Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Lumenn-verya

27. 7. 2008 18:42
Podřídit se přírodě a zemřít včas

To je vše, co bychom my lidé měly dělat. nepřesluhovat a ve chvíli kdy naše těla překročí hranici kdy se o sebe už sama nepostarají, je načase to zabalit. Zemřít včas je služba mladým generacím, není to nic špatného a divného, všechna zvířata (a donedávna i člověk) to tak dělají miliony let. Já až budu stará, nemocná a na obtíž, zemřu. Nechápu zbytečné lpění na životě, který už nepřinese nic nového. Za tento názor mě budou nenávidět více, než pana ministra, tím jsem si jistá :)

0 0
možnosti
V

vrabal

27. 7. 2008 19:27
Re: Podřídit se přírodě a zemřít včas

Omyl. Většina lidí vás pochopí. Je to názor ale, který se obrátí proti vám. Co je to služba mladým generacím? To že se zabijete až budete stará? To, že dáte dětem příklad, jak si mají počít ve stáří? PROČ SI MYSLÍTE, ŽE BUDETE NĚKOMU NA OBTÍŽ? A jak víte, že vás nic, až budete nemocná, už nic nečeká? Tak jako dobrá matka nezabije svoje nemocné dítě, tak i děti by to jistě neudělaly, ani nechtěly, abyste se zabila. Máma je pořád Vmáma

0 0
možnosti
KV

rybizek

25. 7. 2008 21:36
Vazena damo, KARMA!

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

25. 7. 2008 1:40
Já jsem věděl,že jste schopna papouškovat..

,ale tak moc?;-D;-D Uvědomte si,že pokud se zpoplatní i tahle věc..začne se zpoplatňovat všechno. Bude tady stát, který všechnu zodpovědnost přenesl na jedince a jeho příbuzné a přesto bude vybírat nehorázné daně.Komu to asi poslouží víc?? Komu slouží církevní hospic, který nikdy nemůže dosáhnout na mezinárodní akreditaci?? Pokud si lidé jako vy neuvědomí,že hloupost se nechá oškubat nejrychleji...bude pořád tak mizerná morálka státních institucí a nás všech vůbec. Přiznejte to: Zaslechla jste "nápad" Nečase a nemáte čas nad tím víc přemýšlet,nebo kapacitu mozku.nebo si jen "přihříváte polívčičku".;-D;-D

0 0
možnosti
KV

rybizek

25. 7. 2008 21:37
Re: Já jsem věděl,že jste schopna papouškovat..

ty uz zavri lakskave tu tvoji drzou a primitivni hubu.

0 0
možnosti
D

dwart

24. 7. 2008 20:42
Ach jo

Autorka je dost stará na to, aby věděla jaké odvody dnešní důchodci platili celý život státu. Potom by mohla zajít na návštěvu ke svým dětem a podívat se jak žijí a pokud mají sami děti se jich optat na kolik provoz jejich domácnosti vyjde a kolik mají vůbec volného času. Až to ve své paměti vypátrá a provede návštěvu tak by se mohla pokusit napsat článek nový.

Nečas se snaží jenom vylhat z LDN aféry a přesunout diskuzi jinam. Nemohoucí nedostávají odpovídající službu a Nečas je vyfakuje a ještě obviňuje příbuzné.  Samozřejmě, že nejlepší péče o často nemohoucí staré lidi je ve specializovaných ústavech a ne že ne. Až si lady zkusí starat se nemohoucí rodiče tak jí dojde, že je to práce na plný úvazek. Jak jinak by se pracující děti o rodiče staraly? Ráno musí do práce a nejdříve ve čtyři jsou zpátky, takže místo toho aby byli půl dne potentovaní v LDN tak budou potentovaní doma nejméně 8 hodin čekat na přebalení.

0 0
možnosti
JP

jaryk1

23. 7. 2008 8:38
Důchody

a to ještě dnes ti lidé, kteří potřebují pomoc mají relativně dost peněz (cca 18 000), takže umístění v nějakém zařízení nestojí děti peníze. Dovedete si představit, jak to bude vypadat, až to nebude stačit a budou to muset platit děti z platů. To už tu eutanazii budou muset zlegalizovat, nyní ji dělají LDN bez souhlasu pocientů ilegálně!

0 0
možnosti

3lipy

23. 7. 2008 10:33
Re: Důchody

Pokud necháte ministry Julinka a Nečase dodělat načaté reformy, nestane se čím hrozíte. Vážně. Dejte ji pět let a pak si to povíme. V

0 0
možnosti
K

Kachnicka21

22. 7. 2008 17:22
zkušenost z poslední doby

Měla jsem obdobný pocit jako Vy - až donedávna, kdy jsme byli na návštěvě u známých, kteří mají doma v péči 80letou babičku. Dva dny mi stačily na přehodnocení názoru. Podle mě, pokud člověk vyžaduje celodenní péči od jiné osoby, není v silách normálního člověka, aby se o takového příbuzného postaral. Tím nechci říct, že bychom se na babičky a dědečky měli vykašlat, "zavřít" je do ústavů a brát od nich důchody, to vůbec ne. ALE lze udělat kompromis, vytvořit zařízení specializované na péči o nemohoucí občany, na jejichž provoz třeba budou jejich příbuzní přispívat (ostatně ustanovení o vyživovací povinnosti máme v zákoně o rodině), kam za nimi budou nebo nebudou jejich příbuzní jezdit. Bude lépe pro všechny strany, neboť co má dělat pracující člověk ve středním věku, pokud se má starat o svého nemohoucího rodiče? Odejít z práce a pracovat doma 24 hodin denně? A z čeho má žít? A jaký život má potom žít? Lze chtít po člověku, aby i na několik let zcela zahodil svůj osobní život?

0 0
možnosti
K

Kachnicka21

22. 7. 2008 17:23
Re: zkušenost z poslední doby

Podle mě naprosto ne. A to vůbec nemluvím o situaci, kdy vztah dnes nemohoucích a jejich dětí nebyl vůbec růžový, momentální prarodič na své dítě, které kdysi bylo ještě více nemohoucí, kašlal, mlátil jej apod. Tak a teď kamenujte;-D

0 0
možnosti
AGO

automaticý generátor odpovědí

22. 7. 2008 8:25
Ekonomika

s článem naprosto souhlasím. Ještě bych k němu doplnila, že se na tomto morálním úpadku nemalým měřítkem podílí ekonomika. Nároky na procovní vytíženost dnešního člověka přispívají nemalou měrou k té větě- mám svých starostí dost a také odhánějí rodiče od dětí, kteří je pak v této ignoraci k morálce a jiným než ekonomickým hodnotám vychovávají. Pokud vychovám své dítě tak že jej hmotně zajistím a splním si své povinnosti, ono se pak o mne bude starat stejně. A stát? Ekonomika, čísla, statistiky a důchodci na okraji.

0 0
možnosti
JD

Jarda Dingo

22. 7. 2008 14:25
Re: Ekonomika

:-) A jak byste to udělal(a) vy??? Co vaši rodiče a děti? Tam to chce začít...[>-]

0 0
možnosti
PO

POToole

22. 7. 2008 1:12
Dekuji

za hezky, lidsky clanek. :-)V Pavlina

0 0
možnosti

3lipy

22. 7. 2008 8:57
Re: Dekuji

VVVPavlínku zdraví LíbaR^

0 0
možnosti
V

Vikina

22. 7. 2008 0:41
Překlad ministrova výroku

Vážení občané, jsme svině, které z vás sedřou kůži, protože si potřebujeme stanovit vysoké platy, postavit milionové vily a také milenky nás něco stojí. Ať vás ani nenapadne, že z vašich peněz dáme něco na sociální účely, naopak se postaráme, abyste se nedožili důchodu. Nejsme tu proto, abychom se o vás starali, od čeho máte děti.

Paní Č., nebudu do Vás šít, protože máte v jádru recht. Bohužel jsou to jen krásná slova, žijeme v jiné moderní době, než byla ta vesnická s vejminky. Jsme ovládáni konzumem (také díky mediální masáži), úpadkem mravů či vztahů a bydlením v panelácích, kde je těsno i jedné rodině. Navíc musíme pracovat, často déle než 8 hodin denně, abychom vůbec nějak vyžili, přitom stát nám bere v podstatě polovinu výplaty (na co asi). Já vím, že to nás neomlouvá, ale bohužel, je tomu tak. Obávám se, že morální výzvy to nezmění. Ale možná, kdyby nějaký ministr občas dostal pořádně přes hubu, že by se ledacos změnilo k lepšímu.

0 0
možnosti
S

snet

22. 7. 2008 0:08
Mám pocit, že si historii poněkud idealizujete

Velmi brzy po založení našeho města tj. ve 13. století byl zřízen městský špitál. Nebyl určen jen tak pro někoho. Špitálníkem se mohl stát pouze zchudlý měšťan, ne nemajetný pohonič či děvečka. Zchudlými měšťany, kteří byli do špitálu přijímáni, bývali rodiče majetných řekněme obyčejných měšťanů, konšelů a později císařských rychtářů. Tudíž neplatí, že by se někdo propadal hanbou. Odkládání rodičů bývalo normální. Že by na špitálniky brali konšelé nějaké ohledy i když se často jednalo o jejich rodiče nelze říci. Například vyřešení zatékání do budovy trvalo konšelům pře 150 let. Dále se v městských knihách neustále zmiňuje nedostatek dříví na otop a tak spousty zim trávili špitálníci ve vlhkém domě bez topení. V podobném duchu bych mohl pokračovat dál a dál. Zajímalo by mě jestli se špitálníci ptali, kam mizí výnosy ze špitálského mlýna, polí lesů a luk. Kam směřují peníze, které byly špitálu odkázány v závětech. Prostě péče o staré lidi byla vždy na okraji zájmu.

0 0
možnosti
AGO

automaticý generátor odpovědí

22. 7. 2008 8:32
Re: Mám pocit, že si historii poněkud idealizujete

lidé kteří své staré odkládali byli minimálně trestáni ostudou a kolováním v drbech. Je dobré zbavovat se předsudků, ale ne všech. Třeba pokud máme člena rodiny v psychiatrické léčebně, kde se může vyrovnávat právě se zhroucením ze stresu- rozvod, dluhy, práce... nebo dochází ambulantně, pobavíme tak celou ulici na pěkně dlouho. Pokud dáme babičku do starobince a nehlídáme její opečovávání nikdo ani  nemrkne. Proč? Třeba proto, že nechce aby ho pomlouvali až to udělá taky.

0 0
možnosti