Topolánek i Klaus jsou najednou zděšeni. Někteří už dávno.

Závažné popáleniny po vhození zápalných láhví do bytu utrpěli tři Romové - 27letá matka, 33letý muž a jejich dvouletá holčička, která na popáleniny umírá. Ale copak zápalné lahve nelétaly do bytů cikánům už v minulosti? Nespočet případů útoků na Romy vyjmenovávali v televizních zpravodajstích. A co ministr Langer?

foto Sooa Lechnerová

Žádný razantní postup, důsledné vyšetření všech případů,  odsouzení a tvrdé potrestání extremistů. Žádné zařazení této citlivé problematiky jako mimořádně důležitý bod na  jednání vlády! Dočkali jsme se jen trapné a neuměle napsané žádosti, podané k soudu, o zakázání  jedné extremistické strany.

Asi jsem nebyla sama, komu se po zrůdném rasistickém činu špatně usínalo.  A neni divu jaký jsem měla sen.

Viděla jsem v něm svého vnuka, urostlého, černovlasého vysokoškoláka, pochodujícího mezi neonacisty, vykřikovat  nenávistná hesla: "Čechy Čechům! Židi a cikáni do plynu! Chceme čistou rasu!" Krve by se ve mne nedořezal. 

Co tu dělá můj chlapeček? Kde se stala chyba? Kde se v něm vzala nenávist k lidem, kteří mu nic neudělali? Kam se poděla rodinná výchová? Kde je nabádání neubližovat slabším a pomáhat potřebným?

Popadla jsem klacek a rozběhla se k běsnícímu davu. Vtom se z druhé strany blížila cikánská domobrana. V   nastalé vřavě jsem už nedostala možnost vytlouci vnukovi z poblázněné hlavy "nečistou rasu." Můj černovlasý, černooký a jarně opálený vnouček, považovaný v tu chvíli zřejmě za cikána,  dostával  od holých lebek nakládačku, hlava nehlava. Marně volal, že on je čistá rasa, že hájí jen čistou rasu. 

Zůstal ležet v kaluži krve a ve vyhasínajích očích se zračila otázka?  Proč já?  Už jsem nestačila povědět, že jen proto, že vypadá jako cikán. Jako nečistá rasa, která určitě nepracuje, zcela jistě krade a obírá bílé o sociální dávky...

Podle odstupujícího premiéra je nutné bojovat s "ideologickým extremistickým podhoubím", z něhož se rodí podobné útoky.

Škoda, pane Topolánku, že jste při své nedávné kontole na ministerstvu vnitra neshledal  žádná pochybení. Že jste mlčky přihlížel jak ministr Langer čekal, čekal a čekal, až doba uzraje. A jak je vidno, doba přezrála, a to nejen pro Ivana Langera.

 

 

 

Autor: Libuše Čiháková | pondělí 20.4.2009 12:59 | karma článku: 23,68 | přečteno: 1520x