Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové písmo? Pes je zakopaný jinde.

O novém psacím písmu se diskutuje v tisku, na školách i mezi rodiči školkových dětí, které jsou v očekávání první třídy. Podle mého názoru ale podstatu problémů s nácvikem psaní nové písmo až tak úplně neřeší.

Následující tvrzení neplatí pochopitelně pro všechny děti, ale všeobecně je možné říct, že dnešní malé děti mnohem méně rozvíjejí ruce. NEmalují pastelkami ani vodovkami, NEmodelují z plastelíny, NEstavějí ze stavebnic, NEvystřihují vystřihovánky, NEnavlékají korálky v takové míře jako jejich rodiče nebo prarodiče. Všechna tato NEdělání se odrážejí v nedostatečném rozvoji motoriky rukou, v  neuvolněnosti ruky a v nepřipravenosti na velmi náročnou činnost psaní. Pro naprostou většinu prvňáčků přichází psaní velice brzy. Pokud začínají psát psacím písmem koncem září, začátkem října, nejsou pro výuku ani zdaleka připraveni. Ještě nemají natrénováno, ani se nerozcvičili, a už mají zakleknout do bloků a na výstřel ze startovní pistole vyběhnout a závodit. Nelze se divit, že leckdy mají s během potíže a dokonce i prohrávají.

Svoje prvňáčky jsem mnoho let učila číst genetickou metodou. Potkaly jsme se spolu v době, kdy byla ještě poměrně neznámá a do škol teprve začala pronikat. Byla to tehdy láska na první pohled, nebo spíš seznámení. Čím víc jsem ji poznávala, tím jsem byla nadšenější. K dispozici byla tehdy pouze čítanka, všechno ostatní jsem musela vymýšlet a tvořit, hodně mi s tím pomáhaly právě děti. Byla to úžasná doba. Moc nás to bavilo. Pronikat do tajů čtení bylo skvělé.  A jak to souvisí s psaním?

Prvňáčci se učili číst hůlkové písmo, hláskováním, a souběžně se učili v hůlkovém písmu i psát, tvořit slova, věty. Naprosto přirozeně, propojeně, jak nám přibývala písmena, vymýšleli jsme těžší slova a pokoušeli jsme se i o věty. Písmena jsme zkoušeli psát na stírací tabulky, modelovali z plastelíny, cvičili tělem (každé písmeno mělo svůj typický postoj), psali do sešitu, malovali na papíry pastelkami, vodovkami, skládali jsme je ze špejlí. Vyzkoušeli jsme všechno, co nás napadlo a bavilo. Procvičili jsme při psaní hůlkového písma šikmé, lomené a rovné čáry. Naučili jsme se netlačit na tužku. Když jsem někdy koncem října zachytila papírek s textem, HANO MYLJU TE. PUDEŽ VEN, věděla jsem, že máme vyhráno.

Až do Vánoc jsme uvolňovali ruku malováním ve stoje, v sedě, na tabuli i na tabulky. Cvičili jsme grafomotorické cviky na papíry, do velkých sešitů, do pracovních sešitů, propojovali jsme je s obrázky, aby to děti co nejvíc bavilo. Trénovali jsme usilovně, jak roste tráva a prší z mraků déšť. Do trávy jsme malovali zvířátka, broučky a kytičky a na oblohu ptáky, letadla a balóny. Když jsme motali klubíčka, museli jsme přimalovat kočky. Do vody a vln zase patří ryby, lodě, ponorka i potápěč. Po brázdách na poli jede  traktor a skáče zajíc. Kouřit se může ve spirále  z komína, ale ze spirálek může být i dům, auto nebo kytka. Stříhali jsme, lepili, tvořili.

Bavili jsme se a hráli jsme si, ani jsme málem nepostřehli, že se vlastně učíme. Na všechno bylo dost času, nemuseli jsme spěchat.

V lednu jsme začali psát do písanek. Písmeno jsme si vždycky nacvičili ve velkém. Když jsme už nějaká písmena znali, vždycky jsme si při každém novém ukázali, že vlastně pro nás není až tak úplně nové, protože vždycky obsahuje něco z těch, která už umíme.

Princip psaní a skládání slov a vět už děti měly nacvičený z hůlkového písma, nepředstavoval proto pro většinu z nich žádný problém. Ruka byla uvolněná a připravená na psaní, takže výuka postupovala poměrně rychle. Nejšikovnější děti vykazovaly podstatné základní rysy osobního rukopisu už na konci první třídy, ostatní přešly na vlastní rukopis v průběhu druhé třídy.

V souběžné první třídě, kde výuka probíhala klasicky, začaly děti psát do totožných písanek koncem září. Přestože jsme měli oproti nim v psaní tříměsíční zpoždění, byli jsme v červnu v mírném předstihu.

Děti se sice učily psát starým písmem, ale běh po dráze papíru pro ně nebyl těžký, byly totiž dobře připravené a měly dostatečně natrénováno.

Pokud má dítě dostatek času a možností dozrát pro výuku psaní, nepředstavuje pro něj tato činnost trápení, ale báječné dobrodružné poznávání. Ne typ písma, ale příprava je určující pro úspěšné dosažení cíle.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Horká | čtvrtek 29.11.2012 9:50 | karma článku: 23,59 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Libuše Horká

Spoření na důchod? A proč vlastně?

Neustále jsme masírovaní reklamou otevřenou i skrytou o nutnosti spořit na důchod, hlavní argumentací je stále se zvyšující věk dožití. Myslím si, že to s naší dlouhověkostí nebude až tak horké.

7.2.2018 v 16:14 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Život jako tango

Někdy se stane, že se k něčemu zlehka nachomýtnete a ono vás to přitáhne a už nepustí. Z lehkonohého neohrabaného hříběte, které jste si chtěli jen tak nezávazně pohladit, se nečekaně stane pořádný kůň.

25.1.2018 v 21:50 | Karma: 7,04 | Přečteno: 146x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Pádný argument ve správný čas

Školní prostředí není a nemůže být imunní vůči změnám ve společnosti, vždy mě znovu překvapí, jak dokážou děti přesně vystihnout jednání nás dospělých a až s brutální upřímností nám zrcadlit všechny naše přešlapy, slabosti a lži.

6.12.2017 v 20:08 | Karma: 13,68 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Můj příběh se psem

Vážně nevím, jakže to dělám, že přímo přitahuji podivnosti a maléry. Jako třeba zrovna nedávno v sobotu. Hověla jsem si dopoledne sama doma v pyžamu před televizí, když tu najednou zvonek.

19.4.2017 v 21:37 | Karma: 16,85 | Přečteno: 825x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Předvánoční stres? Co třeba předvánoční pohoda!

Ráda čtu horoskopy v magazínu Ona Dnes. Ne, že bych jim přímo věřila, beru je jako hru, někdy se do mého rozpoložení trefí a jindy jde rána úplně mimo terč. Jak říkám, je to hra na co by, kdyby...

28.11.2016 v 20:47 | Karma: 13,91 | Přečteno: 188x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vláda kývla na program návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  14:31

Přímý přenos Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu schválila ve středu vláda. V první fázi by se...

Za mír demonstrujte s vašimi komunisty v Moskvě, sepsul Rouček Dostála

15. května 2024  14:25

Ve vysílání pořadu 360° CNN Prima News na téma Evropská unie a bezpečnost se pohádali kandidát za...

Dvěma pětinám rodičů nevadí děti trestat vařečkou či páskem, ukázal průzkum

15. května 2024  14:17

Bití dítěte vařečkou či páskem je nepřijatelné pro tři pětiny českých rodičů. Fackování za...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 674x
Miluji slunce, vodu a stromy, knihy, zvířata a povídání s přáteli. Psaní mě baví a nechci psát jenom pro šuplík.

Jsem spoluautorkou knihy Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózou, která vyšla v nakladatelství Triton.

Ráda bych pozvala čtenáře k dalšímu čtení na svoje stránky www.libusehorka.cz.

Seznam rubrik