Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mrtvolou snadno a rychle

   Na vlastní kůži v přímém přenosu zažívám jeden ze zajímavých paradoxů současnosti. Zatím co podle všech publikovaných informací naše společnost neustále stárne, pracovní trh naopak neuvěřitelně omládl. Před chvílí jsem měla telefon, můj nevyžádaný experiment může pokračovat.

      Absolvovala jsem další z mnoha výběrových pohovorů, opět znovu a opět zřejmě marně. Nepočítám kolikátý v řadě, s ohledem na duševní zdraví evidenci nevedu. Potulovala jsem se ulicemi Brna, abych trochu provětrala hlavu a při jednom letmém pohledu do barevné výlohy jsem si uvědomila, jak moc se změnily naše životy za čtvrt století.

     Moje matka v padesáti užívala klidu a pohody, nebylo kam ani proč spěchat. Po práci následovaly v teplém období pravidelné kafíčkové dýchánky v družné společnosti vrstevnic na lavičkách před bytovkou. Při pletení svetrů a háčkování deček se probrala všechna možná i nemožná témata. Společenství fungovalo jako svépomocná terapeutická skupina a neuvěřitelně rozsáhlý zdroj informací všeho druhu v jednom. Všechny účastnice pravidelných seminářů chodily do práce a všechny měly spočítané měsíce či krátké roky zbývající do odchodu do důchodu. Nákupy nakoupené, byty uklizené, sportovní a jiné aktivity se moc nenosily, čas plynul poklidně a pravidelně. Seriál v televizi běžel jeden a sledovaly ho všechny, každý díl byl důkladně zhodnocen a oceněn. Dámy nosily stejnou natočenou trvalou, propínací bavlněné šaty a na nohou pantofle. Hlavním tématem rozhovorů byly sňatky dětí, porody a vnoučata, pikantnosti ze života sousedů.

      Pravda, matka se občas asi cítila trochu odstrčeně. V době, kdy mé vrstevnice byly většinou úspěšně vdané a pečovaly o jedno až dvě děti, případně už byly šťastně rozvedené, jsem si já žila svobodný volný život. Dnes se vůbec mámě nedivím, že propadala občas černým myšlenkám, že mě s prošlou záruční lhůtou už nikde neudá, a stupňovala nátlak směřující k mému zařazení do stáda mladých manželek a matek.

      Právě jsem dospěla do tehdejšího věku mé matky. V bytovce už nebydlím a na plánování kafíčkového dýchánku potřebujeme pečlivou analýzu termínů v plánovacích kalendářích. Přestaly jsme plést i háčkovat, i když mnohé z nás ještě asi úplně nezapomněly základní postupy a po krátkém tréninku bychom se mohly rychle dostat do formy. O seriálech se moc nebavíme, těžko bychom našly nějaký, který sledujeme všechny, děti a manžely probíráme pouze okrajově, když se děje něco mimořádného. Chápeme, že se potomci do manželství příliš nežennou, není kam spěchat. Máme tolik témat k rozhovoru, že vymezený čas nestačí ani náhodou. Žijeme aktivně, studujeme, cestujeme, sportujeme, pečujeme o sebe, oblékáme se mladistvě. Úplně nejčastěji ale řešíme co nás pálí v práci. Téma, které naše matky přecházely jednou maximálně dvěma větami, nám vydrží na hodně dlouho. Realizace v zaměstnání je pro nás důležitá, byť problémy jsou všude, ale práci většinou máme, zatím.

      Velice málo stačí k tomu, aby se z aktivní atraktivní ženské, za kterou se nejeden chlap na ulici rád ohlédne, stala ubožačka hodná politování a stará neperspektivní baba, která by se měla poohlédnout po lavičce v parku nebo pěkném místu na hřbitově a přestat trapně zaclánět.

      Stačí ztratit práci. V tu chvíli má schody namydlené a sjet může jenom dolů. Vzdělání? Zkušenosti? Chuť a čas pracovat? Koho to zajímá?! Pohovor vede mladý úspěšný vymydlený muž nebo mladá vyšperkovaná slečna ve věku jejich dětí, plus mínus nějaký ten rok. Vážně si někdo myslí, že by přijali do svého pracovního kolektivu někoho, kdo jim připomíná vlastní matku? Já v jejich věku rozhodně ne!

      Zatím jsem to nevzdala, bojuji a snažím se myslet pozitivně. Jenom mi nějak začíná unikat, proč si vlastně dává vláda takovou práci se zvedáním hranice odchodu do důchodu, někam k pětašedesáti, když v padesáti jste na trhu práce mrtvý muž, vlastně žena.

           

             

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Horká | čtvrtek 22.11.2012 22:19 | karma článku: 26,55 | přečteno: 1243x
  • Další články autora

Libuše Horká

Spoření na důchod? A proč vlastně?

Neustále jsme masírovaní reklamou otevřenou i skrytou o nutnosti spořit na důchod, hlavní argumentací je stále se zvyšující věk dožití. Myslím si, že to s naší dlouhověkostí nebude až tak horké.

7.2.2018 v 16:14 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Život jako tango

Někdy se stane, že se k něčemu zlehka nachomýtnete a ono vás to přitáhne a už nepustí. Z lehkonohého neohrabaného hříběte, které jste si chtěli jen tak nezávazně pohladit, se nečekaně stane pořádný kůň.

25.1.2018 v 21:50 | Karma: 7,04 | Přečteno: 146x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Pádný argument ve správný čas

Školní prostředí není a nemůže být imunní vůči změnám ve společnosti, vždy mě znovu překvapí, jak dokážou děti přesně vystihnout jednání nás dospělých a až s brutální upřímností nám zrcadlit všechny naše přešlapy, slabosti a lži.

6.12.2017 v 20:08 | Karma: 13,68 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Můj příběh se psem

Vážně nevím, jakže to dělám, že přímo přitahuji podivnosti a maléry. Jako třeba zrovna nedávno v sobotu. Hověla jsem si dopoledne sama doma v pyžamu před televizí, když tu najednou zvonek.

19.4.2017 v 21:37 | Karma: 16,85 | Přečteno: 825x | Diskuse| Společnost

Libuše Horká

Předvánoční stres? Co třeba předvánoční pohoda!

Ráda čtu horoskopy v magazínu Ona Dnes. Ne, že bych jim přímo věřila, beru je jako hru, někdy se do mého rozpoložení trefí a jindy jde rána úplně mimo terč. Jak říkám, je to hra na co by, kdyby...

28.11.2016 v 20:47 | Karma: 13,91 | Přečteno: 188x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 674x
Miluji slunce, vodu a stromy, knihy, zvířata a povídání s přáteli. Psaní mě baví a nechci psát jenom pro šuplík.

Jsem spoluautorkou knihy Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózou, která vyšla v nakladatelství Triton.

Ráda bych pozvala čtenáře k dalšímu čtení na svoje stránky www.libusehorka.cz.

Seznam rubrik