Záhady do rubriky „věda a technika“ prý nepatří

Rád bych se chtěl zamyslet nad názorem několika diskutujících, co se pohybují v rubrice „věda a technika“, že články o záhadách do této rubriky prý nepatří.  Jak to tedy vlastně je? Patří nebo nepatří?

Takže si představme, že někdo napíše neskeptický článek o nějaké vědou nevyřešené záhadě a vloží ho na blog. Rázem si ho všimnou čtenáři, které bych rozdělil do jakýchsi tří kategorií. Jednak je to kategorie těch čtenářů, jež články o záhadách oslovuje a ráda se poučí o něčem, co je dosud nevysvětlené. Pak je to kategorie těch neutrálních, co se na něj podívá možná jen tak ze zvědavosti. Buď ji zaujme a nebo nikoliv. A pak je tu třetí kategorie, a to jsou zarytí nepřátelé všeho záhadného a tajuplného. Jako každý, tak i oni mají na svůj názor samozřejmě právo. Ale oni jsou většinou ti, kteří ze sebe dělají tzv. „seriozní vědce“. Oni jsou ti, kdo prý má patent na rozum a že jsou to právě oni, kteří prý všem zákonitostem přírody a vědy nejlépe rozumí. Při takové aroganci se pak už nemůžeme ani divit, že tu a tam někoho z nich zajde až tak daleko a prohlásí, že články zabývající se problematikou z opačného pólu, než oni vyznávají, prý do rubriky „věda a technika“ vůbec nepatří“.

A kam by teda měly jinam patřit? Blogy na idnes.cz pro ně prostě žádnou jinou vhodnější kategorii nemají. I kdyby náhodou někoho z administrátorů napadlo udělat rubriku „Záhady“, tak bych se samozřejmě nezlobil. Dle mého názoru je to však absolutně zbytečné.

Proč? Je to totéž, jako kdyby někoho napadlo, že by se rubrika „Politika“ nebo „Ekonomika“ měla začít dělit na rubriky „Pravicová politika“, Levicová politika“ či snad ještě „Středová politika“ a bůhví co ještě, aby se těm blogerům píšícím za jednu stranu nepletly do cesty články těch blogerů z druhé strany. Samozřejmě, že je to nesmysl. Levicoví i pravicoví blogeři přispívají na blog už léta a nikoho by ani nenapadlo, že by neměli být ve společné rubrice. Ta rubrika je prostě o politice a je jedno jestli o pravicové, středové nebo levicové. O sametové revoluci jsme si zkrátka vydemonstrovali názorovou svobodu, a tak se také hold musí vnímat ony názory, které se na blogu objevují! Jak říká Jára Cimrman, můžou se o nich vést spory, může se s tím dokonce i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat.

A se záhadami je to stejné! Pouze to může být trochu jiný pohled, než jaký prezentuje tzv. oficiální věda. Jednou je to určitý názor na vědeckou problematiku, který má samozřejmě právo zaznít. A co je autorovi do toho, že zrovna nezapadá do nějakého jimi stanoveného vědeckého světonázoru? Názory G. Galiea, M. Koperníka či G. Bruna také svého času nezapadaly do tehdejšího oficiálního pohledu na svět a na vesmír. A jak si jich dnes panečku vážíme! Jsme přeci každý jiný a každý má svůj pohled. A každý má též právo svůj názor veřejně presentovat. A komu se toto právo nelíbí, tak se divím, že vůbec chodil na podzim roku 1989 do ulic cinkat s klíči mimo jiné i za to, aby se do české společnosti vrátila svoboda slova.

 

Související články:

Proč je třeba zajímat se o záhady?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Čermák | pondělí 26.7.2010 6:18 | karma článku: 16,17 | přečteno: 1930x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88