Vymizí korupce ve zdravotnictví?

"Obecně můžete mít jednu nemoc řešitelnou čtyřmi způsoby. A lékař vybere ten způsob léčby, za který si třeba předáte obálku nebo něco podobného. To chce vláda teď zarazit. Řekne se, na co máte nárok a když budete chtít lepší řešení, tak si za to regulérně připlatíte...." poslanec Štastný v ČT

zdroj: Google

Zdravotní reforma se tak nějak „kuje“ v zákulisí a pacient dostává je kusé informace.

„Právě nevědomost lidí se prý snaží plánovaná reforma ošetřit. Dneska pacient neví, co má v nemocnici dostat, neví, na co má nárok, to je šílenost, která nemá obdoby, rozčiloval se Šťastný. Musí se definovat, na co má pacient nárok."

Ale to není úplmá pravda. Podle dostupných informací, bude zase v "krizových" situacích  určovat léčbu, podle svého rozhodnutí, příslušný lékař. Co bude bránit , aby při dnešních zvyklostech -s obálkou v kapse, přítomný lékař diagnistikoval místo standardu nastandard?

A budeme tam, kde jsme nyní.

Žádné reformy, ani restrikce nezmění zaběhnuté myšlení lékařů i pacientů. Obálky se dávali, dávají a jak to vypadá budou se moci dávat i nadále. S nepatrnám rozdílem. Oba dotčení budou vědět, že překročují nové nařízení. .

A tak lze jen doufat, že důsledná konrola zabraní těmto  zaběhnutým praktikám. Bez obálek...

 

Zdroj:

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/197681.aspx

Napsáno pro blog iDNES

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libuše Čiháková | pátek 20.5.2011 14:06 | karma článku: 9,91 | přečteno: 1761x