Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zažil sochař Václav Levý záhadné blízké setkání?

Skalní reliéfy Václava Levého na Kokořínsku v sobě ukrývají podivné záhady. Z nichž tu nejpodivnější v sobě ukrývají nejznámější "Čertovy hlavy" nad Želízy. Inspiroval se jimi jeho autor v pozorování UFO?

Václav Levý se narodil v roce 1820 v Nebřezinách u Plas jako syn zdejšího obuvníka. Sochařský a řezbářský talent se u něj projevoval už od dětství. V roce 1844 se stává kuchařem na zámku v Liběchově. Na podnět zdejšího knihovníka a satirického básníka Matouše Klácela vytváří reliéfní výzdobu zdejší pískovcové jeskyně. To podnítilo majitele zdejšího zámku Antonína Veitha, že ho poslal do Mnichova na studium k uznávanému sochaři Ludwigu Schwanthalerovi. Když se v roce 1849 vrátil, tak o rok později pokračuje s výzdobou Klácelky a naproti ní vytesává tzv. „Blaník“, což jsou motivy z českých dějin, například Jan Žižka, Prokop Holý, Zdeněk Zásmucký a nebo trpaslíci kovající zbraně blanickým rytířům. V roce 1854 odjíždí do Říma, kde zažije nejplodnější část svého života. Vytvoří zde asi tucet plastik a řadu reliéfů, které zaujaly i tehdejšího Papeže Pia IX. V roce 1967 se kvůli zdravotním problémům vrací zpět domů, kde se například stává učitelem Josefa Myslbeka, s nímž pak vytvoří další díla. Levý zemřel v roce 1870 a pochován je na Vyšehradě. Ve skálách v okolí Liběchova po sobě zanechal i další díla, o kterých se také zmíním.

Před třemi roky jsem se na konci prázdnin vydal na výlet k Liběchovu, abych si prošel slavné skalní reliéfy. Svému výletu jsem tehdy věnoval na svém blogu reportáž "Pěší výlet po stopách sochaře Levého" (viz http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=361718). Asi měsíc po té, co jsem tento výlet absolvoval a tři týdny po jeho zveřejnění na blogu šel v Českém rozhlase zajímavý díl Toulek českou minulostí. A ten byl věnován právě sochaři Václavu Levému. A z toho se mohli posluchači dozvědět jednu záhadnou příhodu z mládí, která se Levému stala, když dělal na zámku v Liběchově kuchaře. 

Událost se stala jednou v podvečer, když se šel Levý projít do skal v okolí Želíz. Náhle ho prý ze shora oslnilo podivné světlo. Mladík se prodíral houštím, aby si celou věc lépe prohlédl. A na pasece tam spatřil jakési oblé těleso s otáčejícími se koly a nad ním křišťálově čistou záři. U objektu stály i jakési obří postavy. Byly obludného vzezření. Tak moc se mu vryly do mysli, že si Levý usmyslel, že jejich podobu vtiskne do blízkých skal. Toto kamenné svědectví Levého o blízkém setkání třetího druhu ze 40. let 19. století tu stojí dodnes. Během času se pro ně vžilo označení "Čertovy hlavy" a posloužily i jako kulisy k mnoha filmům a pohádkám. (viz http://m.rozhlas.cz/toulky/vysila_praha/_zprava/premieru-poslouchejte-v-nedeli-6-rijna--1261935)

A co ty další výtvory Václava Levého ve zdejších skálách? Například jeskyně Klácelka, Harfenice, kaple sv. Máří Magdalény, Had nebo Sfinga. Také v sobě mají nějakou záhadu. Možná jo. Zkusil jsem si totiž tato místa najít na mapě. A co jsem zjistil? Že Čertovy hlavy, Harfenice a skalní reliéf Had se nalézají na jedné přímce. A ta zde není kupodivu jediná. Druhou linii, která vede téměř severojižním směrem, vytvoří skalní reliéfy Had a Sfinga a společně s nimi i  kaple sv. Máří Magdalény. A aby tomu nebylo málo, tak pokud spojíme kapli sv. Máří Magdalény s Klácelkou, dostaneme rovnoběžnou linii s tou prvně jmenovanou.

Zkrátka a dobře sochař Václav Levý po sobě zanechal nejen úžasné sochařské dílo, ale i záhadné prvky a svědectví, které zaujmou i záhadology.

Použité zdroje: http://m.rozhlas.cz/toulky/vysila_praha/_zprava/premieru-poslouchejte-v-nedeli-6-rijna--1261935https://cs.wikipedia.org/wiki/Václav_Levýhttp://www.mapy.cz

Foto: Libor Čermák

Autor: Libor Čermák | sobota 13.8.2016 7:25 | karma článku: 24,33 | přečteno: 1906x
  • Další články autora

Libor Čermák

Proč budu volit tak, aby se nedostali Piráti do vlády

Když se mě někdo zeptá, koho budu volit, zpravidla mu odpovím, že budu volit tak, aby se do vlády nedostali Piráti. Proč? Nejdůležitější důvod najdeme v jejich volebním programu v kapitole "Chytrá válka s desinformátory".

6.9.2021 v 13:08 | Karma: 40,06 | Přečteno: 1708x | Politika

Libor Čermák

Předjarní pěší výlet po pražských rozhlednách

Tak sezení doma už bylo dost. Proto jsem se rozhodl, že po dlouhé době musím vyrazit zas na nějaké své toulky. A k výletu jsem zvolil dvě pražské rozhledny. A nejen je. I hezké rybníky, parky a jedno legendární bojiště.

7.3.2021 v 6:48 | Karma: 19,24 | Přečteno: 554x | Cestování

Libor Čermák

Jen ať se pěkně stane hlavním tématem letošních voleb tzv. politická hyperkorektnost

Pořád nevíte, jaké by mělo být hlavní téma letošních voleb? Já bych si přál, aby strany daly pěkně najevo, jak se chtějí stavět k tématům tzv. hyperkorektností. Zda jsou za nimi anebo za svobodné názory každého jednotlivce.

14.2.2021 v 13:57 | Karma: 34,18 | Přečteno: 1025x | Politika

Libor Čermák

Chtít zakazovat filmy kvůli módním politickým trendům je špatnost na entou

To mne zase nadzdvihly mandle názory, které jsem se dozvěděl z jednoho článku na idnes.cz. Prý film, který by se měl podle nich zakázat, je muzkiál Pomáda. Cože? Zakázat film či příběh? Takhle že myslí demokrati? Ne!

3.2.2021 v 11:29 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1316x | Společnost

Libor Čermák

Přestaňme používat slovo "Sudety"

Mezi českými novináři se v poslední době rozmohl takový nešvar. Oni velice často používají slovo "Sudety". Přitom toto slovo lze nahradit daleko lepšími výrazy, jako je například "české pohraničí.

17.1.2021 v 7:52 | Karma: 38,44 | Přečteno: 1664x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám