Záhadný poplach

Rosťa, Martin a další kamarádi se sešli u beltainového ohně u klubovny zálesáckého oddílu. Přitom málo kdo tušil, co se za chvíli odehraje.

Tato kapitola navazuje na předchozí díl:  Poničené stromy v parku

„Milí přátelé a kamarádi, dovolte abych zahájil náš letošní Beltine.“ Přistoupil Vejn k hranici a pokračoval: „Jsem rád, že jsme se tu tak, jako každý rok, opět sešli. A dokonce tu máme hosty. A to jak mezi vámi“, přitom se podíval na Rosťu. „A tak mezi námi dospělými. Jmenovitě mezi námi vítám pana starostu.“

Pan starosta přišel, rukou všechny pozdravil a pak pronesl pár slov.: „Přišel jsem mezi vás velice rád, protože si myslím, že je moc dobře, že se v našem městě pořádají takové pěkné večery. A tak vám přeji, aby se ten letošní opět povedl.“

Pak si slovo vzal opět Vejn: „Jen připomenu, že beltine je původní slavnost, kterou od pradávných dob slavili Keltové a všichni ti, kteří tu žili ještě dávno před námi. A tak vždy na přelomu dubna a května zapalovali veliké ohně, pomoci kterých vyháněli zimu. A místo ní tak lákali teplo. A tak teď prosím naše čtyři druidy, aby náš oheň slavnostně podpálili.“

Mezitím se odněkud objevila čtveřice starších kluků oblečených v bílých pláštích s kapucou. Každý měl v ruce hořící pochodeň a jeden po druhém přistupoval k připravené hranici.

Nejprve přistoupil první, a ten pronesl:  „Zapaluji oheň ze strany východní, aby nám dal světlo“.

Poté přistoupil druhý:  „Zapaluji oheň ze strany jižní, aby nám dal teplo“.

Třetí: „Zapaluji oheň ze strany západní, aby nám dal pravdu“.

A nakonec i čtvrtý: „Zapaluji oheň ze strany severní, aby nám dal naději“

Nato všichni čtyři položili své hořící pochodně do hranice. A ta se úžasně rozhořela do pěkného ohně. Ostatní se dívali na jeho plameny. Jak pak asi vysoko dosáhnou? Začala pomalu praskat první polena a druidové, kteří k tomu byli povolaní, mezitím přiložili další dřevo. Vedoucí si potom vzali kytary a začali zpívat písničky. Zážitek to byl pro úžasný. A to hlavně pro Rosťu. Zpívalo se, hrály se hry, a to dokud se téměř nesetmělo. Ze stromů už byly vidět jen siluety větví a na obloze se objevily první hvězdy. Rosťa seděl a mlčky poslouchal další hezké písničky.

V tom se tu najednou objevil David, kterého pochopitelně viděl jenom Rosťa: „Ahoj kámo, nezlob se že tě ruším od zpívání, ale stal se velký problém. Železňákům se před chvílí oheň vymknul kontrole a začala tam hořet tráva okolo! A představ si: oni místo toho, aby to šli řešit, tak utekli! Jestli se nic nepodnikne, tak celý park lehne popelem!.“

Rosťa vykulil oči a pak najednou vstal. A na všechny zde přítomné zavolal: „Rychle, pomoc! Hoří park! Kousek za altánem hoří park!“

„Co vyvádíš?“ Zeptal se ho Vejn. Nešla mu do hlavy jedna věc. Vždyť celou tu dobu s nimi seděl tady u ohně. A najednou zčista nic vykřikl, že půl kilometru odtud hoří. Co pak to mohl vědět? Jenomže Rosťa trval na svém: „Dej mi kýbl jedu tam!“

Vejn mu ukázal, kde jsou kbelíky. Rosťa jeden popadl a po chodníku zamířil k místu, kde Železňáci dělali táborák. Martinovi bylo hned jasné, jak že na to Rosťa přišel. A tak ho hned následoval. Rychle se také obul do bruslí, vzal si druhý kýbl a šup za ním. Tady jde o hodně. A tak oba kluci úplně zapomněli na to, že jsou ještě inlajnoví začátečníci. A tak to hnali, jako kdyby závodili o první místo v mezinárodním závodě. Odraz jednou nohou, odraz druhou nohou. A samozřejmě si ze všech sil pomáhali i pohyby rukou. Za chvíli, zkrátka byli tam, kde potřebovali. Oheň naštěstí ještě nebyl tak veliký. Skutečně zatím hořelo jen trochu trávy kolem. Ale i tak bylo třeba ihned jednat. A tak se kluci vydali k potoku, jenž naštěstí tekl nedaleko. Tam každý nabral do kýble vodu a hned s ní začal hasit hořící trávu. To opakovali ještě několikrát.

Protože Rosťova zpráva způsobila rozruch i mezi ostatními, tak ze zvědavosti se mnozí z nich rozhodli, že vyrazí za nimi. Když sem dorazili, zjistili, že Rosťa měl skutečně se svojí šokující zprávou pravdu. A tak se přidali a začali pomáhat s hašením. Jenomže za chvíli už nebylo třeba, protože si s tím už poradili. Tady je vidět, k čemu můžou být také dobré injalny. Rychlý přesun na kratší vzdálenosti. Kluci tam byli opravdu za pár chvil. A kdyby je neměli a pomoc by dorazila o něco později, třeba by tu došlo i ke katastrofě. Ovšem hlavní zásluhu na tom měl samozřejmě David. Kdyby to šlo, určitě by oheň uhasil. Jenomže je duch. A ten je tvořen trochu jiným druhem materiálu, než my smrtelníci a náš celý náš svět, v němž žijeme. Proto jediné, čím uměl pomoci, bylo informovat Rosťu.

Mezitím sem dorazil i pan starosta a pronesl jim: „Kluci nevím, jak bych vám za celé město poděkoval. Nebýt vás, došlo by tu k velkému neštěstí. Zítra v deset hodin vás oba čekám před radnicí. A věřím, že se tam sejdou i ostatní.“

Kluci byli unavení. A tak se po těchto jeho slovech vydali domů. Vždyť, jak se teď dozvěděli, zítra je čeká další velký den.

 

Pokračování příště:

Předešlé díly seriálu Inlajnový duch (seriál):

11. díl:  Poničené stromy v parku

10. díl: Objev tajuplného sklepení

9. díl: Překvapení při jarním úklidu parku

8. díl: Dopis zlatým písmem

7. díl: Hodně tvrdý trénink

6. díl: První trénink s duchem

5. díl: Setkání s duchem Davidem

4. díl: A zase ti Železňáci!

3. díl První krůčky na bruslích

2. díl: Dárek k narozkám je tu!

1. díl:  Rozmíška v parku

Inlajnový duch (úvodní písnička)

A nebo rubrika Inline bruslení

Autor: Libor Čermák | úterý 13.1.2015 5:52 | karma článku: 11,63 | přečteno: 474x
  • Další články autora

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,23 | Přečteno: 702x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 538x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 620x | Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Řidiče autobusu zbil a surově ho kopl do hlavy. Mladík dostal podmínku

2. května 2024  17:25

Podmínkou potrestal Okresní soud v Mostě mladíka, jenž loni v srpnu v centru města brutálně napadl...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:23

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:22

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám