Dáme zvlášť bílé a černé, nebo chytré a méně chytré děti?

Město Valašské Meziříčí trvá na tom, že v místní škole otevře v září jednu třídu, ve která budou výhradně romské děti. A ve vedlejší třídě jen děti "bílé". Zástupci města to uvedli na mimořádné tiskové konferenci poté, co na případ upozornila MF DNES.    

kresba Marcela Weissová

Když už jsme přijali termíny, osnovy, a za každou cenu se jich musíme držet, tak než vejde pro všechny děti v platnost povinná předškolní docházka, jsem pro „dočasné" oddělení chytrých a „méně chytrých"(zatím) dětí v první třídě.

Řeknete-li „zvláštní škola", zní to hanlivě. Už proto, že tam většinou končili ti, kterým to pomaleji myslelo, nebo byli, tak říkajíc, jiní. Ne hloupí...

Je přece jen rozdíl mezi dítětem z rodiny, kde se mluví česky a navíc se mu věnuje celá rodina a dítětem, které jazyk, ve kterém se výuka vede, skoro nezná. To při nástupu do školy sotva pochopí, o čem „že to ten vyučující vlastně vykládá".

Vzpomeňme, když jsme se po revoluci „otevřeli světu" a začalo se u nás mluvit a psát „světově", že jsme při projevech některých českých "světáků" málem potřebovali slovník cizích slov.

Než jsme pak neznáme slovo, někdy i více slov v jedné větě pochopili, vytratil se obsah sdělovaného a nakonec musel člověk konstatovat, že je buď blbec on sám, nebo politik, který neumí mluvit jak mu „zobák narostl".

Ještě hůř se musí cítit některé děti po příchodu do první třídy. Tak co je na tom špatného, že se ty opožděné děti nejdříve obeznámí se základy českého jazyka (s významem slov) a teprve potom se ve druhé třídě spojí s ostatními?

Jedině tak se dá vyrovnat hendikep mezi dětmi, které neměly to štěstí narodit se do rodin, kde se odjakživa hovoří v jazyce, ve kterém bude vyučování probíhat.

Nehledejme v tom rasový podtext. Hledejme v tom snahu pomoci začlenit ty méně „šťastně" děti mezi ty „normální" .

No a kdybychom se tak striktně nemuseli držet daných osnov a termínů výuky, pak by vůbec nevadilo, že vedle chytrého dítěte bude sedět dítě méně chytré, vedle zdravého dítěte dítě s tělesným postižením a navzájem si pomáhaly.

Společně by sice šly do života o něco pomaleji, ale zato „polidštěné".

zdroj: http://zpravy.idnes.cz/radnice-ve-valasskem-mezirici-trva-na-romske-tride-fw2-/domaci.asp?c=A090515_153200_domaci_lpo

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Čiháková | sobota 16.5.2009 20:34 | karma článku: 41,39 | přečteno: 9691x