaR^

1 0
možnosti
Foto

děkuji paní Ludmilo-byl opravdu geniální

0 0
možnosti
DS

Pro mne je jeho Mše vánoční nejúžasnějším vstupem do svátků a počátkem zklidnění a rozjímání. Zvláště pak jeho :"Dej nám Bože pokoj svatý, po němž všichni dychtíme". Možná už tam je jeho volání o pomoc. škoda takového génia. Děkuji, LibuR^

0 0
možnosti
Foto

já děkuju Dášo za komentář-opravdu škoda že odešel tak předčasně-kdoví kolik krásné hudby mohl ještě složit- pěkný zbytek starého roku a šťastný vstup do toho nového:-)

0 0
možnosti
Foto

Njn, takhle to bylo... Vždycky mě na téma sebevrahů napadne "tam leží Maryčka Magdonova".

0 0
možnosti
Foto

já si zas vzpomenu na Ivetu Bartošovou nebo Anno Kareninu...dík za nákuk Klárko:-)

1 0
možnosti
VN

R^ ráda jsem si přečetla ,,, ;-)

0 0
možnosti
Foto

to mě těší Vlastičko-pěkný den:-)

0 0
možnosti
Foto

J46a94n 88Š67i34k

27. 12. 2018 10:37

Děkuji za článek, dozvěděl jsem se, díky Vám, něco nového a zajímavého. Hezké svátky

1 0
možnosti
Foto

děkuji pane Honzo vám také pohodové klidné dny:-)

0 0
možnosti
Foto

Díky, Libuško, za zajímavý článek - za připomenutí českého kantora, varhaníka, muzikanta a hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby, jehož radostná Mše vánoční se vryla mnoha generacím do srdce - hraje se stále. Ano, on měl velké osobní potíže Nepatrný učitelský plat neuživil jeho početnou rodinu, kritizoval vrchnost, ke které tehdy patřli i církevní představitelé, venkovští faráři. Byl rebel - možná se občas kvůli inspiraci napil piva nebo vína, a to se takovým, jako on, neodpouští. Co vyváděli někteří velebníčci zákristii - to se nevědělo, ne tolerovalo. Ti jeho tehdejší kritici dávno zmizeli v propadlišti dějin, J.J.Ryba a jeho hudba přináší radost lidem po staletí.... Tak to bohužel až dodnes na světě chodí - dodnes. Umělci tvoří - nýmandi je kritizují. Ještě jednou díky, paní Libo, za pěkný článek. Pěkný den. ;-)R^

0 0
možnosti
Foto

...To se tolerovalo... Ď.

0 0
možnosti
Foto

P80e66t47r 36O95m98e25l35k50a

26. 12. 2018 19:21

Děkuji za připomenutí. R^ V době, kdy Ryba zemřel, striktně platily církevní předpisy o pohřbívání sebevrahů. Sebevětší umělecké dílo neopravňovalo udělat výjimku. Světské pohřby neexistovali a sám hřbitov byl posvěcenou půdou. Takže tak.

2 0
možnosti
Foto

H30a61n36a 14V33l70k21o51v94á

26. 12. 2018 17:39

Víte. paní Libuše, církev si jde jinou stezkou než věřící...

Je to o v zásadě o "prodávání odpustků" od Jana Husa dodnes,

Kdyby člověk chtěl filosofovat, myslel by si že určitá část jakýchkoli autorit v jakémkoli systému jede v systému "odpustků".

I dnes se například najdou učitelky (a překvapivě mnoho) co hodnotí dítě podle postavení a možností rodičů...

Jan Jakub Ryba měl tu smůlu že byl génius bez ochrany "autorit".

Pro tyhle lidi mám slabost. Můj první tchán byl šéfem bicí skupiny Brněnské filharmonie a tak mám Rybovky v kostelích i velkých sálech naposlouchané dokonale.

A věřte že oni - lidi co hudbou žijí a oceňují - ho skutečně doceňují.:-)

3 0
možnosti
Foto

děkuju za komentář paní Hanko Ryba měl v životě skutečně smůlu je škoda že nežil déle a neměl lepší podmínky pro tvorbu ale i tak je myslím obdivuhodné všechno co vytvořil-pěkný zbytek svátečního dne:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik