Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Že by prastaré zobrazení hvězdné oblohy?

Nedávno jsem si náhodou zalistoval publikací „Zakázaná archeologie“ od Reinharda Habecka a Klause Dony. Na straně 248 mojí pozornost upoutalo zobrazení dvou kotoučů s podivným obrázkovým písmem.  

Cituji:

„Modly kultury Vinca.

Podobně jako nálezy z Glozelu, i artefakty kultury Vinca spadají do období, kdy po Sumerech ještě nebylo ani vidu ani slechu. Hliněné předměty, o kterých nyní hovoříme, pocházejí z Vincy poblíž srbského Bělehradu a také z Tartare v Transylvánii. Jejich stáří je určeno jednoznačně – spadají do 6. tisíciletí před Kristem! To ovšem také znamená, že na nich se vyskytující starobalkánské písmo nemůže být sumerským „importem“! Výrazné odlišnosti od počátku písma v Mezopotámii to vylučují. Relikty kultury Vinca se podobají nálezům z civilizačního okruhu mexických Olméků.“

Tolik citace z výše uvedené knihy a z kapitoly o nerozluštitelných písmech. Když jsem vyobrazení obou kotoučů spatřil, položil jsem si otázku, zda se skutečně jedná jen o písmo, nebo jde snad o zcela něco jiného.

 

Kultura „Vinca“ je prastará neolitická kultura, která obývala v období 5500 – 4500 let před naším letopočtem dnešní Balkán. Její centrum bylo v dnešním Srbsku, ale zasahovala i na území dnešního Rumunska, Bulharska, severního Řecka, Makedonie, Kosova, Černé hory a Bosny a Hercegoviny.  Vyznačovala se vyspělým zemědělstvím i značně pokročilou ruční výrobou. Na vyšším stupni byla například metalurgie, neboť lidé kultury Vinca uměli například zpracovávat měď a další kovy. Typickým příkladem jsou například zoomorfní a antropomorfní figurky a také výrobky z podivnými symboly. A jedním z těchto prvků ze symboly jsou ony zmíněné kamenné kotouče.

Otáčivá mapka severní hvězdné oblohy?

Když jsem je spatřil, upoutalo mne, že v jejich středu se nalézá otvor. To mne přivádí k názoru, že jde o věc, která měla sloužit k otáčení. Ale co ty symboly? Když jsem spatřil ten kotouč, jenž je na obrázku zobrazený vlevo, nemohl jsem se ubránit pocitu, že mi ty obrázky něco připomínají. A to vyobrazení souhvězdí kolem severního pólu. V jeho spodní části těsně pod otvorem se nalézá symbol, který se značným způsobem podobá zobrazení souhvězdí Kasiopey. Hned vedle něj vpravo máme trojúhelník představující souhvězdí Cefeus a při pravém dolním okraji kotouče je vyobrazení odpovídají severním větvím souhvězdí Labutě, a to přesně tak, jak je to ve skutečnosti. Když půjdeme po pravé části kotouče nahoru, nemůžeme si nevšimnou Draka a nad ním uzavřený obrazec jenž by mohl představovat Velký vůz. Oblouk v levé části kotouče by zas mohl představovat souhvězdí Vozky a ve dvou jemu sousedních obrazcích by se zas mohlo ukrývat souhvězdí Žirafy. Že by tak mohlo jít o jakousi otáčivou mapku severní hvězdné oblohy?

Severní pól před 8 tisíci lety?

Když jsem si výše zmíněný levý kotouč prohlédl pozorněji, našel jsem v jeho horní pravé části ještě jeden symbol představující jakýsi křížek s vynechaným středem. Zprvu jsem si myslel, že by mohlo jít o nějakou velice jasnou hvězdu, například Arkturus. Vzhledem k tomu, že tato hvězda se nalézá více jižněji, tuto možnost jsem nakonec zavrhl. Podle mne je to však označení daleko důležitějšího bodu. Jak známo, tak naše planeta vykonává pohyb precese. To znamená, že jednou cca za 26 tisíc let opíše zemská osa  jakýsi kužel a tím pádem i kroužek na hvězdné sféře. Nyní zemská osa směřuje k Polárce. Ale během cyklu precese se severní pól posouvá i k jiným hvězdám. Například k hvězdě Vega v souhvězdí Lyry, kde byl před cca 13 tisíci lety nebo ke hvězdě Thuban v souhvězdí Draka, kde byl před 4 tisíci lety. Pokud si v myšleném kroužku na hvězdné sféře představíme, kde měl být před 7-8 tisící lety, v období kultury Vinca, dostaneme se zhruba do oblasti mezi Draka, Herkula, Honáka a Velký Vůz, tj. do pozice, kterou vymezuje právě zmíněný křížek.

Jižní hvězdná obloha?  

Nyní jsme se zabývali jen levým vyobrazením. Co by však analogicky řečeno mohlo znamenat obdobné vyzrazení vpravo? Jeho fotografii jsem navíc nalezl přímo na internetu, a tak ji přikládám. Když jsem ho spatřil a podíval se na něj stejně jako na ten předešlý, málem jsem ani nedutal. První co mne upoutalo byl symbol jakéhosi nafouklého trojúhelníku s křížkem uprostřed. Vypadalo by tam snad případné označení souhvězdí „Kentaura“ a „Jižního kříže“ jinak? Kdo zná jižní hvězdnou oblohu, ví, že tyto dvě souhvězdí jsou vůči sobě umístěny přesně takto. V levé části disku je trojúhelník, který přesně svojí polohou i tvarem vůči předešlému symbolu odpovídá souhvězdí „Malého vodního hada“, což je ve skutečnosti na obloze také trojúhelník hvězd. Mezi těmito dvěma symboly se na disku vyskytuje další vytvořený ze dvou trojúhelníků. Ten odpovídá souhvězdí „Loďě Argo“, které současní astronomové rozdělují na tři části. Část „Plachty odpovídá svojí polohou naprosto přesně jak svým natočením, tak svojí polohou vůči „Kentaurovi“ i „Malému vodnímu hadovi. Horní trojúhelník zas odpovídá pozici nejjasnějších hvězd souhvězdí „Lodní záď“ a „Lodní kýl“, dvou zbývajících částí „Lodě Argo“. Nalézt lze i obdoby dalších souhvězdí jižní oblohy, a to například Tukana, Páva nebo Zajíce a další.    

Jak o ní věděli?

Chtěl bych jen připomenout, že se ohledně kultury Vinca jednalo o pravěkou neolitickou kulturu. V případě, že by na obou discích byla skutečně znázorněna hvězdná obloha, ptám se, odkud primitivní lidi obývající Evropu znali souhvězdí jižní oblohy, které jsou zde trvale nepozorovatelné? Pravda, je sice možné, že právě precese zemské osy vykonala své. Tehdy například bylo souhvězdí Kentaura cca o 30 stupňů severněji a tudíž v jižní Evropě bylo lépe pozorovatelné. Ale jiná souhvězdí jako například „Malý vodní had“nebo „Tukan“ zas bylo blíž jižního pólu, než je tomu dnes. Pokud by se má hypotéza tohoto řešení kamenné záhady kultury „Vinca“ potvrdila, je možné, aby tyto lidi z doby pravěku vykonávali tak daleké a náročné cesty přes moře na jih a nebo se k zobrazení jižní oblohy dostali ještě jiným nám dosud neznámým způsobem?    

Zdroje:

Dona K. Habeck R.: Zakázaná archeologie, Dialog, Liberec, 2008

Wikipedie

 

Použité obrázky: Dona K. Habeck R.: Zakázaná archeologie, Dialog, Liberec, 2008

Wikipedie

http://www.europeanvirtualmuseum.net/virtual_museum/prototipo_en.asp?Type=4&Number=24&lingua=en

 

Související články

Tajemství souhvězdí v památkách dávných civilizací

K čemu sloužily záhadné zlaté klobouky?

Tajuplné nálezy ze Skotska

Rubrika archeoastronautika

Interaktviní mapa severní hvězdné oblohy

Tajuplnosti jižní hvězdné oblohy

 

 

Autor: Libor Čermák | pondělí 12.12.2011 8:26 | karma článku: 22,10 | přečteno: 3961x
  • Další články autora

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci spojovat lidi." Já: "Děkuji od vás nechci"

S blížící se prezidentskou volbou se objevují kandidáti, kteří o sobě tvrdí, že chtějí lidi spojovat. Je to sice hezké, ale v současném politickém systému nereálné. V systému založeném na politických ideologiích tohle nejde.

9.8.2022 v 7:13 | Karma: 31,13 | Přečteno: 1098x | Politika

Libor Čermák

Propagace LGBT do pohádek nepatří

To snad není pravda. Norský remake slavné české pohádky "Tři oříšky pro Popelku" obsahuje scénu s líbáním dvou mužů. Ať se na mne nikdo nezlobí, ale něco takového do pohádek v žádném případě nepatří.

4.12.2021 v 7:36 | Karma: 38,41 | Přečteno: 1149x | Společnost

Libor Čermák

Pravda? Ta je jen někde tam venku

Určitě jste si všimli, jak mnoho rádoby tzv. "uvědomělých" aktivistů šermuje s pojmem pravda. Jenže já tvrdím, že žádná univerzální pravda neexistuje a že každý máme jen tu pravdu svou.

4.11.2021 v 8:01 | Karma: 28,38 | Přečteno: 624x | Společnost

Libor Čermák

Pěší výlet po válečných památkách Benešovska

V sobotu 12. září 2021 jsem podnikl jeden z dalších svých pěších výletů. Moje cesta tentokrát vedla z Olbramovic do Bystřice u Benešova a na této cestě jsem potkal mnoho zajímavých míst.

7.10.2021 v 10:00 | Karma: 18,44 | Přečteno: 433x | Cestování

Libor Čermák

LGBT aktivisti do škol v žádném případě nepatří

S blížící se návštěvou Viktora Orbána v Praze se oživují i některá nařízení jeho vlády, která se nelíbí tzv. aktivistům. S jeho zákazem předvádění se LGBT aktivistů na školách však naprosto souhlasím.

28.9.2021 v 11:30 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1023x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám