Pane ministře, budou vás nenávidět. A jak!

„Řeknu něco, kvůli čemu mě budou někteří lidé nenávidět. Špatná péče o staré lidi je primárně selhání rodin, protože ty mají své předky na starosti především," říká ministr Nečas.

Ministr Petr Neeas má 4 ditizdroj http://www.mpsv.cz/cs/3042

Před časem jsem publikovala článek "Naší normou je bordel?", za který i mne někteří lidé nenávidí. Cituji z článku :

„Není normální, aby muži opouštěli své ženy s malými dětmi, aby opouštěli stárnoucí manželky  kvůli svým mladým milenkám a rozbíjeli tak rodiny! Není normální, aby dospělé děti vymáhaly od starých rodičů jejich důchody! Není normální ani morální odkládat postižené děti a staré lidi do ústavů!  Špatnosti se určitě nepřestanou dít, ani kdybychom se na hlavu postavili. Ale pro budoucnost by bylo dobré vědět, že to je amorální!"

Díky  redaktorovi  MF Dnes Ondřeji Štastnému, který se nebál inkognito jako sanitář proniknout do LDN, jsme se dozvěděli: Že tam staří lidé trpí a předčasně umírají hlady a žížní! Že jsou často bez možností si  přivolat  pomoc  tlačítkem u postele! Že se falšují zprávy o zdravotním stavu a léčbě pacientů.

Ale ruku na srdce! Kolik z nás nemělo o těchto praktikách alespoň tušení? Kolik  z nás nevědělo, že v těchto zařízeních lidé umírají jak na běžícím páse? A kolik z nás bylo, nebo je přesvědčeno, že staří lidé jsou jen na obtíž mladým a že je povinnosti státu se o ně postarat? Kolikrát jste slyšeli nebo sami vyřkli bez stopy studu  že „máme svých starostí dost”?   Kolik  z nás, a teď už opravdu ruku na srdce, nevědělo, že takovéhle chování, výmluvy a argumenty jsou svinstvo a zločin proti lidskosti?

V  dřívějších dobách by lidé takového synáčka či dcerušku, pokud by rodiče odložili do ústavu (říkalo se jim chudobince), ukamenovali, nebo by se museli před lidmi hanbou propadnout. Dnes se takové chování považuje za normální a nikdo se nad ním ani nepozastaví.

Premiér Topolánek, který problém kolem starých lidí také nechce vidět,  je přesvědčen,  že za aférou a  celou diskusí kolem LDN se skrývá jen „klacek na ministra zdravotnictví Julínka”. To snad ani nemohl myslel vážně!

Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr se zase domnívá, že  problém pomůže řešit zdravotnická reforma. Snad, ale jen částečně.

Na rozdíl od  obou pánů jsem přesvědčena, že problém nebude vyřešen do té doby, dokud děti nepochopí, že postarat se o své rodiče, buď vlastní péčí či finančním přispěním, je jejich  neoddiskutovatelná morální povinnost.

Tak, a teď jsem opět připravena čelit útokům za mé názory. Každé vyjádření  se tak stane obrazem morálních kvalit jedince. 

 

 

více na www.3lipy.wz.cz

Autor: Libuše Čiháková | pondělí 21.7.2008 6:00 | karma článku: 40,33 | přečteno: 8315x