Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční doba: předvánoční výprava do Karlštejna

Byla předposlední sobota před Vánoci. A tradice Matějova skautského oddílu říká, že v tuto dobu dělají předvánoční výpravu, kde se také vzájemně obdarovávají. A letos se společně vydali do Karlštejna.

Sraz měli ráno na sněhulovickém autobusovém nádraží. S sebou všichni kromě jídla a pití na celý den měli mít i ovoce a zeleninu a další pochoutky, kterými by v lese ozdobili stromeček. A také drobné dárečky, kterými by se obdarovali navzájem.

Autobus přijel. A tak do něj všichni nastoupili. Posadili se, a ten je odvezl nejprve do Prahy. Tady přestoupili na vlak, se kterým jeli do Karlštejna. Z nádraží je to ještě asi kilometr pěšky. Ale byli to skauti, a tak jim chůze přeci nedělala žádné problémy.

A protože byli na předvánoční výpravě, tak nejprve navštívili karlštejnské muzeum betlémů. To se nalézá při cestě k hradu  napravo. Všichni obdivovali nejrůznější betlémy. Papírové, vyřezávané i perníkové. A některé z nich byly i mechanické. Teď v předvánoční době to byl opravdu zážitek. Na závěr vyšli do horního patra, kde mohli navštívit karlštejnský královský betlém, kterýže  se svými 80ti metry čtverečními největším loutkovým betlémem v naší republice.

Když si prohlédli betlémy, vydali se dále k hradu. Než přišli na nádvoří, navštívili další muzeum, a to vozkových figurín. Nejprve se podívali na obří kaleidoskop a poté chodili samotným muzeem. Prohlédli si mnoho figurín historických osobností včetně Karla IV. a jeho čtyř žen.

Když si prošli i toto muzeum, celý oddíl se vydal na nádvoří hradu. Tady se všichni nasvačili jídla z domova a potom se po celém nádvoří prošli. Hrad jak známo založil císař Karel IV. na ochranu říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků. A též zde byly uchovávány i české korunovační klenoty. Základní kámen byl položen dne 9. června 1348.

Poté cesta pokračovala do karlštejnských lesů. Úkol od Lišáka teď zněl: „Nalézt nějaký hezký smrček, který by se mohl ozdobit a udělat tak vánoce nejen pro oddíl, ale i pro zdejší zvířátka.“

„Třeba i pro tetřevy honzlovce?“ Zažertoval Matěj parodující písničku z filmu Noc na Karlštejně.

„Ano, i pro tetřevy honzlovce.“ Přidal se k Matějově vtipu Lišák. „Tento endemický druh žijící výhradně na Karlštejnsku a vyznačující se tím, že spolu závodí v tokání o to, kdo prohraje, si také přeci zaslouží, aby měl vánoce.“

A tak se kluci dali do hledání. Za chvíli konečně nalezli tři hezké mladé smrčky. A tak se rozdělili do tří skupinek a Lišák vyhlásil soutěž, která skupina ho ozdobí hezčeji. Kluci se dali do zdobení. Mrkve, jablíčka i koule s potravou pro ptáčky. A další ovoce a zelenina. To vše mohlo být na zdejších vánočních stromečkách k vidění. Všechny tři stromečky byly ozdobeny krásně. Nakonec přeci jen Lišák vybral vítězný stromek a zrovna ten, na kterém se podílel i Matěj. Pak je všechny zavolal a pověděl: „Tak kluci, čeká nás to, na co se asi nejvíc těšíte. A tak teď běžte dát pod vánoční stromeček své dárky pro kamarády. A pak si všichni půjdete pro štědropolední oběd v podobě sušenky, které jsem pro vás připravil. A tak kluci šli. Své dárky naaranžovali pod stromeček. A nato si všichni dali sušenku a případně další svačinu z domova. Potom se vydali ke stromečku, zazpívali několik koled a začalo rozdávání dárků. Dostalo se skutečně na všechny. A to i proto, že Lišák je všechny obdaroval i DVD s filmem natočeným z průběhu jejich letního tábora.

A pak se všichni vydali zpět na vlak a pak z Prahy zpět domů do Sněhulovic. Už se stmívalo. A tak cestu domů tímto předvánočním večerem dokreslovala i řada vánočně osvícených stromečků a domečku. A tak celý tento výlet dodal klukům zas další stupeň předvánoční nálady.        

Zítra: Jak Matěje se Zuzkou navštívily Lucie

 Vánoční doba 2015 (seriál)

1. díl: Jak adventní výstava povzbudila zájem o vánoční tradice, 2. díl: Jak Matěj vyráběl svíčky na adventní věnec, 3. díl: Jak si Matěj vyráběl adventní kalendář, 4. díl: Matěj na zabijačce, 5. díl: Matějův dopis Ježíškovi, 6. díl: Jak Matěje a Zuzku navštívily Barborky, 7. díl: Jak si Matěj vysloužil třešňovou větvičku, 8. díl: Jak Matěj dělal čerta, 9. díl: Výroba mikulášských dobrot, 10. díl: Jak děti honily Ambrože, 11. díl: Jak šel Matěj s dědečkem pro jmelí, 12. díl: Jak Matěj vyrobil dárek pro pejska Ronyho, 13. díl: Matějovo adventní bruslení, 14. díl: Dárek pro malou Zuzanku

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Čermák | sobota 12.12.2015 5:54 | karma článku: 16,72 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Libor Čermák

Proč budu volit tak, aby se nedostali Piráti do vlády

Když se mě někdo zeptá, koho budu volit, zpravidla mu odpovím, že budu volit tak, aby se do vlády nedostali Piráti. Proč? Nejdůležitější důvod najdeme v jejich volebním programu v kapitole "Chytrá válka s desinformátory".

6.9.2021 v 13:08 | Karma: 40,06 | Přečteno: 1708x | Politika

Libor Čermák

Předjarní pěší výlet po pražských rozhlednách

Tak sezení doma už bylo dost. Proto jsem se rozhodl, že po dlouhé době musím vyrazit zas na nějaké své toulky. A k výletu jsem zvolil dvě pražské rozhledny. A nejen je. I hezké rybníky, parky a jedno legendární bojiště.

7.3.2021 v 6:48 | Karma: 19,24 | Přečteno: 556x | Cestování

Libor Čermák

Jen ať se pěkně stane hlavním tématem letošních voleb tzv. politická hyperkorektnost

Pořád nevíte, jaké by mělo být hlavní téma letošních voleb? Já bych si přál, aby strany daly pěkně najevo, jak se chtějí stavět k tématům tzv. hyperkorektností. Zda jsou za nimi anebo za svobodné názory každého jednotlivce.

14.2.2021 v 13:57 | Karma: 34,18 | Přečteno: 1025x | Politika

Libor Čermák

Chtít zakazovat filmy kvůli módním politickým trendům je špatnost na entou

To mne zase nadzdvihly mandle názory, které jsem se dozvěděl z jednoho článku na idnes.cz. Prý film, který by se měl podle nich zakázat, je muzkiál Pomáda. Cože? Zakázat film či příběh? Takhle že myslí demokrati? Ne!

3.2.2021 v 11:29 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1316x | Společnost

Libor Čermák

Přestaňme používat slovo "Sudety"

Mezi českými novináři se v poslední době rozmohl takový nešvar. Oni velice často používají slovo "Sudety". Přitom toto slovo lze nahradit daleko lepšími výrazy, jako je například "české pohraničí.

17.1.2021 v 7:52 | Karma: 38,44 | Přečteno: 1664x | Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Češi se chystají na boj o zlato. Staromák zaplní davy, metro pojede déle

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Fanoušci vyrazí sledovat finále mistrovství světa na náměstí,...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1894x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám